home design 800x400

Πελοπόννησος: Σε χρηματοδοτικά προγράμματα εντάσσονται σημαντικά για την περιφέρεια έργα

Επαφές του Παναγιώτη Νίκα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών

Σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο δρομολογούνται με την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα μετά τις επαφές που είχε χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρο Βερούτη και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μετά τις συζητήσεις αποφασίστηκε η χρηματοδότηση (με περίπου 18,8 εκ. ευρώ) μέσω ΕΣΠΑ της παράκαμψης της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη, σύμφωνα με την λύση που έχει προκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Φωτό: Αρχείο

Ήδη εκπονείται η γεωλογική μελέτη ενώ έχει ανατεθεί και η οριστική μελέτη του συγκεκριμένου έργου και, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η δημοπράτησή του εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθεί μέσα στις ταγμένες προθεσμίες, «υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Π. Νίκας.

Δυο ακόμη σημαντικά έργα για τη Λακωνία και τη Μεσσηνία εντάσσονται επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) με συνολική πίστωση περίπου 8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τις γέφυρες της Σκάλας και της Μαυροζούμαινας.

Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκε και το θέμα των πυρόπληκτων περιοχών και, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης, το πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των υποδομών στις περιοχές αυτές πρόκειται να εγκριθεί, ενώ έχουν ήδη σταλεί και πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του περυσινού καλοκαιριού.

Τέλος, εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το σημαντικό για τη Μεσσηνία έργο της παράκαμψης της Γιάλοβας, προϋπολογισμού  45 εκ. ευρώ, μετά την παράδοση της πρωτότυπης μελέτης του έργου στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη.  

Φωτό: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το έργο αφορά σε δρόμο 9 χιλιομέτρων που ξεκινά από τον κόμβο Ρωμανού, παρακάμπτει την Γιάλοβα και αποτελεί προέκταση του δρόμου Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Ρωμανού. Ο Π. Νίκας σημείωσε ακόμα ότι σύντομα θα ξεκινήσει και το οδικό έργο από Ίκλαινα προς κόμβο Ρωμανού.

Σχόλια

Exit mobile version