Home design
home design

Βιομηχανική προσέγγιση διάρκειας 3 ωρών στην Αργολίδα

Μια πρωτότυπη περιήγηση στα βιομηχανικά μνημεία της Αργοναυπλίας – Πώς φωτισμένα μυαλά έφεραν εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, καπνεργοστάσια και τον σιδηρόδρομο.
περιήγηση στην Βιομηχανική κληρονομιά της Αργολίδας (1)

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, τα Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (ΒΙ.Δ.Α. ΑΜΚΕ) σας προσκαλούν για μια «βιομηχανική» προσέγγιση διάρκειας περίπου 3 ωρών στην Αργολίδα, για να γνωρίσετε τη βιομηχανική ανάπτυξη που έφεραν στην περιοχή φωτισμένα μυαλά, με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, καπνεργοστάσια, αλλά και την σιδηροδρομική σύνδεση του Άργους-Ναυπλίου με κεντρικά λιμάνια.

Από τις 10.30 το πρωί, με πολυτελές λεωφορείο και με τις απολαυστικές ιστορίες της ξεναγού Ματίνας Χουντάλα, θα γίνει περιήγηση σε διάφορα σημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της Αργοναυπλίας.

περιήγηση στην Βιομηχανική κληρονομιά της Αργολίδας (2)
Φώτο: Επιμελητήριο Αργολίδας

Όπως αναφέρεται από τα Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής:

«Πέρα από τα υλικά κατάλοιπα της βιομηχανικής δραστηριότητας και της καθημερινής εργασίας ανδρών και γυναικών – ακόμη και παιδιών – (εγκαταστάσεις, κτίρια, μηχανήματα, εργαλεία, αρχεία), τα άυλα ίχνη που περιέχονται στην τεχνογνωσία, στις ανθρώπινες αναμνήσεις και στα ήθη αποτελούν αναπόσπαστο – μα και εξαιρετικά ευαίσθητο – κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει επίσης να διασώζονται, γι’ αυτό και προσεγγίζουμε τη βιομηχανική μας κληρονομιά με σεβασμό για όλη την ποικιλομορφία και τη συνθετότητά της.

Αυτή η περιήγηση μας ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρει θετικά στην ενεργοποίηση όλων μας για τη διάσωση και προστασία των βιομηχανικών μνημείων και στη συνολική προσπάθεια διάσωσης της μνήμης των επαγγελμάτων, των δραστηριοτήτων που εξαφανίστηκαν, καθώς και στην ιστορική καταγραφή του κάθε βιομηχανικού χώρου, συνεισφέροντας έτσι στην ευρύτερη γνώση του τεχνικού πολιτισμού μας».

διαδρομη βιομηχανικων αργολιδας
Φώτο: Επιμελητήριο Αργολίδας

Διοργάνωση: ΒΙ.Δ.Α. ΑΜΚΕ (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής)

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσετε την θέση σας στην δράση: αποστολή ενός mail στο [email protected].

Ο ελάχιστος αριθμός για να πραγματοποιηθεί η δράση είναι 18 άτομα. Απαραίτητο το πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Όσοι Αθηναίοι και άλλοι εκτός Αργολίδας προγραμματίζουν να περάσουν ένα 2-3ήμερο στο Ναύπλιο μπορούν να εμπλουτίσουν τον χρόνο τους με την περιήγηση μας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχόλια

3 απαντήσεις

  1. Ελλάς το μεγαλείο σου

    Mαλιστα, μέσα στην φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την υποτέλεια εχουμε και αυτό το πρωτότυπο να συμβαίνει, αντί να δούμε πολίτες να διαμαρτυρονται για ελειψη εργασίας, ελειψη βιοτεχνιας βιομηχανίας κ παραγωγής κάποιοι θα δείχνουν σε κάποιους πως κάποτε υπήρχαν εργοστάσια και πωως κάποτε οι άνθρωποι εργάζονταν χωρίς επιδόματα κλπ, σήμερα κουφαρια επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, δυστυχώς εκεί φτάσαμε, όσον αφορά το γνωστό κουφάρι πρώην παραγωγικό εργοστάσιο στη νέα κιο που δείχνει η Φω τογραφια το οποιο δεν είχε ποτέ οικοδομική άδεια πρέπει να γκρεμιστεί άμεσα και να παραχωρηθεί στο Δήμο Άργους Μυκηνων για κάθε χρήση, το κτίριο χτισθηκε αυθαίρετα από τον τότε βιομήχανο και πουλήθηκε αδρά στην εασα, ας ψάξουν οι υπηρεσίες για την νομιμότητα του οικοπέδου κ τη χρήση του, αυτά προέχουν να γίνουν άμεσα και όχι εκδρομουλες και ιστοριούλες που παραπέμπουν σε αλλού είδους τεχνάσματα.

  2. Πρώην εργαζόμενος πελαργου

    Κατά την προσέγγιση στο εργοστάσιο κουφάρι οι περιηγητές θα πρέπει να μάθουν το ρόλο του καραμέλη, ιδιοκτήτη του ιστορικού εργοστασίου, που ξεκίνησε ως αγροτικός συνεταιρισμός των τότε προσφύγων κιωτων, και τον τρόπο που κατέληξε ως ιδιοκτησία του παραπάνω αειμνήστου, μνημονευοντας τα 100χρονα απο την μικρασιατική καταστροφή η ιστορία πρέπει να αναφέρετε ως έχει κ να μην καταστρατηγειται.

  3. Γιος εργαζόμενου στο εργοστάσιο πελαργός

    Η ξεναγός γνωρίζει για τις συνθήκες εργασίες στο εργοστάσιο πελαργός κ τα άτυχηματα που συνέβησαν;;

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis