home design 800x400
home design 1170Χ320

Εικόνες σοκ στη Σπάρτη: Κυνοκομείο – χωματερή ψυχών, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης – Τι απαντά ο Δήμος

Βασανιστήρια και αργό θάνατο για τα αδέσποτα καταγγέλλει φιλοζωική (Εικόνες & Βίντεο).
Κυνοκομείο Σπάρτης

Εικόνες σοκ, που προσβάλουν κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρώπινης συμπεριφοράς έναντι των ζώων δηλώνουν πως αντίκρισαν στα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης οι υπεύθυνοι της φιλοζωικής Save a Greek Stray, που κάνουν επί ένα διήμερο έφοδο στην περιοχή, με βάση καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων.

Όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους και σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό τα σκυλιά «βρέθηκαν συγκεντρωμένα στο στρατόπεδο θανάτου της ντροπής, κουρελιασμένα, στοιβαγμένα, βρώμικα, αποστεωμένα, κατακρεουργημένα, άρρωστα, ημιθανή και νεκρά στο τέρμα της αλυσίδας τους».

«Αρρωστήσαμε από τις φωνές, τα κλάματα, τις κραυγές, τον ήχο της αλυσίδας που σέρνεται, τη μυρωδιά της αμμωνίας, τη μούχλα, τη σαπίλα» λένε οι υπεύθυνοι της Save a Greek Stray, οι οποίοι υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου.

Τι διαπίστωσε η φιλοζωική

Αναλυτικά η ανακοίνωση της φιλοζωικής οργάνωσης:

«Σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου βρισκόμαστε για δεύτερη φορά εδώ για να επιβεβαιώσουμε την αδιόρθωτη και εγκληματική αδιαφορία της αρμόδιας δημοτικής Αρχής, η οποία φαίνεται να μην συμμορφώνεται με καμία οδηγία, κανένα νόμο, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη και να προσκαλεί τον κόσμο να επισκεφτεί το συγκεκριμένο κολαστήριο και να συμβάλει στην αργή και βασανιστική θανάτωση των ζώων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στους δρόμους της Σπάρτης. Να υποβάλουμε λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας τα “συγχαρητήρια” στους υπεύθυνους, γιατί στη Σπάρτη δεν είδαμε αδέσποτα!

Τα βρήκαμε όλα συγκεντρωμένα στο στρατόπεδο θανάτου της ντροπής, κουρελιασμένα, στοιβαγμένα, βρώμικα, αποστεωμένα, κατακρεουργημένα, άρρωστα, ημιθανή και νεκρά στο τέρμα της αλυσίδας τους.

Ζώα που αναζητούν ένα καθαρό τετραγωνικό για να ξαπλώσουν, ένα εκατοστό θεάς τού επισκέπτη από τα συρματοπλέγματα και καταλήγουν δαγκωμένα από τα υπόλοιπα, που αντί για φαγητό τρώνε τα περιττώματα τους, ζώα άρρωστα να παρακαλούν για το τέλος τους και ζώα που τα λυπήθηκε, ο όποιος Θεός υπάρχει εδώ κάτω, και τα λύτρωσε από το μαρτύριό τους.

Αρρωστήσαμε.

Από τις φωνές, τα κλάματα, τις κραυγές, τον ήχο της αλυσίδας που σέρνεται, τη μυρωδιά της αμμωνίας, τη μούχλα, τη σαπίλα. Μέσα σε αυτή την κόλαση ελάχιστες ανατριχιαστικές στιγμές απόλυτης σιωπής και δύο μπαρόκ καναπέδες!

Αρρωστήσαμε με όσους ξέρουν και δεν μιλάνε, με τους “υπεύθυνους” που ξέρουν και δεν τους νοιάζει, με το κράτος που ξέρει να εξαντλεί το νόμο στους ιδιώτες και σφυρίζει αδιάφορα στα τού οίκου του, βάζοντας τις αμέτρητες καταγγελίες στο αρχείο, με τη ανοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, φιλοζωικών και μη.

Η Save a Greek Stray υπέβαλε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης. Ζητήσαμε επίσης να διαταχθεί από την Εισαγγελία η παράδοση των ετοιμοθάνατων και των πολύ άρρωστων ζώων. Ζητήσαμε επίσης και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε έξω από την Εισαγγελία και αναμένουμε την απόφαση της αρμόδιας εισαγγελέως για την παράδοση των ζώων.

Προς ενημέρωση: όλα τα ζώα φωτογραφήθηκαν χθες με τηλεφακό και η οποιαδήποτε απουσία θα ενταχθεί στην δικογραφία».

Δήμος Σπάρτης: Ναι μεν αλλά…

Ο Δήμος Σπάρτης τοποθετήθηκε στο θέμα, με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει τα εξής:

Σχετικά με τις πολύ σκληρές δημοσιεύσεις για τα αδέσποτα στο Δήμο Σπάρτης: Ναι οι συνθήκες φύλαξής τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολες, χρειάζονται βελτιώσεις αλλά δεν είναι και ακριβώς έτσι όπως κάποιοι τα παρουσίασαν!

Σε έκτακτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Φιλοξενίας Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικ/μιας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 23637/24-01-2022 Έκθεση Αυτοψίας, τα ζώα βρέθηκαν κλινικά υγιή, είχαν στη διάθεσή τους νερό και είχαν καλή θρεπτική κατάσταση. Πάνω σε τέτοιες επίσημες εκθέσεις βασιζόμαστε για να κάνουμε όσες διορθωτικές κινήσεις χρειάζονται.

