home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σπάρτη: Τι συμβαίνει με το κυνοκομείο της ντροπής – Η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή

Τι λέει η φιλοζωική Save a Greek Stray για το κυνοκομείο – κολαστήριο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πλήρης καταγραφή των γεγονότων από τα Μέσα.
Δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης (2)

Η υπόθεση του κυνοκομείου της Σπάρτης «είναι ακόμη» στην αρχή, λένε άνθρωποι από την φιλοζωική οργάνωση «Save a Greek Stray» που μετά από καταγγελίες έκαναν «έφοδο» στο κυνοκομείο – κολαστήριο του Δήμου Σπάρτης αντικρίζοντας εικόνες που προκαλούν σοκ.

Τα μέλη της φιλοζωικής αφού έσωσαν τα ζώα που βρέθηκαν στοιβαγμένα, βρώμικα, αποστεωμένα, κατακρεουργημένα, άρρωστα, και ημιθανή, στη συνέχεια προχώρησαν στις απαραίτητες κινήσεις προκείμενου η υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον βασανισμό και τους θανάτους των άτυχων ζώων.

«Είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση των φιλόζωων, των φιλοζωικών οργανώσεων και του κρατικού μηχανισμού για την περίθαλψη των σκύλων που κρατούνταν στα δύο καταφύγια αδέσποτων ζώων του Δήμου Σπάρτης, μετά την επιχείρηση διάσωσης που πραγματοποιήθηκε από τη Save a Greek Stray. Φαίνεται, όμως, πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα από ορισμένους ενδιαφερομένους δεν είναι ακριβής, καθώς είτε παραλείπεται η έναρξη της σημαντικής αυτής υπόθεσης είτε και σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσίαση δεν αποδίδει την πραγματικότητα», σημειώνουν μέλη της φιλοζωική οργάνωσης.

Το θέμα πήρε διαστάσεις με τις φωτογραφίες και τα βίντεο από το κολαστήριο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ωστόσο όπως αναφέρουν: «έχει παρατηρηθεί σε πολλά δημοσιεύματα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, μία μερική παρουσίαση των πραγμάτων, με πλήρη απάλειψη των κρίσιμων γεγονότων της Δευτέρας 21.02.2022, όταν το κλιμάκιο της Save a Greek Stray παρουσίαζε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν με τις ενέργειες της Save a Greek Stray. Με απάλειψη του ότι τα κρίσιμα αυτά αποδεικτικά στοιχεία συνόδευαν μία πλήρως τεκμηριωμένη νομικά μηνυτήρια αναφορά, η οποία αξιοποιούσε -για πρώτη φορά- τα νομικά εργαλεία που παρέχει η νέα νομοθεσία όχι μόνο για την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα αλλά και για τη λήψη θετικών μέτρων άμεσης διάσωσης των ζώων που κινδυνεύουν. Με απάλειψη της κινητοποίησης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σπάρτης που λαμβάνοντας γνώση της μηνυτήριας αναφοράς και των ειδικών νομικών αιτημάτων της Save a Greek Stray προχώρησε πρώτα σε διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας στα καταφύγια αδέσποτων σκύλων του Δήμου Σπάρτης και εν συνεχεία σε έκδοση διατάξεων, με τις οποίες διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για το άνοιγμα των καταφυγίων και την καταμέτρηση, ταυτοποίηση και σήμανση των ζώων. Με απάλειψη του ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης προχώρησε σε έκδοση διάταξης, όπως με το δικόγραφό της ζήτησε η Save a Greek Stray, με την οποία τα ζώα που ευρίσκονταν σε κίνδυνο ζωής παραδόθηκαν στον κτηνίατρο και την ομάδα της Save a Greek Stray.

Με απάλειψη του ότι η Save a Greek Stray, με δικά της μέσα, προσωπικό και δαπάνες, μετέφερε αμέσως τα ζώα αυτά στο καταφύγιό της στον Ωρωπό, όπου και έλαβαν άμεση ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Και όπου εξακολουθούν να περιθάλπονται. Με απάλειψη του ότι την ίδια ημέρα, άρχισαν να συλλαμβάνονται από την αστυνομία, σε εκτέλεση των εντολών των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, κατόπιν της υποβολής της εμπεριστατωμένης μηνυτήριας αναφοράς της Save a Greek Stray, εκείνα τα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις και παραλείψεις εις βάρος των ζώων που υπέφεραν στα καταφύγια αυτά. Όλα αυτά συνέβησαν τη Δευτέρα 21.02.2022. Και ασφαλώς από την επόμενη ημέρα υπήρξε η ενεργοποίηση και άλλων φορέων, αρχών, οργανώσεων. Από την επόμενη ημέρα άρχισε και η συστηματική παράλειψη αναφοράς ή αλλοιωμένη αναφορά σε όλα τα παραπάνω, από ορισμένα Μ.Μ.Ε. που αναζήτησαν τις πηγές τους ενδεχομένως λιγότερο στα πρωτογενή στοιχεία και τη δημοσιογραφική έρευνα και περισσότερο σε αναρτήσεις διαφόρων προσώπων στα social media».

Όπως τονίζουν άνθρωποι της SGS η υπόθεση είναι ακόμη στην αρχή και είναι ιδιαίτερα σημαντική η πλήρης καταγραφή των γεγονότων από τα Μέσα: «Οπωσδήποτε είναι επιθυμητή η επίδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος από κάθε αρμόδιο, για την υποστήριξη αυτής της υπόθεσης, από τη θέση που καθένας κατέχει και βάσει των αρμοδιοτήτων που τού έχουν ανατεθεί.

Η υπόθεση είναι ακόμη στην αρχή της, τόσο όσον αφορά στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ζώων που διασώθηκαν από την Save a Greek Stray, όσο και όσον αφορά στην πλήρη και διεξοδική δικαστική διερεύνηση και την απόδοση των ποινικών και διοικητικών ευθυνών στους υπαιτίους.

Προς αποκατάσταση επομένως των πραγμάτων και απόδοση των γεγονότων όπως έχουν συμβεί, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται η Κοινή Γνώμη τόσο για το τι, πώς και από ποιον έχει γίνει μετά τη Δευτέρα 21.02.2022 όσο και για το τι, πώς και από ποιον έχει γίνει πριν τη Δευτέρα 21.02.2022 και ιδίως κατά την κρίσιμη εκείνη ημέρα.

Οτιδήποτε διαφορετικό δεν αποτελεί πλήρη και ακριβή παράσταση των γεγονότων ούτε ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης, έστω και εάν αυτό συμβαίνει όχι από πρόθεση αλλά επειδή από ορισμένες πλευρές ενδεχομένως επιδιώκεται η διοχέτευση τέτοιων επιλεγμένων ή αλλοιωμένων πληροφοριών προς τα Μ.Μ.Ε.

Πολύ περισσότερο γίνεται δυσεξήγητος και δύσκολα ανεκτός ο τρόπος απόδοσης των πραγμάτων από ορισμένα Μ.Μ.Ε., όταν γίνεται μία λακωνική αναφορά στην Save a Greek Stray και την Πρόεδρο και Ιδρύτρια, κ. Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, για να συνοδευθεί εν συνεχεία από μία εκτενέστατη αναφορά σε πρόσωπα και οργανώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την Save a Greek Stray, την προσφυγή της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και τη διάσωση των ζώων στα καταφύγια της Σπάρτης τη Δευτέρα 21.02.2022 από τη Save a Greek Stray, με αποδοχή του αιτήματός της από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Είναι επομένως σημαντικό να υπάρξει μία πλήρης απόδοση των πραγμάτων, ασφαλώς με αναφορά σε όλους τους μετέχοντες στην προσπάθεια αυτή, στο μέτρο και με το βαθμό που αναλογεί σε καθέναν, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά. Η προσπάθεια όλων οπωσδήποτε αποσκοπεί και πρέπει να αποσκοπεί στην τήρηση του νόμου και την προστασία των ζώων».

Παράλληλα οι άνθρωποι της Save a Greek Stray επισημαίνουν πως η φιλοζωική οργάνωση «απέχει από πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις, καθώς ο καταστατικός της σκοπός είναι η προστασία των ζώων. Η Save a Greek Stray απέχει επίσης από επικοινωνιακές τακτικές που δεν την εκφράζουν και δεν την εκπροσωπούν. Κινείται με οργάνωση, συνέπεια και χαμηλούς τόνους, επιδιώκοντας να έχει αποτελέσματα υπέρ των ζώων – όπως αποδεικνύει και η πρωτοβουλία της, που μετά από πολλή και συστηματική προετοιμασία, εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 21.02.2022 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης. Η ατελής και ανακριβής παρουσίαση των γεγονότων στην Κοινή Γνώμη, έστω και εάν τελείται άνευ πρόθεσης, δεν προξενεί μόνο σύγχυση ως προς τον ρόλο και τη στάση καθενός, αλλά και δύναται να ζημιώσει αυτή την ίδια την υπόθεση και εν τέλει να λειτουργήσει εις βάρος των ίδιων των ζώων που καλούμαστε να προστατεύσουμε. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Για τους λόγους αυτούς, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα τις άμεσες ενέργειές σας στην κατεύθυνση της πλήρους και ακριβούς ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης, για την οποία γνωρίζουμε ότι αγωνίζεσθε καθημερινά».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis