home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Τη συνολική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης προτείνει ο Ραφαήλ Μπαρού

Να γίνει ενιαία αναβάθμιση όλης της περιοχής γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο

Τη συνολική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίας Ραφαήλ Μπαρού.

Ο κ. Μπαρού επισημαίνει πως το Δικαστικό Μέγαρο και  ο περιβάλλον χώρος του αποτελούν ενιαίο όλον με την παρακείμενη πλατεία Καποδιστρίου και ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να αναπλασθούν, ώστε η περιοχή να αναβαθμισθεί περαιτέρω και να γίνει πόλος έλξης των επισκεπτών.

Παράλληλα, προτείνει την κήρυξη Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού λόγω της σπουδαιότητας και της Ιστορικότητας του έργου.

Ραφαήλ Μπαρού
Φωτό: Αρχείο

Ολόκληρη η πρόταση του δημοτικού συμβούλου αναφέρει:

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Εν όψει της συζητούμενης ανάπλασης του πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου χώρου όπου ευρίσκονται και τα αγάλματα των συμβόλων της Ανεξαρτησίας της Δικαστικής λειτουργίας, που έδρασαν στην Ιστορική μας Πόλη (Τερτσέτης – Πολυζωίδης) και αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την διατεταγμένη θανατική καταδίκη των μεγάλων Ηρώων της φυλής (Κολοκοτρώνη – Πλαπούτα), πρέπει να υπενθυμίσω σε όλους σας και κυρίως στους αμνήμονες ότι η πλατεία αυτή των δικαστών με την συνεχόμενη πλατεία Καποδιστρίου όπου ευρίσκεται και ο Ανδριάντας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας που ω της συμπτώσεως θανατώθηκε και αυτός από Ελληνικά χέρια, ευρίσκονται σε μιαν αδιάσπαστη Ιστορική, Αρχιτεκτονική, Αισθητική και βεβαίως καλλιτεχνική και τουριστική συνέχεια.

Αποτελούν δηλαδή ενιαίον όλον, τον άλλο πόλο δηλαδή της Ιστορικότητας και προσέλκυσης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά  και το βλέμμα επίσης του κάθε επισκέπτη και κατοίκου της Ιστορικής μας πόλης βλέπει του δύο χώρους ως συνέχεια ο ένας του άλλου στην καθημερινότητά του. Επομένως κρίνω περιττό να σας τονίσω τον ενιαίο χαρακτήρα του και στα κατασκευαστικά και Αρχιτεκτονικά τους δεδομένα.

Δεν μπορεί να αναπλασθή  ο ένας χώρος  ερήμην του άλλου. Κάθε μελετητής της όποιας παρέμβασης θελήσει να κάνει, λαμβάνει αυτό το ΕΝΙΑΙΟΝ  ΟΛΟΝ ως δεδομένο και επ΄αυτού δημιουργεί σεβόμενος τα Αρχιτεκτονικά, Ιστορικά και αισθητικά του στοιχεία στην νέα αναπλασμένη εικόνα, ώστε η περιοχή να αναβαθμισθεί περαιτέρω και να γίνει χώρος θαυμασμού και περιήγησης για Έλληνες και ξένους.

Επομένως η όποια απόφαση παρθεί στο μέλλον από πλευράς Δημοτικής Αρχής, πρέπει να ληφθεί με γνώμονα  αυτό το αδιάσπαστο, ενιαίο, ιστορικό και Αρχιτεκτονικό επίτευγμα των προγόνων  μας.

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλωστε μελέτη ανάπλασης του επί μέρους αλλά του καθ΄όλον.

Εξυπακούεται ότι για την κρίσιμη αυτή παρέμβαση θα πρέπει να κηρυχθεί Δημόσιος  Διεθνής Διαγωνισμός λόγω της σπουδαιότητας και της Ιστορικότητας του έργου».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis