home design 800x400
home design 1170Χ320

ΕΙΕΤ προς Κυβέρνηση: “Βρόγχος” τα άλυτα προβλήματα για τις επιχειρήσεις Τύπου

Νέα ανοιχτή επιστολή στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου
εφημερίδες

Με νέα ανοιχτή επιστολή στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου παραθέτει εκ νέου μια σειρά προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της Κυβέρνησης για επίλυσή τους.

Στην επιστολή, επισημαίνεται η ανησυχία που διακατέχει το σύνολο των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων της χώρας λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης στον κλάδο, με μείζονα προβλήματα που έχουν προκύψει και αποτελούν “βρόγχο” για τις επιχειρήσεις μας.

Η επιστολή στον Οικονόμου

Ακολουθεί η επιστολή της ΕΙΕΤ προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου:

«Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία που διακατέχει το σύνολο των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων της χώρας λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης στον κλάδο μας, με μείζονα προβλήματα που έχουν προκύψει και αποτελούν “βρόγχο” για τις επιχειρήσεις μας.

Προσπερνώντας τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο έντυπος τύπος, πολλά εκ των οποίων προήλθαν από την αδιαφορία της Πολιτείας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης του, αλλά και να εφαρμόσει σειρά Νόμων που η ίδια έχει θεσμοθετήσει με τρανταχτό παράδειγμα την μη εφαρμογή του περιβόητου Ν. 2328/ 1995 που προβλέπει την κατανομή ποσοστού 30% επί των κρατικών διαφημίσεων στα ΜΜΕ της Περιφέρειας, σας αναφέρουμε τα μείζονα προβλήματα που προέκυψαν τελευταία και απειλούν με μαρασμό την συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Τύπου:

Ασφαλιστικά θέματα

Για μια ακόμη φορά στην κορυφή των θεμάτων που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο βρίσκονται τα ασφαλιστικά θέματα που αφορούν εκκρεμότητες που πνίγουν τον κλάδο μας και δημιουργούν μεγάλα και πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα για τις εφημερίδες – επιχειρήσεις μας.

Παρά τις συνεχείς επαφές μας με το Υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, τα θέματα αυτά παραμένουν ανοιχτά και μέρα με τη μέρα δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία των εφημερίδων – επιχειρήσεων μας.

Ζητείται:

1. Η άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 – 12/2020 και κλήθηκαν να τις καταβάλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριστική λύση διευθέτησης των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 – 12/2020 είτε με άμεση επιστροφή των χρημάτων είτε με συμψηφισμό σε μελλοντικές υποχρεώσεις μας προς τον ΕΦΚΑ.

2. Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ΕΔΟΕΑΠ και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις.

3. Η εξαίρεση των επιχειρήσεων περιφερειακού και κλαδικού Τύπου από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

4. Η καταστατική τροποποίηση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να καλύπτονται πλήρως όσοι καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων και του είδους της εκδοτικής επιχείρησης περιφερειακού και κλαδικού Τύπου. Σήμερα το προνόμιο αυτό το έχουν μόνο όσες επιχειρήσεις έχουν πάνω από πέντε (5) εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, κάτι που σημαίνει ότι εξαιρείται σχεδόν το σύνολο του εβδομαδιαίου και περιοδικού Τύπου της Περιφέρειας.

Ζητάμε λοιπόν, να τεθούν άμεσα προς συζήτηση τα παραπάνω θέματα σε συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, Υπουργείο Εργασίας, ΕΔΟΕΑΠ, Ενώσεις Τύπου, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Ενημέρωσης).

Μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης που εδώ και τέσσερα χρόνια ακούμε, δυστυχώς δεν τα είδαμε μέχρι σήμερα.

Ο συμψηφισμός των αρχικών μέτρων στήριξης με τις οφειλές μας προς τον ΕΔΟΕΑΠ την περίοδο 11/2017 – 12/2020, ήταν ένα πρώτο βήμα, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν μας καλύπτει απλά μια “εφάπαξ στήριξη” καθώς ο Περιφερειακός Τύπος έχει την ανάγκη στήριξης διαχρονικά (όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες), γι αυτό και έχουμε ζητήσει να τεθεί ένα δίκαιο – κατ’ έτος- πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων.

Γι αυτό και σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Οικονόμου (9-11-2021), καταθέσαμε προτάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση:

α. Κάθε εφημερίδα, ημερήσια και εβδομαδιαία που βρίσκεται στο μητρώο των εφημερίδων, θα πρέπει να λάβει ένα μίνιμουμ ποσό, μιας και πληροί μιας σειράς προϋποθέσεων για να συμπεριληφθεί σε αυτό.

β. Το υπόλοιπο ποσό ή μέρος αυτού να διατεθεί με βάση των αριθμό των εργαζομένων, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και με υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), κριτήριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα επενδυτικά προγράμματα και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις -ενισχύσεις. ή των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης την στιγμή που γίνεται η δήλωση.

Να τονίσουμε ότι η διαχρονική στήριξη του Περιφερειακού Τύπου έγινε πιο αναγκαία από ποτέ τους τελευταίους μήνες, οπότε και τα έξοδα εκτύπωσης των εφημερίδων εκτοξεύτηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολλοί από εμάς να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 40-50%!, ενώ καταγράφονται συνεχώς διαδοχικές αυξήσεις.

Πληρωμή δαπανών δημοσιεύσεων

Ενώ, όπως αναφέρουμε παραπάνω τα έξοδα μας δημιουργούν πλέον πρόβλημα επιβίωσης των εφημερίδων μας και είναι αδύνατον να μεταφέρουμε το επιπλέον κόστος εκτύπωσης στους διαφημιζόμενους ή τους συνδρομητές μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα που κι αυτό διογκώνεται αυτή τη δύσκολη εποχή: Την καθυστέρηση στην εξόφληση των Τιμολογίων των δημοσιεύσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία στον νομαρχιακό και τοπικό τύπο, είτε από την αναθέτουσα αρχή (Δήμοι, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επιχειρήσεις, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. κ.α.), είτε -κυρίως- από τους ανάδοχους των έργων.

Με βάση τα προαναφερθέντα, παρακαλούμε πολύ για τις δικές σας ενέργειες, έτσι ώστε -σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία- να τηρείται ενιαία η κείμενη νομοθεσία από κάθε φορέα στην ελληνική επικράτεια και να μην ερμηνεύεται κατά το δοκούν από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Εξόφληση Τιμολογίων για την καμπάνια Εμβολιασμού

Καθώς δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από μέλη της Ένωσης μας για την μη εξόφληση των Τιμολογίων που αφορούν την καμπάνια του Εμβολιασμού η οποία υλοποιήθηκε πριν από 9-11 μήνες, ζητάμε την άμεση εξόφληση των Τιμολογίων που αφορούν τις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες. 

Να επισημάνουμε ότι, για τα Τιμολόγια αυτά- εδώ και πολλούς μήνες έχουμε καταβάλει τον ΦΠΑ, την εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, ενώ έχουμε επιβαρυνθεί και με τους σχετικούς φόρους.

Ζητάμε και την δική σας παρέμβαση προς το Υπουργείο Υγείας για την άμεση εξόφληση όλων των Τιμολογίων.

Η “διανομή” των εφημερίδων από τα ΕΛΤΑ

Παρ’ ότι τα ΕΛΤΑ χρηματοδοτούνται γενναία κάθε χρόνο από το Κράτος για τη διακίνηση του Περιφερειακού Τύπου, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο η εξυπηρέτηση τους είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Εφημερίδες που διακινούνται ακόμη και στον ίδιο Νομό, φτάνουν στον συνδρομητή μας μετά από 7-10 μέρες (…), ενώ κάποιες φορές δεν φτάνουν ποτέ! Για τους εκτός Νομού συνδρομητές, ούτε λόγος! Έχει παγιωθεί πλέον η “πρακτική” να παραλαμβάνουν οι συνδρομητές μας και τα 4 φύλλα του μήνα την ίδια μέρα!    

Ζητάμε να τεθεί και πάλι στο τραπέζι της μεταξύ μας συζήτηση το ενδεχόμενο άλλου τρόπου επιδότησης της διανομής των εντύπων μας, καθώς -παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας- το πρόβλημα της διανομής μέσω των ΕΛΤΑ, όχι μόνο δεν αμβλύνεται, αλλά οξύνεται ολοένα και περισσότερο.

Μηδενικός Φ.Π.Α. στις πωλήσεις φύλλων και τις συνδρομές

Επαναφέρουμε ένα χρόνιο αίτημα όλων των Ενώσεων έντυπου Τύπου που θα δώσει έστω μια μικρή ανάσα στις εφημερίδες μας, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί παρά τις διαχρονικές διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει. Σήμερα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 6% για τις πωλήσεις φύλλων και για τις συνδρομές. Σε περίπτωση που μηδενιστεί, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ελάχιστο και δεν θα ξεπερνάει ετησίως τις 102.000 ευρώ για τις εβδομαδιαίες εφημερίδες (1.200 ευρώ περίπου ανά εφημερίδα).

Ο συντελεστής Φ.Π.Α. στις άλλες δραστηριότητες (διαφημίσεις, διακηρύξεις κ.α. καταχωρήσεις) παραμένει στο 24% και δεν ζητάμε αλλαγή του.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα προβλήματα που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο αυτή την εποχή είναι περισσότερα και μεγαλύτερα από ποτέ. Στην δεκαετή οικονομική κρίση και στην γενικότερη κρίση του έντυπου Τύπου, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία αλλά και αυτά που απορρέουν από την εκτόξευση της ακρίβειας στις πρώτες ύλες και γενικότερα στις εκτυπώσεις των εντύπων μας.

Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις που κάναμε μαζί σας, διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον σας να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι κάθε μέρα που περνάει οδηγεί τον κλάδο μας σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. Για τον λόγο αυτό, και εκφράζοντας πάντοτε την ανησυχία και τον προβληματισμό του συνόλου του Περιφερειακού Τύπου, θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα παραπάνω να τεθούν άμεσα προς συζήτηση μεταξύ των Ενώσεων και των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείων, ΕΦΚΑ, ΕΔΟΕΑΠ κ.α.)».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis