home design 800x400
home design 1170Χ320

Αρκαδία: Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν οι συμμετέχοντες

Ταξίδι Εξοικείωσης Επιμελητηρίου Αρκαδίας για Έλληνες δημοσιογράφους στους δήμους Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.
Ταξίδι Εξοικείωσης Επιμελητηρίου Αρκαδίας (1)

Πρωτοβουλία δυναμικής προώθησης του προορισμού Αρκαδία σε Έλληνες δημοσιογράφους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε εξειδικευμένα γραφεία εσωτερικού τουρισμού, ολοκλήρωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Υπογραμμίζεται ότι το Ταξίδι Εξοικείωσης (Fam Trip από 25-27 Φεβρουαρίου), υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, υπό προεδρία του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ως αντιστάθμισμα των πυρκαγιών του 2021 στους δήμους Γορτυνίας και Μεγαλόπολης

Ειδικότερα στο ταξίδι συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τα ΜΜΕ : Πρώτο Θέμα, (Travel.gr), iefimerida.gr, Alpha tv, Star tv, insider.gr, Ελεύθερος Τύπος, 989Alpha, tourismtoday.gr, voria.gr, GRTIMES.gr, εφ. Μακεδονία (Όμορφα Ταξίδια) και Καbusiness. Ακόμη συμμετείχαν τα τουριστικά γραφεία Signature Travel. Car N Motion, Holiday Emotions, Smile Acadimos και Vacance Heliades.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Ταξίδι Εξοικείωσης που ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, διενεργείται στο πλαίσιο της καμπάνιας “This Is Arcadia”. Αποτελεί το πρώτο σειράς ανάλογων Fam Trips και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας, όπου θα κληθούν να συμμετέχουν περισσότερα MME και τουριστικά γραφεία στην κατεύθυνση ενίσχυσης του προορισμού. 

Ταξίδι Εξοικείωσης Επιμελητηρίου Αρκαδίας (3)

Ειδικότερα το γκρουπ των δημοσιογράφων και των πρακτόρων επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας, τα Λαγκάδια, την Ιερά Μονή Φιλοσόφου, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα, το Ελληνικό,  την Αρχαία Γόρτυνα, την Καρύταινα, το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Λεοντάρι. Παρόντες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Την αποστολή συνόδεψε η εξωτερική συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κα. Νικολέττα Πλατανίτη, MSc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε εστιατόριο της Μεγαλόπολης, όπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής ανέπτυξε το πλάνο του Επιμελητηρίου για την ανάδειξη του προορισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα τη μοναδικότητα της περιοχής που καλύπτει κορυφαίες πτυχές του εναλλακτικού τουρισμού. Όπως σημείωσε ο κ. Τρουπής θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες εντός του τρέχοντος έτους. Καταλήγοντας τόνισε ότι στους στόχους του Επιμελητηρίου εμπεριέχεται η επαύξηση του αριθμού των τουριστών στην Αρκαδία, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό όλο το χρόνο, εξέλιξη που θα ενισχύσει σημαντικά το οικονομικό αποτύπωμα του προορισμού, προκειμένου να πάψει να είναι ο τουριστικός παρίας της Πελοποννήσου.

Άλλωστε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου στο σύνολο των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2017, η Αρκαδία έχει μερίδιο 1,26% (το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν 2,07), ενώ στο σύνολο των αφίξεων ημεδαπών τουριστών μερίδιο 7,9% και ένα ποσοστό πληρότητας 12,6%. Όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις, το ποσοστό διανυκτερεύσεων αλλοδαπών τουριστών στην Αρκαδία ήταν 0,9% το 2017, ενώ των διανυκτερεύσεων ημεδαπών τουριστών 6,5%. Τα νούμερα είναι πραγματικά απογοητευτικά και κατατάσσουν την Αρκαδία τελευταία και μάλιστα με διαφορά στις επιδόσεις της στην τουριστική ζήτηση σε σύγκριση με τους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φέρουν όμως και μια «αχτίδα φωτός», καθώς και στην Αρκαδία παρατηρείται αύξηση, έστω και μικρή, της επισκεψιμότητας το τελευταίο έτος.

Ταξίδι Εξοικείωσης Επιμελητηρίου Αρκαδίας (2)
Φώτο: Επιμελητήριο Αρκαδίας

Στο θέμα της επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, οι αριθμοί είναι αρκετά χαμηλοί στην Αρκαδία. Οι επισκέψεις σε μουσεία της Αρκαδίας αποτελούν το 6,4% του συνόλου των επισκέψεων, ενώ οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους μόλις το 0,08% του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2018, παρουσιάζοντας μάλιστα μείωση σε σχέση με το 2017. Εδώ, φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο η ύπαρξη πολύ σημαντικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στους υπόλοιπους νομούς (Επίδαυρος, Μυκήνες, Τίρυνθα κλπ.), αλλά προφανώς υπάρχει και έλλειμμα από την πλευρά των αρμοδίων για τον πολιτισμό στην Αρκαδία, ως προς την ανάδειξη και προβολή των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Fam Trip σε γαστρονομικές πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν σε εστιατόρια, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης και οι κατά τόπους χωρικοί Αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κα Μπέτσα κ. Δημάκος και κ. Μπαρούτσας, ενώ στη Μεγαλόπολη συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης και ο Πρόεδρος της Καρύταινας κ. Ιατρόπουλος. Το παρόν έδωσε και ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Κίσσας.

 Σημειώνεται ότι στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε το λεύκωμα «Καρύταινα η διαμαντόπετρα του Μοριά» του Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλου από τον Σύλλογο «Κοινόν των Καρυτινών» ενώ μια «γαστρονομική» έκπληξη τους περίμενε από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγαλόπολης που τους προσέφερε καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis