home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Ναύπλιο: Κραυγή αγωνίας για το σπίτι του Νίκου Καρούζου

Αναφορά Γκιόλα σε Μενδώνη - Ζητά να απαλλοτριωθεί και να παραδοθεί στο Δήμο Ναυπλιέων η οικία ώστε να μετατραπεί σε μουσείο.

Κραυγή αγωνίας για το σπίτι του αείμνηστου Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο. Όπως έγινε γνωστό, αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με την οποία ζητά να απαλλοτριωθεί και να παραδοθεί στο Δήμο Ναυπλιέων η οικία Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο, έτσι ώστε να επισκευαστεί και να αποδοθεί στους πολίτες ως Μουσείο.

Στην αναφορά τονίζεται η ανάγκη να προστατευτεί η υπό κατάρρευση οικία του γνωστού ποιητή και να μπορέσει να μετατραπεί σε Μουσείο αλλά και πολιτιστικός χώρος.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Με την παρούσα αναφορά μου σας κοινοποιώ την με αριθ. Πρ. 954 από 20-1-2022 επιστολή του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημητρίου Κωστούρου.

Με την ως άνω επιστολή επισημαίνονται οι εκτεταμένες φθορές που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της εις το Ναύπλιο κατοικίας του από την πόλη μας έλκοντος την καταγωγή ποιητή Νίκου Καρούζου, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα.

Στην ίδια επιστολή συμπιεριέχεται και η ολοκληρωμένη πρόταση να απαλλοτριωθεί και να αποδοθεί στο Δήμο Ναυπλιέων ώστε να μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή και την ποίηση.

Η πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά στην πόλη του Ναυπλίου είναι μεγάλη και δημιουργεί μια τεράστια υποχρέωση να αναδεικνύεται κάθε σημείο που σηματοδοτεί την ιστορία και τον πολιτισμό της συνδέοντας τις νεότερες γενιές με αυτές.

Ο Νίκος Καρούζος αποτελεί ένα σημαντικό πρόσωπο για την πόλη μας αλλά και ολόκληρο το Δήμο, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’αυτήν, ενώ ταυτόχρονα το έργο του μοιάζει να αποζητά έναν τόπο να «στεγαστεί», εκεί ακριβώς όπου ο ίδιος ξεκίνησε να προσλαμβάνει και να κάνει κτήμα του, τις παραστάσεις και τα βιώματα εκείνα που θα τον ωθούσαν λίγο αργότερα να κατακτήσει τον πνευματικό κόσμο και να κερδίσει επάξια μια θέση δίπλα σε άλλους σπουδαίους ποιητές.

Η «οικία» Καρούζου, δεν είναι απλά το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο δικός μας ποιητής. Είναι ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει με τον πολιτισμό, η αφετηρία μιας πορείας που οδηγεί τον άνθρωπο σε ανώτερα πνευματικά και πολιτιστικά επίπεδα

Όλοι εκείνοι που αγαπούν τον πολιτισμό και μάχονται καθημερινά να μην χάνεται τίποτε το σημαντικό που αφορά στην πόλη του Ναυπλίου, έχουν ένα μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στο να αναδειχτεί η κατοικία Νίκου Καρούζου σε Μουσείο που θα ανήκει πλέον σε όλους τους δημότες αλλά και σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η ποίηση έχει μια μοναδική δύναμη να εξυψώνει τον άνθρωπο.

Μεταφέροντας το αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και πιστεύοντας ότι θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις φθορές να αποκαθίστανται και το κτίριο να αξιοποιείται ώστε να αποτελέσει την πνευματική εστία της πόλης και ειδικότερα το χώρο της ποίησης. Το σπίτι του δικού μας ποιητή, Νίκου Καρούζου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν: Η με αριθ. πρωτ. 954/ 20-1-2022 επιστολή

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button