home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: 10 Έλληνες νεκροί στην κόλαση της Μαριούπολης

Οργή από το Υπουργείο Εξωτερικών - Τι απαντά η Ρωσική πρεσβεία - Τι λένε Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Μεγαλώνει ο κατάλογος των Ελλήνων ομογενών της Ανατολικής Ουκρανίας που έχασαν τη ζωή τους σήμερα έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην κόλαση της ευρύτερης περιοχής στη Μαριούπολη.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στο χωριό Σαρτανά που δέχτηκε ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος -χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για βολές πυροβολικού, βλήματα που ελήφθησαν από μαχητικά αεροσκάφη ή για βολές από τα ρωσικά πλοία που κινούνται στην Αζοφική θάλασσα- έχασαν τη ζωή τους ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς.

Μέσα σε λίγες ώρες, λόγω των ανελέητων χτυπημάτων από ρωσικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, 10 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους.

Οι πρώτοι δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη και ακόμη έξι Έλληνες τραυματίστηκαν. Λίγη ώρα μετά ακόμη τέσσερις Έλληνες βρέθηκαν νεκροί στο χωριό Μπουγάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ακόμη τέσσερις ομογενείς έπεσαν νεκροί από βολές που εξαπολύθηκαν από αέρος στο χωριό Σαρτανά. Και οι 10 Έλληνες νεκροί, όπως και οι έξι τραυματίες, ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

ΥΠΕΞ: Η Ρωσία να διακόψει τις εγκληματικές επιθέσεις

Με μια σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τις εγκληματικές επιθέσεις.

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την πρώτη δολοφονική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ομογενείς και να τραυματιστούν ακόμη έξι.

Τι λέει η Ρωσική πρεσβεία

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία μετά το πρώτο τραγικό περιστατικό με τους δύο νεκρούς Έλληνες υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι ο «ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της πρεσβείας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους.

Τσίπρας: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών – Η ρωσική εισβολή να τερματιστεί άμεσα

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button