home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
ΟικονομίαFeatured

Χαράτσι σε 40.000 νοικοκυριά που έδωσαν το κομπόδεμά τους σε φωτοβολταϊκά στέγης

Χρεώνουν 150-350 ευρώ, ανάλογα με την ετήσια παραγωγή ακόμα και έναντι λογαριασμούς της ΔΕΗ προκαλώντας προβλήματα

Χαράτσι από 150 ως και 350 ευρώ χρεώνονται χιλιάδες νοικοκυριά που κάποια στιγμή επένδυσαν το κομπόδεμά τους, σε φωτοβολταϊκά στέγης. Πρόκειται για χαράτσι 6% της παραγωγής του 2021 στα Φ/Β Στέγης (Νόμος 4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020, άρθρο 157), το οποίο δρομολογήθηκε από τους Χατζηδάκη και Σδούκου, και παρά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις του ΠΑΣΥΦΩΣ και την ευρεία διαμαρτυρία, εφαρμόστηκε από τον Σκρέκα.

Οι πρώτοι λογαριασμοί ήδη φτάνουν και πληρώνονται αυτές τις ημέρες, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από τον κόσμο.

Εντωμεταξύ, χιλιάδες νοικοκυριά με φωτοβολταϊκό στέγης έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις άδικες περικοπές που έχουν υποστεί. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες πολιτών που προσφεύγει εναντίον του κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης ΠΑΣΥΦΩΣ, τις τελευταίες ημέρες 40.000 και πλέον νοικοκυριά λαμβάνουν το “χριστουγεννιάτικο δώρο” της κυβέρνησης.

Με επιστολή που έστειλε ο σύλλογος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρονται στις περικοπές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα πραγματικό χαράτσι 6% της παραγωγής του 2021 στα Φ/Β Στέγης (Νόμος 4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020, άρθρο 157), το οποίο δρομολογήθηκε από τους Χατζηδάκη και Σδούκου, και παρά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις του ΠΑΣΥΦΩΣ και την ευρεία διαμαρτυρία, εφαρμόστηκε από τον Σκρέκα. 

Αναλυτικότερα, το 6% μεταφράζεται σε 150-350 ευρώ, ανάλογα με την ετήσια παραγωγή, και αφαιρείται ακόμα και από έναντι λογαριασμούς προκαλώντας προβλήματα σε κάποια νοικοκυριά.

Το ποσό ίσως να μην φαίνεται μεγάλο σε κάποιους, ωστόσο είναι άδικο και εξοργιστικό για τους κάτωθι λόγους:

Τα νοικοκυριά, με ότι ιδιαιτερότητα συνεπάγεται αυτό, υπέγραψαν συμβάσεις στις οποίες αναγράφεται σταθερή τιμή αποζημίωσης και δεν προβλέπονται τέτοιου είδους εισφορές.

Ήδη τα Φ/Β Στέγης έχουν υποστεί μεγάλη αδικία με το Νόμο 4254/2014, επί Νέας Δημοκρατίας και τότε, όπου οι ανωτέρω συμβάσεις παραβιάστηκαν με άδικη και χονδροκομμένη μείωση των τιμών αποζημίωσης κατά 20-40%!!! Προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές εγκαταστάσεις. Ο τότε αναπλ. υπουργός Παπαγεωργίου ανέφερε πως τα Φ/Β στέγης είναι τα πρώτα στα οποία θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις, ωστόσο δεν έγινε τίποτα, παρά τις εκκλήσεις του συλλόγου και δύο τεκμηριωμένες μελέτες από το ΕΜΠ και το ΠΑΔΑ που καταδεικνύουν τις υφιστάμενες μέχρι και σήμερα αδικίες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τί λένε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για την έκτακτη εισφορά – χαράτσι στα φωτοβολταϊκά στέγης

Από τις αρχές του 2020 επισημάναμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ότι η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη, όπως και η συνολική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, θα καταστήσουν και πάλι ελλειμματικό τον ΕΛΑΠΕ και τα πέρι COVID είναι περισσότερο πρόσχημα.

Ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ είναι σήμερα πλεονασματικός και βιώσιμος και προστίθενται νέες μεγάλες ΑΠΕ, όπως είναι της πάσης γνωστό. Είναι πέρα για πέρα παράλογο την όποια λάθος διαχείριση και διοίκηση να την επιβαρύνονται τα νοικοκυριά που επέλεξαν να υπογράψουν μια σύμβαση που το κράτος τους πρότεινε και μονομερώς την παραβιάζει – χάνοντας την όποια αξιοπιστία του.

Η εισφορά 6% ήταν οριζόντια, είτε είσαι επιχειρηματίας πάρκου 1000kW, είτε νοικοκυριό των 10kW. Από την οικονομική επιστήμη είναι γνωστό πως τέτοιου είδους οριζόντιες περικοπές θίγουν περισσότερο τους μικρούς.

Τα νοικοκυριά αυτά είναι και καταναλωτές και αναμένεται να υποστούν αύξηση της τιμής kWh ως και 80%.  