Ο Δήμος Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή ζώντας το πρόβλημα καθημερινά τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προστασίας και της καλής και σωστής μεταχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καταβάλλοντας καθημερινά μεγάλη προσπάθεια, κόπο και χρήμα, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα σωστό πρόγραμμα διαχείρισης αυτών βάσει του  Νόμιμων διατάξεων όπως ισχύουν.

Κάθε χρόνο γίνονται αναθέσεις σε εξωτερικούς αναδόχους. Για το έτος 2022 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου δαπάνες για τη διαχείριση των ζώων συνολικού προϋπολογισμού 247.879,61 €. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με προϋπολογισμό 89.997,61 €, τις υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης με προϋπολογισμό 59.600,00 €, την απολύμανση των χώρων φιλοξενίας προϋπολογισμού 5.000,00 €, την προμήθεια ζωοτροφών με προϋπολογισμό 50.000,00 , την προμήθεια φαρμακευτικού και κτηνιατρικού υλικού 24.800,00 €, την προμήθεια «σπιτάκια σκύλων»  κλπ. Ήδη δε προχωράμε  και στην τελική διαπραγμάτευση για την κατασκευή σύγχρονου καταφύγιου με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές, ύψους 250.000,00 €

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κτηνίατρος από 25/06/2021 μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2022 έχει υλοποιήσει 318 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις και καταγραφές (τοποθέτηση μικροτσίπ) από περισυλλογές αδεσπότων, έχουν νοσηλευτεί περί τα 200 ζώα , έχουν γίνει συνολικά περί  τις 100 στειρώσεις, 450 εμβόλια, περί τα 250 τεστ ερλιχίωσης-λεισμανίασης κ.α.

Καθημερινά οι υπηρεσίες του Δήμου γίνονται δέκτες τηλεφωνικών αιτημάτων και παραπόνων για περισυλλογή σκύλων. Να υπενθυμίσουμε ότι Αδέσποτος σκύλος (ή γάτα) είναι αυτός που ζει στους δρόμους όχι από επιλογή αλλά μετά από την εγκατάλειψή του από τον άνθρωπο. Ο Δήμος καλείται μη έχοντας πολλές φορές τα κατάλληλα μέσα να λύσει ένα πρόβλημα που από τη φύση τοι και ευαίσθητο και δύσκολο.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και οι ανάδοχοι των εργασιών που σχετίζονται με τα αδέσποτα κάνουν ότι μπορούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα. Ο Δήμος Σπάρτης διαχειρίζεται καθημερινά περί τους 400 σκύλους στους χώρους φιλοξενίας και άλλους περίπου 300 σε αναδόχους φιλοξενίας. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να συγκριθούν με το ζεστό και άνετο περιβάλλον ενός οικόσιτου σκύλου. Οι ρυθμοί εγκατάλειψης αδέσποτων σκύλων καθώς και η περισυλλογή αδέσποτων γατών με πολλά προβλήματα υγείας, η χαμηλή ανταπόκριση για υιοθεσίες σε συνδυασμό με την πλήρη απασχόληση 2 ατόμων όσον αφορά τη διαχείριση όλων των αδέσποτων και 1 συμβεβλημένου κτηνιάτρου για τη φροντίδα υγείας, καθιστά την όλη προσπάθεια ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου που συνεργάζεται με τον Δήμο μας, αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε ελλειπές σωματικό βάρος τα αδέσποτα σκυλιά των χώρων φιλοξενίας του Δήμου Σπάρτης θα μπορούσαν να είναι:

  • Σκύλοι πρόσφατα περισυλλεχθέντες που είναι ελλειποβαρείς γιατί κατόπιν εγκατάλειψής τους έχουν ήδη υποσιτιστεί από τους ιδιοκτήτες τους (Οι ρυθμοί περισυλλογής νέων αδέσποτων από το Δήμο Σπάρτης είναι κατά μέσον όρο 30 περίπου το μήνα).
  • Σκύλοι που έχουν περισυλλεχθεί το τελευταίο τρίμηνο και νοσούν ή έχουν χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν θεραπείες που δεν τους επιτρέπουν να ανακτήσουν το επιθυμητό σωματικό βάρος. 
  • Σκύλοι που ιδιοσυγκρασιακά (νευρικοί) είναι ελλειποβαρείς κυρίως κυνηγετικοί.     
  • Σκύλοι που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες ή τροφική δυσανεξία στην τροφή που τους παρέχεται όχι γιατί δεν πληρεί τις απαιτούμενες αναλογίες θρεπτικών συστατικών αλλά γιατί περιέχει παράγοντες αλλεργιογόνων π.χ.γλουτένη.                                                 

Προσθέτουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου, στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων σκύλων του Δήμου Σπάρτης, είναι πιθανή η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς ενός σκύλου απέναντι σε άλλον ή πολλών έναντι ενός την ώρα του προαυλισμού, με συνέπεια τον  τραυματισμό ή και το θάνατο κάποιου σκύλου.                         

Καταλήγοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι  η φροντίδα και η μέριμνα για τα αδέσποτα είναι συνεχής και από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν! Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά όχι από έλλειψη ευαισθησίας ή αδιαφορίας όπως μας προσάπτουν κάποια δημοσιεύματα.

Δεν είμαστε υπεράνω κριτικής. Επιθυμούμε τη συνεργασία με όσους έχουν ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν, εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις και τους καλούμε να συνδράμουν.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis