Home design

Τι ζητά ο Κωστούρος από τη Μενδώνη για το σπίτι του Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο

Στόχος να δημιουργηθεί μουσείο με κειμήλια του ποιητή και πολιτιστικός χώρος αφιερωμένος στην ποίηση.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος έστειλε επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με σκοπό την αξιοποίηση του σπιτιού του ποιητή Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο, ενώ για το ίδιο θέμα έχει αποστείλει αναφορά στη βουλή και ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς.

Η επιστολή του δημάρχου έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ναυπλιέων να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην απευθείας αγορά ή στην απαλλοτρίωση της οικίας του ποιητή Νικόλαου Καρούζου, μετά του οικοπέδου εντός του οποίου ευρίσκεται, για την δημιουργία μουσείου με κειμήλια του ποιητή και πολιτιστικού χώρου αφιερωμένο στην ποίηση. Το εν λόγω ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν . 1469/1950.

Ο Νίκος Καρούζος γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1926 στο Ναύπλιο. Οι γονείς του, Κωνσταντίνα Πιτσάκη και Δημήτρης Καρούζος, δάσκαλος, συνέβαλαν στα πρώτα παιδικά χρόνια στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, όπως και ο ιερέας και δάσκαλος παππούς του από την πλευρά της μητέρας του που διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη.

Το 1944 ολοκληρώνει τις γυμνασιακές σπουδές στη γενέτειρά του. To 1945 εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη σχολή Πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου των Αθηνών οπότε και αναχωρεί από το Ναύπλιο.

Το 1949 πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο χώρο των γραμμάτων με τη δημοσίευση του ποιήματός του “Σίμων ο Κυρηναίος” στο περιοδικό “Ο Αιώνας μας”. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Η επιστροφή του Χριστού” εκδόθηκε το 1954. Στους λογοτεχνικούς κύκλους έγινε πιο γνωστός στη δεκαετία του ’60 με τις συλλογές “Η έλαφος των άστρων”, “Ο υπνόσακος” και “Πενθήματα”. Ακολούθησαν πολλές ακόμη συλλογές και συγκεντρωτικές εκδόσεις των ποιημάτων του ως τη συγγραφή του τελευταίου του ποιητικού έργου “Αιώρηση”, γραμμένου στις 29 Αυγούστου 1990 στο νοσοκομείο Υγεία, όπου ο ποιητής νοσηλευόταν τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, άρρωστος από καρκίνο. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά όπως “Νέα Εστία”, “Αθηναϊκά Γράμματα”, “Ευθύνη”, “Σπείρα”, “Τομές”, “Η Λέξη”. Τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1963), το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1963), το Α΄ Εθνικό Βραβείο Ποίησης, από κοινού με τους Τάκη Βαρβιτσιώτη και Μίλτο Σαχτούρη (1972) και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1988).

Η οικία του Νικόλαου Καρούζου βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου Αριθμός 35 και είναι μία μονοκατοικία εμβαδού 95,53 τετραγωνικών μέτρων εντός οικοπέδου εκτάσεως 465,24 τετραγωνικών μέτρων που κατασκευάστηκε το 1925.

Ιδιοκτήτες του ανωτέρω ακινήτου είναι:

  • Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κατά 50% (δωρεά εν ζωή από τον ποιητή Νικόλαο Καρούζο)
  • Επτά (7) κληρονόμοι εκ μητρός του ποιητή Νικόλαου Καρούζου με συνολικό ποσοστό 25%
  • Έξι (6) κληρονόμοι εκ πατρός του ποιητή Νικόλαου Καρούζου με συνολικό ποσοστό 25%

Με δεδομένο το γεγονός ότι το ανωτέρω ακίνητο βρίσκεται σε πολυιδιοκτησία με πολλούς εκ των ιδιοκτητών να κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό η συντήρηση και η αξιοποίηση- ανάδειξης της συγκεκριμένης ιστορικής οικίας να καθίσταται αδύνατη με την φθορά και την εγκατάλειψη του κτιρίου να είναι εμφανής.

Σήμερα η οικία όπως φαίνεται και από εξωτερικές φωτογραφίες είναι εγκαταλειμμένη και με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης της. Αν δεν καταστεί εφικτό άμεσα να απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και να αποδοθεί στο Δήμο η καταστροφή του μοναδικού αυτού ακινήτου του Δήμου θα είναι δεδομένη.

Ο Δήμος Ναυπλιέων επιθυμεί την απαλλοτρίωση του ακινήτου, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την απόδοση αυτού στο Δήμο, ώστε αυτό να δημιουργηθεί μουσείο με κειμήλια του ποιητή και πολιτιστικός χώρος αφιερωμένος στην ποίηση».

Σχόλια

Exit mobile version