home design 800x400

Αργολίδα: 44 είδη πουλιών ξεχειμωνιάζουν στον υδροβιότοπο

2253 πτηνά καταμέτρησαν εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Ένα πλήθος 2.253 πτηνών από 44 είδη καταγράφηκε χτες από τις εθελόντριες της Ορνιθολογικής Εταιρείας Λουκία Ζάχαρη και Ειρήνη Ντόλκα στον υδροβιότοπο που εκτείνεται μεταξύ Ναυπλίου και Μύλων, μέσω των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρoβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) .

Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Φωτό: Τάσος Ηλιάδης

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές, τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ενώ σε ιδιαίτερες περιπτώσεις γίνονται και την τέταρτη.

Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ.

Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, και οι λεπτομέρειες για τις μετρήσεις και τις περιοχές που αυτές έγιναν συγκεντρώνονται στην πρόσφατα αναβαθμισμένη βάση δεδομένων της IWC.

Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1968. Σήμερα, περισσότεροι από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και Φορείς Διαχείρισης συμμετέχουν κάθε χρόνο, εξορμώντας σε μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας για να καταμετρήσουν τα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά.

Φωτό: Τάσος Ηλιάδης

Οι καταγραφές καλύπτουν περισσότερους από 200 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας, από τους πλέον σημαντικούς υγροτόπους, όπως τα δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τους υγροτόπους του Νέστου, τη λίμνη Κερκίνη, την Πρέσπα, τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι και το Κοτύχι, έως μικρούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ορεινές λίμνες, ακόμη και τεχνητούς ταμιευτήρες.

Φωτό: Τάσος Ηλιάδης

Στον υδροβιότοπο της Αργολίδας στην περιοχή μεταξύ Ναυπλίου και Μύλων καταγράφηκαν τα εξής είδη:

ΛΑΣΠΟΣΚΑΛΙΔΡΑ: 78

ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ: 17

ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΕΛΗΣ: 5

ΜΑΥΡΟΛΑΙΜΗΣ: 12

ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ :10

ΣΤΑΧΤΟΚΟΥΡΟΥΝΑ: 3

ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΣ: 985

ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ: 19

ΣΚΟΥΦΟΒΟΥΤΗΧΤΑΡΙ: 16

ΨΕΥΤΑΗΔΟΝΙ :4

ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ: 6

ΚΑΛΑΜΟΚΙΡΚΟΣ: 1

ΝΕΡΟΚΕΛΑΔΑ: 35

ΓΕΡΑΚΙΝΑ: 2

ΧΕΙΜΩΝΟΓΛΑΡΟΝΟ: 6

ΚΑΡΓΙΑ: 16

ΤΟΥΡΛΙΔΑ: 14

ΚΑΡΑΚΑΞΑ: 3

ΛΙΒΑΔΟΚΕΛΑΔΑ: 50

ΥΦΑΝΤΡΑ: 4

ΑΡΓΥΡΟΤΣΙΚΝΙΑΣ: 4

ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ: 9

ΑΜΜΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ: 1

ΒΡΑΧΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ: 2

ΦΟΙΝΙΚΟΠΤΕΡΟ: 1

ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ ΠΑΠΙΑ: 56

ΛΕΥΚΟΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ: 20

ΣΦΥΡΙΧΤΑΡΙ ΠΑΠΙΑ: 46

ΚΑΛΑΜΟΤΣΙΧΛΟΝΟ: 7

ΔΕΝΤΡΟΦΥΛΟΣΚΟΠΟΣ: 50

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ :10

ΚΑΠΑΚΛΗΣ ΠΑΠΙΑ: 2

ΚΑΣΤΑΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΚΤΙΤΗΣ: 1

ΓΛΑΡΟΣ: 621

ΛΕΠΤΟΡΑΜΦΟΣ ΓΛΑΡΟΣ: 2

ΣΚΑΡΘΑΚΙΑ: 35

ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΡΑΚΑΣ: 2

ΜΑΥΡΟΤΣΙΡΟΒΑΚΟΣ: 1

ΣΤΑΧΤΟΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ: 1

ΣΠΙΝΟΣ: 25

ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΣ: 1

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΦΑΝΕΤΟ: 5

ΓΛΑΡΟΣ: 5

ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: 2

Σχόλια

Exit mobile version