home design 800x400

Αργολίδα: Η ακρίβεια απειλεί επιχειρήσεις με γενικευμένα λουκέτα – Κραυγή αγωνίας από την αγορά

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης επιχειρηματίες και καταναλωτές – Ο κόσμος διαμαρτύρεται εντονότατα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αντέχει άλλο.

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα δημιουργούν ασφυκτική πίεση στις επιχειρήσεις της Αργολίδας που δίνουν καθημερινό αγώνα προκειμένου να μην οδηγηθούν σε λουκέτο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό υπό το βάρος των οικονομικών βαρών. Η ακρίβεια δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην αγορά, η οποία μετρά ήδη τις πληγές της μετά τα μνημόνια και την πανδημία που παραμένει παρούσα.

Αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στα όριά τους, κραυγάζοντας πως δεν αντέχουν άλλο, καθώς πέρα από την πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνεχείς αυξήσεις σε καύσιμα και βασικά αγαθά.

Ο κόσμος διαμαρτύρεται εντονότατα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αντέχει άλλο να ζει σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, με τη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές να έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι τόσο υψηλές που δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές.

Κραυγή αγωνίας από την ΟΕΒΕ Αργολίδας

Όπως αναφέρει η ΟΕΒΕ Αργολίδας σε επιστολή της προς τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη ΓΕΣΒΕΕ και το Επιμελητήριο Αργολίδας:

«Σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δεν έχει επέλθει ακόμη ενώ η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας δημιουργεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε χιλιάδες επαγγελματίες, έμπορους αλλά και εργαζόμενους.

Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, τα δυο lockdown των περασμένων μηνών, το έντονο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά , ενέργεια και στα καύσιμα δοκιμάζει για ακόμα μια φορά τις αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Οι αυξήσεις σε καύσιμα, λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αέριου δημιουργούν τρομακτικές πιέσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών , στα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και στο κόστος μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων που εντείνουν ακόμα περισσότερο της επιπτώσεις της ακρίβειας.

Προκειμένου να αποφύγουμε γενικευμένα λουκέτα , πτωχευμένα νοικοκυριά αλλά και μια νέα γενιά οφειλετών είναι απαραίτητο και άμεσης ανάγκης να ληφθούν μέτρα για την διαχείριση και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού που πλήττει τη χώρα μας.

Αδυνατούμε να σηκώσουμε και αυτό το βάρος.
Να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας».

Αυξήσεις – φωτιά στα τρόφιμα

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ κατέγραψε αυξήσεις σε προϊόντα όπως το ψωμί ή τα μακαριά, με τον προέδρο του ΙΝΚΑ, κ. Γεώργιο Λεχουρίτη, να εξηγεί ότι «άλλο είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, άλλο οι αυξήσεις στην ενέργεια και άλλο οι αυξήσεις στα τρόφιμα», εκτιμώντας οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε «ίσως πλησιάζοντας το Πάσχα δούμε ένα νέο κύμα αυξήσεων», ενώ ανέφερε ότι «μεσοσταθμικά το μέσο νοικοκυριό έχασε το 2021 το 20-30%, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2022».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μια οικογένεια που ξόδευε γύρω στα 300 ευρώ για τρόφιμα, το 2021 ξόδευε 360 ευρώ και το 2022 η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 20%», την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων.

«Εξαπάτηση των καταναλωτών η επιδότηση ενέργειας»

Ερωτηθείς με τα νέα μέτρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ανακοινωθούν σήμερα, ο κ. Λεχουρίτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ εξαπάτηση των καταναλωτών το θέμα της επιδότησης στην ενέργεια, γιατί όταν η κυβέρνηση μιλά για επιδότηση, επιδοτεί μόνο το ρεύμα και όχι τις λοιπές χρεώσεις, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να έρχονται υπέρογκοι λογαριασμοί».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα κι ένα μέσο αρτοποιείο, το οποίο μέχρι πρότινος πλήρωνε 7.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια, πλέον καλείται να πληρώσει 21.000 ευρώ.

Σχόλια

Exit mobile version