home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κορωνοϊός: Παραμένουν υψηλοί οι σκληροί δείκτες – Σοκάρει ο αριθμός των θανάτων

Μέσα στο Φεβρουάριο το νέο εμβόλιο στη χώρα μας

Εξακολουθεί το φρενήρη ρυθμό της η μετάδοση του κορωνοϊού με τους σκληρούς δείκτες, νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων, να παραμένουν υψηλοί στη χώρα μας.

2.710 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα στον Ιανουάριο ενώ και ο Φεβρουάριος έκανε άσχημο ποδαρικό καθώς 103 ακόμη άνθρωποι κατέληξαν χθες, ενω 563 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Η θνησιμότητα αποδίδεται από τους επιστήμονες, μεταξύ άλλων, και στην καθυστερημένη διάγνωση, καθώς οι ασθενείς αργούν να επισκεφτούν γιατρό.

Παράλληλα, τόσο η μετάλλαξη Όμικρον όσο και η υποπαραλλαγή της BA.2 προβληματίζουν τους ειδικούς τόσο ως προς τη μεταδοτικότητα όσο και ως προς την ανοσιακή διαφυγή τους, επεσήμανε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά την υποπαραλλαγή BA.2, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανά είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών πάντως χαρακτήρισε απογοητευτικό, ως προς την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, το ποσοστό 50% της μείωσης των λοιμώξεων, καθώς όπως σημείωσε δεν μπορεί να σταματήσει η μετάδοση και επομένως καθίσταται δύσκολο το «χτίσιμο» τείχους ανοσίας.

Από την άλλη πλευρά όμως και όσον αφορά τη θνητότητα, τόνισε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95% μετά δύο εβδομάδες, ενώ με δύο δόσεις το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 59%.

Φωτό: Αρχείο

Εν τω μεταξύ στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες 168.000 δόσεις, από τις 474.000 συνολικά, του νέου εμβολίου της Novavax.

Το νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από το Μάρτιο, αρχικά σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα και, σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, ίσως αλλάξει τη στάση όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί πλήρωςτο 69,8% του γενικού πληθυσμού και το 79,3% του ενήλικου πληθυσμού ενώ με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 73,8% του γενικού πληθυσμού και το 83,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Παράλληλα, μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει τους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο, έτσι ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παραμένει ενεργό.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis