home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Έκτακτο: Γενική αργία αύριο Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» επελαύνει και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.
Χιόνια δήμος Άργους Μυκηνών (1)

Γενική αργία θα ισχύσει αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της κακοκαιρίας. Στις 8 θα γίνει επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας Χρήστο Στυλιανίδη για τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα, παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες οδηγοί στην Αττική Οδό.

Τι σημαίνει γενική αργία

Η αργία είναι μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι αργίες μπορεί να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή να καθιερώνονται σε ανάμνηση σημαντικών στιγμών στην ιστορία ενός κράτους ή μιας πόλης, όπως επαναστάσεων, νικών σε πολέμους κ.α. Μια αργία συνήθως αφορά την επικράτεια μιας χώρας αλλά υπάρχουν και τοπικές αργίες που αφορούν μια πόλη που γιορτάζει τον πολιούχο της ή την απελευθέρωσή της από ξένη κατοχή.

Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα Κυριακή. Το αντίστοιχό της για το Ισραήλ είναι το Σάββατο και για τις ισλαμικές χώρες η Παρασκευή. Άλλη γνωστή αργία είναι η Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται σχεδόν παντού. Στις χώρες όπου ο χριστιανισμός είναι κύρια θρησκεία, αργία θεωρούνται τα Χριστούγεννα, ενώ σε μουσουλμανικές αργία αποτελεί το μπαϊράμι. Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, αν και επίσημα θεσμοθετημένη αργία σε πολλές χώρες, από το εργατικό κίνημα θεωρείται απεργία.

Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία.

Μείνετε στα σπίτια – Δύσκολη νύχτα

Να αναζητηθούν ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή.

Η ενημέρωση γίνεται αυτή την ώρα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΕΗ Α. Μάνο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

Μιλώντας για την πορεία του φαινομένου της κακοκαιρίας ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως τα φαινόμενα, τα οποία τα χαρακτήρισε πρωτοφανή, θα συνεχίσουν μέχρι και αύριο και από το πρωί το κύριο πρόβλημα θα είναι ο παγετός. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν από αύριο το μεσημέρι, ωστόσο από κει και πέρα υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού, ειδικά τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχειριση σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως όλα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Αττικής, προήλθαν από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Αττική Οδό.

Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια. Τόνισε ακόμα ότι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη την χώρα. Κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

Καταβάλλεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί όλοι οι οδικοί άξονες, ειδικά ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν αλυσίδες. Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή. Για τα ΜΜΜ είπε ότι θα γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis