home design 800x400
home design 1170Χ320

Σύνοδος Παραστατών 1822-2022 στη Νέα Επίδαυρο

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Σύνοδος Παραστατών 1822-2022 στη Νέα Επίδαυρο
Σύνοδος Παραστατών 1822 2022 στη Νέα Επίδαυρο (3)

200 χρόνια από την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας, του Νόμου της Επιδαύρου ή Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος, στην Ερμιόνη, ο Δήμος Επιδαύρου αφιέρωσε δυο εβδομάδες εκδηλώσεων στη σημαντική αυτή επέτειο. Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε «Σύγχρονες Αναγνώσεις του Συντάγματος της Επιδαύρου 1822», μιας και οι προβολές του σημαντικού ιστορικού γεγονότος ήταν πλούσιες, διαφοροποιημένες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Πολιτικές, εικαστικές, θεατρικές, οι εκδηλώσεις στη Ν. Επίδαυρο και οι σχετικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν (Γ.Κόνδης, Γ. Πραχαλιάς), αποτέλεσαν ένα δυνατό ερέθισμα επαναπροσδιορισμού της σκέψης και της θέσης μας στην ελληνική κοινωνία και τον κόσμο.

Το πιο εμβληματικό γεγονός των προβολών αυτών ήταν αναμφίβολα η Σύνοδος των σύγχρονων Παραστατών, δηλαδή των εκπροσώπων των Δήμων που περιλαμβάνουν στα όριά τους τις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν οι 60 Παραστάτες του 1821-22. Η Σύνοδος (19-3-2022) αποτέλεσε μια συγκινητική στιγμή των επετειακών εκδηλώσεων καθώς στην αίθουσα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι της Κάσου, των Ψαρών, της Σκοπέλου, του Πηλίου και πολλοί άλλοι από ιστορικές κοινότητες της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Κάθε ένας/μια είχε κάτι να αναδείξει από εκείνη την εκπροσώπηση ή ακόμη από την συμμετοχή της περιοχής τους στον Αγώνα.

Και κυρίως έδειχναν τη θέληση να προβάλουν στο σήμερα, τις αγωνιστικές διαθέσεις του χθες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Από την άποψη αυτή, η Σύνοδος αποτέλεσε και ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός καθώς επρόκειτο για εκπροσώπους ενός βασικού κυττάρου της Δημοκρατίας, της Κοινότητας, με άλλα λόγια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε ως ο καλύτερος συμβολισμός της προβολής του ιστορικού γεγονότος στο σήμερα και σήμανε με τον πιο επίσημο τρόπο την πολιτική επικαιροποίηση του πνεύματος του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος, του Νόμου της Επιδαύρου, που αποτέλεσε τον οδηγό για όλες τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις και τις νομικές τους εκφάνσεις.

Η έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού (πίνακες, προσωπογραφίες, χάρτες, εικαστικές αποτυπώσεις, κ.ά) στο όμορφο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού αποτέλεσε μια δεύτερη ευαίσθητη ανάγνωση του Συντάγματος 1822. Ο χώρος είχε μεν διαμορφωθεί κατάλληλα, αλλά τα εκθέματα ήταν πάρα πολλά και σημαντικά. Ίσως σε μια επόμενη επετειακή εκδήλωση δοθεί η ευκαιρία ενός μεγαλύτερου ή συμπληρωματικού χώρου, ώστε να αναδειχθούν καλύτερα όλα τα τεκμήρια αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος.

Η Τρίτη ανάγνωση του Συντάγματος 1822 ήταν εκείνη που έκλεψε κυριολεκτικά την …. παράσταση! Πρόκειται για την performance που παρουσιάστηκε από μια θεατρική ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την καθοδήγηση της Προέδρου του Καθηγήτριας κ. Αγγελικής Σπυροπούλου. Παρουσιάστηκε για τρίτη φορά (η πρώτη ήταν στο Βουλευτικό Ναυπλίου και η δεύτερη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και ήταν πραγματικά η πιο μαγική καθώς έγινε στο μικρό θεατράκι της ιστορικής πλατείας ανάμεσα στην ιστορική έκθεση και το μνημείο της Εθνοσυνέλευσης. Αποτελούσε επομένως την αναβίωση της συζήτησης των Παραστατών μπροστά από ένα μεγάλο κοινό που είχε ασφυκτικά γεμίσει το θεατράκι και λειτουργούσε ζωντανά ως μέρος της Εθνοσυνέλευσης. Εξαιρετικοί από κάθε άποψη οι ηθοποιοί, όσο εξαιρετική ήταν η ιδέα και η υλοποίησή της (κείμενα, κίνηση, στήσιμο, κλπ) από την κ. Αγγ. Σπυροπούλου. Το κοινό συγκινημένο χειροκρότησε θερμά την performance που ανέδειξε με την ευαισθησία και τη δεξιοτεχνική απόδοση το ιστορικό γεγονός.

Δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τους συντελεστές για τις εκδηλώσεις των δυο αυτών εβδομάδων που έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες συμπολίτες μας να βιώσουν τα ιστορικά γεγονότα στο όμορφο περιβάλλον του χωριού της Ν. Επιδαύρου.

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis