home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΚοινωνία

Ζευγολατιό: Μαθητές Λυκείου το …τερματίζουν στο διαγωνισμό Wikipedia Challenge

Το Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού είναι το μοναδικό σχολείο της Πελοποννήσου που προκρίθηκε και οι μαθητές γίνονται σύγχρονοι εγκυκλοπαιδιστές

Στη Β΄ φάση του διαγωνισμού «Wikipedia Challenge» του Ιδρύματος Ωνάση προκρίθηκε το Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού, με τους μαθητές να γίνονται σύγχρονοι εγκυκλοπαιδιστές. Μεταξύ των προκριθέντων μόνο 7 σχολεία είναι δημόσια εκπαιδευτήρια και εξ αυτών μόλις 3 είναι εκτός Αττικής (Ζευγολατιό, Πάτρα, Νάουσα). Το Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού είναι το μοναδικό σχολείο της Πελοποννήσου που προκρίθηκε.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό συνεργατικής λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια με αφορμή μία διπλή επέτειο: Τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 20ά γενέθλια της Wikipedia και απευθύνεται σε Σχολικές ομάδες μαθητών και μαθητριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά, κ.λπ.) και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

wiki challenge

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια αναδρομή στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και στην εξέλιξη της εγκυκλοπαιδικής γνώσης με όχημα τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα, εξασκούν κριτική σκέψη και επιστημονική προσέγγιση που απαιτούνται για τη συγγραφή, την επιμέλεια και τη δομή των εγκυκλοπαιδικών λημμάτων και αποκτούν σημαντικά εφόδια και στάσεις ζωής, όπως το σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων, τη διαλλακτικότητα και τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά.

Οι μαθητές συνεισφέρουν παράλληλα στον εμπλουτισμό της Wikipedia, με νέα ή μεταφρασμένα λήμματα για το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση.

Στην Α΄ φάση του Διαγωνισμού η ομάδα μαθητών κάθε σχολείου είχε την υποχρέωση να παρουσιάσει κάποιες ελάχιστες απαιτούμενες εργασίες λημματογράφησης στην Wikipedia – πάντα συναφείς με την Ελληνική Επανάσταση και το 1821 – ώστε να περάσει στην Β΄ φάση. Αυτές ήταν: Δημιουργία νέου λήμματος, Εμπλουτισμός και Βελτίωση υπάρχοντος λήμματος με την προσθήκη επιπλέον κειμένου, αλλά και παραπομπών, υποσημειώσεων, πηγών, Ανέβασμα στα αρχεία του Wikipedia Commons φωτογραφικών αρχείων, Μετάφραση λήμματος σε άλλη γλώσσα και δημιουργία του νέου λήμματος στην Wikipedia της αντίστοιχης γλώσσας, κ.ά.

17 σχολεία από την Ελλάδα και το Εξωτερικό κατάφεραν να εκπληρώσουν επιτυχώς τις αντίστοιχες δοκιμασίες και προκρίθηκαν στην Β΄ φάση του διαγωνισμού, όπου θα κριθούν τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα των νέων λημμάτων που θα δημιουργήσουν.

Οι ομάδες που θα διακριθούν θα βραβευτούν με επαίνους, αλλά και χρηματικά έπαθλα με τη μορφή δωρεάς τεχνικού εξοπλισμού για το σχολείο τους.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button