home design 800x400
home design 1170Χ320

Αλέξης Τσίπρας: Πώς σχολιάζουν την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες, να ακούσει τα προβλήματά τους και τέλος δεν παρέλειψε να προτείνει μέτρα.
Επίσκεψη Τσίπρα στην Αργολίδα (4)

Απελπισία και απόγνωση. Με αυτές τις δύο λέξεις περιέγραψαν στον Αλέξη Τσίπρα την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας κατά τη σημερινή περιοδεία του στο νόμο η οποία ξεκίνησε από το Κουτσοπόδι και ολοκληρώθηκε στην Αγία Τριάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς από αυτούς και να ακούσει τα προβλήματα τους, ενώ η παρουσία του εκεί συνδυάστηκε και με μια συγκέντρωση κατοίκων και παραγωγών που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και να του εκθέσουν τους προβληματισμούς τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην σύντομη παρέμβασή τους προς τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας που είχαν συγκεντρωθεί «τα προβλήματα είναι εκρηκτικά και αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το κέρδος της παραγωγής αλλά η ίδια η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και των παραγωγών μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων».

Οι αντιδράσεις

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αργολίδα δεν έμεινε ασχολίαστη από πολιτικούς παράγοντες άλλων κομμάτων. Σχόλια έκαναν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Γιάννης Ανδριανός και το ΚΚΕ Αργολίδας.

Γιάννης Οικονόμου: Ανακοίνωσε μέτρα για τους αγρότες

Δήλωση-απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για «ανάγκη άμεσης παρέμβασης προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση για τους αγρότες» εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Παρά το δυσχερέστατο διεθνές περιβάλλον και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει σειρά έμπρακτων μέτρων για να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου και συμπληρώνει;

«Ενδεικτικά:

• Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων COVID, έχουν δοθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. έχουν διατεθεί μέσω του ΥΠΑΑΤ για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία.

• Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.

• Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης στο ρεύμα για τους αγρότες για από εδώ και πέρα.

• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%.

• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021.

• Ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

• Εκτεταμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων και της νοθείας στα τρόφιμα.

Καταλαβαίνουμε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και πιστεύουμε στην αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Για αυτό την ώρα που ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα χιλιοειπωμένα του κλισέ για εκλογές, διαπλοκή και συμφέροντα των ισχυρών εμείς αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στον αγροτικό κόσμο τόσο λέγοντας την αλήθεια όσο και με πράξεις που παράγουν αποτέλεσμα».

Ο Ανδριανός για την επίσκεψη Τσίπρα

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αργολίδα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, η Κυβέρνηση έχει απαντήσει εμπράκτως και άμεσα.

Αφενός, αμέσως μετά τον πρόσφατο παγετό, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την Αργολίδα και δρομολόγησε άμεσα τις αναγκαίες διαδικασίες για τη δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών όπως συνέβη και για τα πυρηνόκαρπα, κάτι καθόλου αυτονόητο για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αφετέρου, η Κυβέρνηση διαρκώς εμπλουτίζει τη φαρέτρα των ουσιαστικών μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου, ο οποίος πλήττεται σήμερα κυρίως λόγω της εξωγενούς αύξησης των τιμών της ενέργειας. Από το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου, υπενθυμίζω αυτά που κυρίως αφορούν τους παραγωγούς και στην Αργολίδα:

  • Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Καμία διακοπή ρεύματος δεν θα γίνει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού.
  • Την κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  • Τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  • Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, την περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.
  • Την άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών για την ήδη εξαγγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν καλά ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους, εξαντλώντας κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για την στήριξή τους σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Και μαζί με τους παραγωγούς μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την στήριξη και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην πατρίδα μας.

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη Τσίπρα

Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Oı δηλώσεις του κ. Τσίπρα από την Αργολίδα για τα δήθεν μέτρα να ανακούφισης για τους αγρότες της περιοχής, είναι κοροϊδία!

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε και υλοποίησε μια σειρά από μέτρα που επιβάρυναν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κ.α.

Υλοποίησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλες οι κυβερνήσεις, την πολιτική της ΕΕ, με απόλυτη συμφωνία στη γενική στόχευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Όσο για την προστασία από «φυσικές καταστροφές», ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε η δική του κυβέρνηση, ούτε η σημερινή της ΝΔ, προχώρησαν σε μέτρα και έργα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικα, αντιπλημμυρικά), αφού αυτά θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τους επιχειρηματίες. Επιπλέον ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ λειτουργεί μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, αφού οι κυβερνήσεις από το 2012 και μετά χρωστάνε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα λέει ότι το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής.

Γιατί αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η δήθεν «δημοκρατική διέξοδο», με τις εκλογές και με μια προοδευτική κυβέρνηση που δήλωσε ο κ.Τσίπρας! Δεν υπάρχουν αυτοί οι επίδοξοι “σωτήρες” καθώς όλα τα αστικά κόμματα, γιατί τέτοιο είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν!

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών που είναι σήμερα στους δρόμους στα μπλόκα της αγροτιάς, τα αιτήματα επιβίωσης τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, ανατιμήσεις αγροτικού ρεύματος, εξευτελιστικές τιμές αγροτικών προϊόντων κ.ά.), που σκοπό έχουν την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αγωνιστική διεκδίκηση ενάντια στην ΚΑΠ, στη στρατηγική συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, με πλαίσιο αιτημάτων που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών (π.χ. κατώτερες εγγυημένες τιμές που να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης, κρατικό ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει, φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο). Κοινός αντιμονοπωλιακός – αντικαπιταλιστικός αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ο οποίος να φέρνει στο προσκήνιο το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και να ανοίγει την προοπτική οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής από την εξουσία της εργατικής τάξης με τη συμμετοχή της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της».

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Πρότεινε πάλι δημοψήφισμα να καταργηθεί ο παγετός μ΄ένα νόμο, ένα άρθρο; 🙄

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis