home design 800x400
home design 1170Χ320

Ποια διάταξη που πλήττει τις κοινωνικές δομές των Δήμων ζητά να αποσυρθεί ο Γκιόλας

Τι αναφέρουν σε ερώτησή τους στη βουλή 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Γιάννης Γκιόλας

Στη Βουλή με ερώτηση έφερε η Θεανώ Φωτίου και 44 άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων οι Τομεάρχες Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας το θέμα που αφορά στη λειτουργία των κοινωνικών δομών των Δήμων.

Συγκεκριμένα, η διάταξη του άρθρου 38 του νόμου 4915/24-3-2022, απαγορεύει στις δημοτικές αρχές να κρίνουν ποιες από τις συγχρηματοδοτούμενες δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας του ΕΣΠΑ που λειτουργούν επί σειρά ετών στους δήμους τους επιβάλλεται να μετατραπούν σε μόνιμες δημοτικές δομές και οι εργαζόμενοί τους με συμβάσεις ΙΔΟΧ σε δημοτικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ.

Τέτοιες δομές είναι τα Κέντρα Κοινότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ (με τα vouchers), τα κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια, υπνωτήρια και δομές ημερήσιας φιλοξενίας αστέγων, τα ΚΔΗΦΑμεΑ, τα ΚΗΦΗ κ.ά.

Η απόφαση αυτή, καταργεί το δικαίωμα του Δήμου να κρίνει με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του ποιες παροχές και υπηρεσίες του πρέπει να είναι μόνιμες και πώς θα αξιοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των συγχρηματοδοτούμενων δομών.

Ακόμη, παραβιάζεται και η ρήτρα βιωσιμότητας των δράσεων του ΕΣΠΑ, διότι αυτές εγκρίνονται και υλοποιούνται ως πιλοτικές, με τον όρο μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης να τις αναλαμβάνουν οι δήμοι. Αυτό ισχύει και για τις συγκεκριμένες δομές που λειτουργούν ως δράσεις ΕΣΠΑ 2007-13 και ΕΣΠΑ 2014-20

Η Κυβέρνηση με τη διάταξη του ν. 4915/22 αποδεικνύει ότι οι υπηρεσίες και οι παροχές αυτές προς τους πολίτες δεν είναι απαραίτητες, παρά το γεγονός ότι παρείχαν σημαντική αρωγή προς αυτούς και ιδιαίτερα στους ευάλωτους (παιδιά, ηλικιωμένοι, άστεγοι, ανάπηροι), από την αρχή της πανδημίας, αλλά και σήμερα με την ακρίβεια να επελαύνει, επιθυμεί να συνεχίσει να τις κρατά σε κατάσταση προσωρινότητας και εξάρτησης από ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι 45 βουλευτές ερωτούν τους Υπουργούς:

α) Αν θα αποσύρουν την απαράδεκτη διάταξη του άρ. 38 του ν. 4915/22 που πλήττει τις κοινωνικές δομές των δήμων και τους εργαζόμενους σε αυτές

β) Αν θα αυξήσουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων προκειμένου να μετατρέψουν τις συγχρηματοδοτούμενες δομές τους κοινωνικής προστασίας και φροντίδας σε μόνιμες και τους εργαζομένους τους με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ σε δημοτικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ και

γ) Αν θα εφαρμόσουν προς στελέχωση των μόνιμων δημοτικών δομών προκήρυξη των θέσεων, με γενναία μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ με το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis