home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Φοιτητές στρέφονται κατά του καθηγητή που καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση και ζητούν την απομάκρυνσή του

Τι δηλώνουν για το θέμα η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ναυπλίου ο πρώην πρύτανης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η αντιπρύτανης Σοφία Ζυγά.
panepistimio nafpliou

Αγωνιωδώς το Ναύπλιο παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης για καταγγελόμενη σεξουαλική παρενόχληση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ήδη έχει ξεκινήσει από τη δικαιοσύνη ποινική διερεύνηση, με κατεπείγουσα παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Φοιτητικός Σύλλογος των δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Ναύπλιο, ο οποίος στρέφεται κατά του εν λόγω καθηγητή, κάνοντας λόγο για «αναχρονιστικές έρευνες, χωρίς αναφερόμενη βιβλιογραφία, που προωθούν τον σεξισμό και τον ρατσισμό». Μεταξύ άλλων ζητά την απομάκρυνσή και την αντικατάστασή του.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, από την Πρυτανεία εστάλη προς όλους τους εργαζόμενους του ιδρύματος η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ότι η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που μόλις πρόσφατα διαβιβάστηκε στην Πρυτανεία, θα διερευνηθεί άμεσα και υπεύθυνα εφαρμόζοντας κανόνες δικαίου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση της αλήθειας και στην προώθηση της κοινωνικής προόδου, ειδικά των νέων ανθρώπων, προτάσσοντας τη θεσμική εγκυρότητα και την ακαδημαϊκή ακεραιότητα».

ΕΙΦ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΕΙΦ) έλαβε γνώση καταγγελίας που αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας μέσω κοινοποίησης ηλεκτρονικού μηνύματος στις 15/2/2022.

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και την ανησυχία μας για όσα καταγγέλλονται και τη συμπαράστασή μας σε όποια ή όποιον υφίσταται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Απαιτούμε άμεση διερεύνηση και απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσω της διεξαγωγής ΕΔΕ και όλων των προβλεπόμενων από το νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΦ.

Φοιτητικός Σύλλογος Ναυπλίου

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν στην Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, συγκεκριμένα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ο Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών) παίρνει φανερά θέση και καταδικάζει τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές:

«Περιστατικά, τα οποία έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε κάποιο μέσο δημοσιοποίησης το οποίο να προστατεύει την ανωνυμία μας. Ταυτόχρονα τα θεσμικά όργανα τα οποία είναι αρμόδια για την έρευνα και την επεξεργασία τέτοιων καταγγελιών, είναι τα ίδια τα οποία προβαίνουν στις πράξεις τις οποίες καταγγέλλουμε.

Ο εν λόγω καθηγητής ……….. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, χρησιμοποιεί ως μέρος της διδακτικής ύλης του, αναχρονιστικές έρευνες, χωρίς αναφερόμενη βιβλιογραφία, που προωθούν τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Έπειτα προβαίνει συστηματικά σε πράξεις παρεμβατικού και εκβιαστικού χαρακτήρα, εις βάρος ανθρώπων που κινούνται στον χώρο του Πανεπιστημίου. Το μοτίβο του ξεκινάει μέσω social media και καταλήγει σε παραβιαστικές κινήσεις και εκβιασμούς ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Το άτομο αυτό, λόγω της εκπαιδευτικής του ιδιότητας, πέρα από φοιτητές, έρχεται, καθημερινά, σε επαφή με μαθητές από σχολεία του νομού Αργολίδας, γι΄ αυτό η προστασία όλων μας τίθεται ως προτεραιότητα.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση σε Πανεπιστημιακούς χώρους, οπότε ζητάμε:

  • Την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας.
  • Άρση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
  • Προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών.
  • Στήριξη των καταγγελιών και των ατόμων που έχουν ήδη εκτεθεί.
  • Η συνέλευση καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να λάβουν ανοιχτά θέση, να στηρίξουν και να προστατέψουν έμπρακτα τους φοιτητές, τους απόφοιτους και τις καταγγελίες.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η κινητοποίηση πρέπει να είναι άμεση και συλλογική.

Ενθαρρύνουμε τα άτομα που έχουν υποστεί παρόμοιες κακοποιητικές συμπεριφορές να επικοινωνήσουν, ανώνυμα και μη, στο [email protected] το οποίο διαχειρίζονται φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος, που τρέχουν την υπόθεση και έκαναν με πολύ θάρρος αυτή την αρχή. Οι καταγγελίες που έχουν γνωστοποιηθεί έως σήμερα, διαχειρίζονταν από πρωτοβουλία ατόμων που συνέλλεξαν τις μαρτυρίες και υπήρχε αμέριστη συμπαράσταση, εχεμύθεια και κατανόηση στην ανωνυμία και προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών».

Τι λέει ο πρώην πρύτανης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου για τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών που εδρεύει στο Ναύπλιο.

Η ανακοίνωση του:

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη.

Άμεση όμως αναμένω να είναι η αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες -είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες- να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων.

Καμία μόνη, κανένας μόνος!

Η αντιπρύτανης Σοφία Ζυγά

Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σοφία Ζυγά παίρνει θέση για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως σημειώνει:

«Σε συνέχεια του παρόντος ηλεκτρονικού μηνύματος που έλαβα, καθώς και των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, ως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ζητώ την άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλλονται όπως ο Νόμος, ο Εσωτερικός Κανονισμός και ο Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής ορίζουν.

Ως καθηγήτρια, γυναίκα και μάνα θεωρώ ότι, αν έχουν συμβεί τέτοιες συμπεριφορές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες, καταδικαστέες και μη αποδεκτές σε κάθε εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.

Οφείλουμε όλοι και όλες μας πρωτίστως ως εκπαιδευτικοί να φροντίζουμε και να μεριμνούμε για την ποιότητα των σπουδών και την ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών μας στο πλαίσιο της απόλυτης ακαδημαϊκής ελευθερίας και έκφρασης».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis