home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Δημοσιοποίηση απευθείας αναθέσεων διετίας, ζητά ο Μάκαρης

Αναφέρεται σε ιλιγγιώδη κονδύλια και καλεί το δήμαρχο να απαντήσει για αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, προμηθειών
Κωνσταντίνος Μάκαρης

Σε ιλιγγιώδη κονδύλια που δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις αναφέρεται ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Μάκαρης και ζητά από το δήμαρχο Ναυπλιέων να δημοσιεύει και να γνωστοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις.

Όπως τονίζει ο κος Μάκαρης, «Πιστεύω, ακράδαντα, ότι ως Δημότης και Δημοκρατικός Πολίτης, αγωνιζόμενος, με καθαρό βλέμμα και μέτωπο, μέσα στην Κοινωνία, στην αγορά και στην καθημερινότητα, έχω και το δικαίωμα και την υποχρέωση να συμμετάσχω, με αποτελεσματικές, απτές, δέουσες και ουσιαστικές προτάσεις, σε κάθε σχετική διαδικασία (έτσι ώστε να λάβει, ο Δήμος μας, στα μάτια όλων, τη θέση που τού αρμόζει)».

Ανοιχτή Επιστολή

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στο δήμαρχο Ναυπλιέων και πρωτοκολλήθηκε:

«Κύριε Δήμαρχε, με την πολλαπλή ιδιότητα τού ενεργού Πολίτη τού Δήμου μας, καθώς και με δεδομένο και αποδεδειγμένο (πιστεύω) το συνεχές ενδιαφέρον μου για όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας και αφορούν το Δημόσιο Συμφέρον, απευθύνομαι σ’ εσάς, προκειμένου να εκφράσω τη μεγάλη έκπληξή μου, όταν διάβασα, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook, μία ανάρτηση του συμπολίτη μας κ. Μάνου Περράκη.

Σύμφωνα με αυτή την ανάρτηση, εντός, μόλις, ενός (1) έτους και πιo συγκεκριμένα του 2021, εσείς (ατομικά) ως Δήμαρχος, προβήκατε σε 247 απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, συνολικού, ύψους 3.498.456 ευρώ.

Επίσης, ο εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξή σας, με την αρμοδιότητα του Πρόεδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ, εντός του 2021, προέβη σε 126 απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, συνολικού, ύψους 2.038.977 ευρώ.

Επιπλέον, η εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος της Παράταξή σας, με την αρμοδιότητα της Πρόεδρου του Δ.Σ. τού ΔΟΠΑΤ, υπό την άνω ιδιότητά της, προέβη, εντός του 2021, σε 47 απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, συνολικού, ύψους 359.000 ευρώ. Υπό έτερη ιδιότητά της, δηλαδή, αυτή της διορισθείσας Πρόεδρου των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προέβη, εντός τού έτους 2020, σε απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, συνολικού, ύψους 825.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως υπό άλλη ιδιότητά της, δηλαδή, αυτή της διορισθείσας Πρόεδρου των Σχολικών Επιτροπών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προέβη, εντός τού έτους 2020, σε απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, συνολικού, ύψους 206.000 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω (συνολικού, ύψους 6.568.433 ευρώ) απ’ ευθείας αναθέσεις έργων – μελετών – προμηθειών – υπηρεσιών, κ.ά., πραγματοποιήθηκαν, προφανώς, μέσα στα προβλεπόμενα τεθειμένα νομικά πλαίσια και τις ανάλογες τυπικές προϋποθέσεις, καθώς και μ’ αιτιολογία, η οποία θα πρέπει, βέβαια, να είναι επαρκής και ξεχωριστή (και όχι, πανομοιότυπη, προσχηματική κι επαναλαμβανόμενη, εννοείται), για κάθε περίπτωση, έτσι ώστε αφ’ ενός ν’ απομακρύνεται, ακόμη και η παραμικρή υπόνοια καταστρατήγησης τού Νόμου και αφ’ ετέρου (το κυρίως, ζητούμενο) ν’ αποφεύγεται η κατασπατάληση τού Δημοτικού χρήματος (που οι ίδιοι οι Δημότες έχουν προσφέρει από το υστέρημά τους).

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραπάνω ενέργειες αφορούν και αποτυπώνουν τον τρόπο διαχείρισης της παρούσας και απερχόμενης, ευελπιστώ, Δημοτικής Αρχής.

Συζητώντας με Δημάρχους άλλων περιοχών, μού έμεινε η εντύπωση ότι, ιδιαίτερα, οι συνεχείς και σε υπερβολικό (συγκριτικά με το σύνολο τού εκάστοτε προϋπολογισμού ενός Ν.Π.Δ.Δ. ή μίας Δημοτικής Επιχείρησης) απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, θα μπορούσε, εύλογα, να θεωρηθεί ότι ενέχουν, ενίοτε, ακόμη και στοιχεία διαφθοράς και καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων, εξαρτήσεων, ψηφοθηρίας (που επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, ακόμη κι ένα εκλογικό αποτέλεσμα) και συναλλαγών, αφού «εξυπηρετούνται» διάφοροι, συνήθως, φίλα προσκείμενοι σε αυτούς που προβαίνουν στην απ’ ευθείας ανάθεση.

Σ’ ένα Δήμο, όπως ο δικός μας, που είναι αξιοζήλευτος και μέγιστος όσον αφορά την αγάπη που τρέφουμε γι’ αυτόν, την ιστορία του, την ομορφιά του, τον πολιτισμό του και την ποιότητα των Δημοτών του αλλά και αρκετά μικρός αναφορικά με τις οικονομικές του δυνάμεις, τα προαναφερόμενα ιλιγγιώδη κονδύλια – εκατομμύρια ευρώ, σε απ’ ευθείας δοσμένα (σε ορισμένους κι επιλεχθέντες με άγνωστο, στους Δημότες, τρόπο, εργολάβους και προμηθευτές) έργα, αποδεικνύουν μία δυσαναλογία που οδηγεί, τουλάχιστο, σε ηθικοκοινωνική απαξίωση ή/και κατακραυγή.

Πιστεύω, ακράδαντα, ότι ως Δημότης και Δημοκρατικός Πολίτης, αγωνιζόμενος, με καθαρό βλέμμα και μέτωπο, μέσα στην Κοινωνία, στην αγορά και στην καθημερινότητα, έχω και το δικαίωμα και την υποχρέωση να συμμετάσχω, με αποτελεσματικές, απτές, δέουσες και ουσιαστικές προτάσεις, σε κάθε σχετική διαδικασία (έτσι ώστε να λάβει, ο Δήμος μας, στα μάτια όλων, τη θέση που τού αρμόζει).

Επειδή, για τις Ναυπλιώτισσες και τους Ναυπλιώτες, γενικότερα και για εμένα ειδικότερα (που αγωνίζομαι, καθημερινά, στην Κοινωνία και στην αγορά), το δημόσιο χρήμα είναι κάτι Ιερό (που αφορά, πρωτίστως, το μέλλον των παιδιών μας και τον κόσμο που θέλουμε γι’ αυτά, αλλά και εμάς), πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάχυτη δυσμενής εντύπωση σχετικά με την πλήρως αιτιολογημένη, απόλυτα αναγκαία, τελείως διάφανη κι εντελώς ορθή διαχείρισή του, εξ αιτίας των προαναφερόμενων τεράστιων ποσών.

Σας καλώ, όπως το συντομότερο δυνατό, δημοσιεύσετε και μου γνωστοποιήσετε (με δαπάνες μου), εγγράφως, όλες τις προαναφερόμενες αποφάσεις που αφορούν (κατά την τελευταία διετία) απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, προμηθειών, κ.λ.π. ή έστω ένα πίνακα που θ’ αναγράφεται ονομαστικά και περιφραστικά το είδος κάθε ανάθεσης έργου, την αιτιολογία – ανάγκη ανάθεσης αυτού, έκαστο επιμέρους ποσό, το όνομα κάθε εργολάβου (και πόσες τέτοιες αναθέσεις του δόθηκαν, κατά τις θητείες σας).

Αδόκητη περίπτωση άρνησής σας ή τυχούσα υπεκφυγή ή δήλωση περί μη υποχρέωσής σας να προβείτε στα παραπάνω, θα μ’ εξαναγκάσει να θεωρήσω ότι «κάτι έχετε να κρύψετε», πράγμα που ένας Δήμαρχος Ναυπλιέων, όπως αυτόν που έχουμε στο μυαλό μας όσες / όσοι αγαπάμε (αγνά, με πάθος και πραγματικά), τ’ Ανάπλι και τα χωριά της Ναυπλίας, ουδέποτε θα διανοούνταν να πράξει.

Σάς ευχαριστώ, εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και με τη βεβαιότητα ότι η παρούσα μου θα γίνει δεκτή, έτσι ώστε να μην οδηγήσετε την ανάγκη ενημέρωσής μας για τα παραπάνω σε άλλες νόμιμες οδούς».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis