home design 800x400

Νέα καταγγελία για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Κόβουν μερίδες και δικαιούχους από τη δωρεάν σίτιση

Καταγγελία της ΠΑΣΠ για το συσσίτιο στην Καλαμάτα – Με ποιους τα βάζουν οι φοιτητές.

Καταγγελία εις βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για του αντιπρύτανη αρμόδιου για τη φοιτητική μέριμνα δημοσίευσε η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η νέα σύμβαση για τη σίτιση έχει μειώσει τις μερίδες από 1.550 σε 1.350, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει εισήγηση να χάνουν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης όσοι απουσιάσουν περισσότερες από τρεις φορές το μήνα από το συσσίτιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική καταγγελία: «Στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύει η ανθρωπότητα λόγω της ύπαρξης της πανδημίας του Covid-19 και των οικονομικών επιπτώσεων που έχει αυτή επιφέρει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, οι φοιτητές της χώρας κλήθηκαν να επιστρέφουν στα έδρανα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με ελλιπή μέτρα πρόληψης. Ο αντίκτυπος των οικονομικών δυσχερειών εμφανίζεται και στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας μιας και στο σύνολό τους οι φοιτητές αποτελούν εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Γίνεται αντιληπτό πως στην σκληρή αλλά και απαιτητική πραγματικότητα που επικρατεί στη δύσχερη αυτή χρονική περίοδο, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν περισσότερο από ποτέ να είναι στο πλευρό των φοιτητών αλλά και των οικογενειών τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικό ρόλο για μια υγιή διαβίωση των φοιτητών έχει η φοιτητική μέριμνα και κάτω από αυτές τις συνθήκες καλείται να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των σπουδαστών και η δράση της να τείνει προς το συμφέρον τους.

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι αρμόδιοι φορείς, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 υπέγραψαν την νέα σύμβαση με την εταιρεία (…), η οποία δημιουργεί μια νέα τάξη ανισοτήτων μεταξύ των σπουδαστών του Ιδρύματος. Η σύμβαση αυτή στοχεύει σε περισσότερους επιλαχόντες για δικαίωμα δωρεάν σίτισης φοιτητές καθώς η μείωση του αριθμού δικαιούχων συγκριτικά με την προηγούμενη σύμβαση είναι σημαντική, γεγονός που είναι απορίας άξιον για το πώς αυτή υπεγράφη από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκτός πραγματικότητας αυτή σύμβαση αναφέρει ότι ο αριθμός ημερησίων μερίδων κατέρχεται στις 1.350 έναντι των 1.550 της προηγούμενης σύμβασης αλλά με την ένταξη 4 επιπλέον τμημάτων (Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Ψηφιακών Συστημάτων, Ιστορικό Αρχαιολογικό και Φιλολογίας), με κάποια από αυτά να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να έχουν μόνο εισαχθέντες αλλά όχι απόφοιτους. Είναι αδιανόητο έπειτα από την προσθήκη των τεσσάρων νέων τμημάτων να πραγματοποιείται μείωση των προσφερόμενων ημερησίων μερίδων φαγητού και όχι αύξηση του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια να δίνεται η δυνατότητα σε όλο και περισσότερους φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παραλογισμός δεν σταματάει εδώ. Σαν να μην έφτανε η υπογραφή της σύμβασης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η διοίκησή του προέβησαν σε λάθος χειρισμούς της όλης κατάστασης.

Αναλυτικότερα, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για θέματα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής κ. Αστέριος Τσιάρας «μερίμνησε» ώστε αρκετοί από τους δικαιούχους φοιτητές να χάσουν το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης. Συγκεκριμένα, προ λίγων ημερών, απεστάλη μία εισήγηση προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία όπως αναγράφεται, ο αντιπρύτανης προτείνει όσοι φοιτητές δεν χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις φορές το δικαίωμά τους να σιτισθούν δωρεάν σε διάστημα δεκαπέντε ημερών μέσα στον μήνα (πλην τους μήνες των εορτών και εξεταστικών περιόδων), να χάνουν το δικαίωμα σίτισης και η θέση τους να καλύπτεται από επιλαχόντες φοιτητές, εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα χρήζουν αιτιολόγησης (π.χ. σοβαρή ασθένεια του ίδιου ή της οικογένειας του). Για να γίνει αντιληπτό τι αναφέρεται στην συγκεκριμένη εισήγηση, ο αντιπρύτανης προτείνει μια μορφή καταγραφής παρουσιών και απουσιών από το εστιατόριο του Πανεπιστημίου, γεγονός το οποίο είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους σπουδαστές που δικαιούνται σίτιση.

Εν ολίγοις η λύση για τους αρμόδιους φορείς του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η συγκάλυψη αυτής της ανήκουστης υπογεγραμμένης σύμβασης με την ελαχιστοποίηση των επιλαχόντων, διαγράφοντας όμως τους δικαιούχους φοιτητές! Τέλος, στο απόγειο της όλης κατάστασης, βρίσκεται η θέση της εταιρείας «…», σύμφωνα με την οποία αν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να σιτιστεί στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σφακιανάκη και Καλλιπάτειρας) οφείλει να παρευρεθεί μετά τις 15:30 το μεσημέρι και επί πληρωμή.

Είναι αδιανόητο δικαιούχος σίτισης να αναγκάζεται να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο για την ημερήσια μερίδα φαγητού, την οποία δικαιούται ενώ ο ανάδοχος πλέον είναι κοινός και για τις δυο εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Συλλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω και με βαθύ το αίσθημα ευθύνης, ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ΑΕΙ Καλαμάτας προτείνουμε:

  • Την αύξηση του αριθμού δικαιούχων δωρεάν σίτισης
  • Τη μεταφορά φαγητού στους χώρους της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας και την δυνατότητα σίτισης όλων των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σφακιανάκη και Καλλιπάτειρας), ούτως ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους του Πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου (εγκαταστάσεις στον Αντικάλαμο Μεσσηνίας), όπως αναγράφει αναλυτικότερα η πρόταση με Αρ.Πρωτ. : 553 που έχουμε ήδη καταθέσει μέσω των Φοιτητικών Συλλόγων στην Φοιτητική Μέριμνα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους λοιπόν, καταγγέλλουμε τον Πρύτανη κ. Αθανάσιο Κατσή, καθώς ενέκρινε την παράλογη αυτή σύμβαση, που κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον των φοιτητών τείνει και τον Αντιπρύτανη κ. Αστέριο Τσιάρα για την ανεκδιήγητη εισήγησή του, η οποία όχι μόνο δεν συμβαδίζει με την θέση του «Αντιπρύτανης για θέματα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας», αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην σκληρή καθημερινότητα των φοιτητών, καθώς αποδεικνύεται πως η Φοιτητική Μέριμνα δεν αποτελεί αρωγό βοήθειας για αυτούς.

Τέλος καταγγέλλουμε και την εταιρεία (…), η οποία στον βωμό του χρήματος και της κερδοσκοπίας, φαίνεται πως έχει ως κύριο μέλημα την αύξηση των κερδών της, μη σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες των φοιτητών».

Σχόλια

Exit mobile version