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς τέτοιες ημέρες και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για την πολιτική που εφαρμόζεται για τα Φ/Β στέγης, που δεν είναι παρά η ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

32 Σχόλια

 1. Μετά την μεγάλη μείωση που έκανε εν μια νυκτί η κυβέρνηση της ΝΔ στην kw των φωτοβολταϊκών( 30-40%),τώρα και με την ίδια μέθοδο (αποφασίζουμε και διατάσσονται)επιβάλλει με το έτσι θέλω χαράτσι 6% ,παρά τα συμβόλαια και τις ρύτρες που υπογράφηκαν μεταξύ ΔΕΗ και ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών.Αυτό θέλουν να ονομάζουν οι κυβερνώντες της ΝΔ κράτος δικαίου!!!

  1. Κατά τα λοιπά θέλουν πράσινη ενέργεια… τελικά μάλλον έχουν σκουπίσει το χρήμα και τώρα ψάχνουν να βουλώσουν τρύπες, όπως πχ βλ. με το ανόητο χαράτσι των 1200€ κατ’ετος για μη εμβολιασμενους στην ίωση ΔΈΛΤΑ η ΌΜΙΚΡΟΝ για να βουλώσουν τρύπα στο ΕΣΥ… οι κυβέρνηση των αρίστων αποδεικνύεται
   ανεκδοτο!!

   1. Η απάντηση σε όλα μπορεί να έρθει από τα διοικητικά δικαστήρια. Και να γίνει όμως αυτό θα πρέπει εν λόγω σύλλογοι ζητήσουν το δίκιο τους στα διοικητικά δικαστήρια γιατί αυτή η πράξη αποτελεί παραβίαση δικαίου. Τα διοικητικά δικαστήρια δεν μπορούν να επέμβουν αυτοκόλλητα.

  2. Τα ίδια μας έκαναν με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου όπου μας τα κούρεψαν και ονομάζεται κράτος δικαίου και αξιοπιστία απέναντι στον πολίτη.Απαιτουν από τον πολίτη έννομη στάση και συνέπεια στις υποχρεώσεις του. Το κράτος όταν δεν σέβεται την υπογραφή του πως κρίνεται;

 2. Η κυβέρνηση των αρίστων, όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι, προωθεί την μικρόεπιχειρηματικότητα και την πρωτοβουλία του πολίτη. Με πρωτοπόρο την φερεγγυότητα του κράτους! Θυμάστε τα ομόλογα; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει; Μόνο αρπαχτες!

  1. Οί άλλοι δέν μάς πείραξαν καθόλου τά φ/β ούτε έβαλαν
   4.5 χρονια αύξηση ούτε 1 ευρώ στο ρεύμα

 3. Εγώ πλήρωσα και το 2020 αυτό το χαράτσι του 6% . μήπως έγινε λάθος; Γιατί από ότι διαβάζω είναι για το 2021.Αν κάποιος ξέρει ας με ενημερώσει.Ευχαριστω.

  1. Ο νόμος λέει εφ άπαξ για το 2020.
   Αυτοί βέβαια ο,τι θέλουν κάνουν.
   Μπορεί να το επεκτείνουν και να το αυξήσουν ακόμα, νύχτα πάντα όπως έχουν μάθει και όσο τους επιτρέπουμε

 4. Απ ότι έχω καταλάβει στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη . Ήθελα να βάλω φωτοβολταϊκο κ μόλις διάβασα το άρθρο ξενέρωσα κ αηδιασα!!! Το κράτος σε περιμένει στην γωνία μόλις δει ότι κάνεις μια επένδυση. Οπότε…… άστο καλύτερα!!!

  1. Εχεις απολυτο δικιο δεν υπαρχει εμπιστοσυνη πουθενα και με τις νεες τιμες του προγραματος νομιζω δεν συμφερει.Εαν υπολογισης και τα εξοδα συντηρησης και καμια βλαβη που βγαζουν σε βαθος χρονου αστο καλιτερα

 5. Ε ναι αφού θα σ’ πουν σε λίγο εάν δεν εμβολιάζεται κάποιος δεν θα χει ούτε ρεύμα ….τι τους έφταιξε αυτό!?!? Ωεο!?!?με δικά τους χρήματα τα κάναν και καλά κάναν !!!δεν πάνε να γαμηθειτε λέω γω παλιό μασόνοι ΙΛΛΟΥΜΙΝΆΤΟΙ!!σας έχουμε πάρει πρεεεεφα ΡΕΕΕ!!!!!θα σας πηδήξουμε όλους έναν έναν

 6. Υπάρχει μια τεράστια απάτη με τα ΑΠΕ. Τώρα το πανω χέρι το έχουν οι ανεμογεννήτριες που ενώ πληρώνονται για κάθε kwh που παράγουν, δεν μπορούν στην πραγματικότητα ούτε το 20% της παραγωγής τους να εγγυηθούν σε σταθερή βάση στο σύστημα. Δηλαδή κάνουν μόνο ζημιά στην εθνική οικονομία και καλό στους ιδιοκτήτες και κατασκευαστές τους.Η απόλυτη απάτη .Το μέλλον του πλανήτη είναι η σύντηξη και έως τοτε μονο η πυρηνικη σχάση είναι βιωσιμη μορφη παραγωγης..Καθε σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να παρέχει φτηνή ενέργεια στους πολίτες τις και να μην προστατεύει καρτέλ ανεμομαζοματων. Το κόστος της ενέργειας καθορίζει τον βαθμό ανάπτυξης και το πλούτο των εθνών.

  1. ΑΦΟΥ ΠΑΝΙΓΥΡΙΖΕ ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ.
   ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

 7. Ντροπή τίποτα άλλο….. είστε απαράδεκτοι…ο Σκρετας δεν τα βλέπει αυτά?

 8. Δεν έχω φωτοβολταϊκά, δεν περίσσεψαν ποτέ χρήματα για τέτοια επένδυση. Κατανοώ όμως την αδικία και την αγανάκτηση όλων αυτών που φεσώθηκαν με άλλο ένα χαράτσι.
  Όσο όμως τους ψηφίζουμε, τους χειροκροτάμε και κυρίως τους ανεχόμαστε (ανεξαρτήτως κόμματος), αυτοί θα κάνουν ότι θέλουν. Γιατί έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι.
  Η μόνη λύση είναι να οργανωθούμε σαν πολίτες, σε μεγάλες συλλογικότητες που θα έχουν νομική βάση, υποστήριξη και αναγνώριση, ώστε, έξω από κόμματα, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή – για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς.

 9. Τελικά επιβεβαίωνετε ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν παπατζιδες.

 10. Έρχονται εκλογές κύριοι όπως τους τιμήσαμε με την ψήφο μας τώρα θα τους τιμωρησουμε.

 11. Δεν πειράζει κύριοι
  Όλοι θα συμβάλουμε
  Αφού τους ψηφίσαμε γιατί διαμαρτυρωμεθα τώρα.

  1. Γιωρίκα ακούς τί λές, μάλλον όχι.
   Κριτική θά κάνω σέ αυτόν πού ψήφισα καί όχι στούς άλλους.
   Προφανώς δέν είσαι από αυτούς πού θίγονται.

 12. Ο κουλης, ο Μάκης, ο γιος του φασίστα, ο αδελφός του φασολη, ο πρώην πασοκος βαψομαλλιας, και πολλοί ακόμη που έχουν όνομα και μεγάλη γλώσσα, αρκεί να ξέρεις να χώνεσαι στο σύστημα , καλό γλύψιμο κ από απλός εργατικός θα έχεις τζιπ σε λίγο καιρό, για κοίτα γύρω σου κάτι κυριουλες κ κυριουληδες πουθεναδες που κυκλοφορούν με τζιπ!!!!!!

 13. Παιδιά είναι αλήτες δεν ντρέπονται λιγο θα δουν τα λαθει τους όταν φτάσουν οι εκλογές !!!! ΤΙΜΩΡΙΑ!!!

 14. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΔΟΔΟ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.ΜΕΤΑ ΤΗΝ” ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ”ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 40% ΜΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ6% ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ….ΘΑ ΣΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ.

 15. Η μαγαλυτερη πουστια είναι ότι το χαράτσι είναι επί των κερδών.Ελα όμως που σε κάθε περίπτωση στα φωτοβολταϊκά αρχίζεις και κερδίζεις μετά από 5-6 χρόνια αφού αποσβέστει η επένδυση.Εγω προσωπικά φέτος μετά από 6 χρόνια είναι ζήτημα αν έχω βγάλει τίποτα σαν κέρδος και μου βάζουν και χαράτσι,τσογλανια του κερατά.Να μην ξεχνάμε και το αλληλεγγύης που τρέχει κι αυτό.

 16. Δεν υπάρχει κράτος Ελληνικό είναι Γερμανικό έχουμε κατοχή ΑΑΔΕ

 17. Δυστυχώς πάνω απ ολα αυτά έχουμε ελλειματικό κράτος,και όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά (7 χρεοκοπίες)Καί όταν συμβαίνει αυτό ΚΑΜΜΙΑ κυβέρνηση, ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, δεν μπορεί να δόσει λύση,αν δεν το θέλει και ο λαός, βλέποντας μόνο τα μικροσυμφέροντά του.Πλούσια κράτη πλούσιοι λαοί και το ανάποδο.
  Μήπως ο ΕΝΦΙΑ και οι περισσότεροσ έμμεσοι φόροι δεν είναι άδικοι? Μήπως η χώρα με το υπερταμείο δεν έχει ξεπουληθεί? Και οι επιδοτήσεις σε “ευάλωτους” απο πού πληρώνονται ? Ο ένας βάζει το χέρι του στη τσέπη του άλλου, λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν.Αλλά οι συμβάσεις αν δεν κάνω λάθος είχαν ψιλά γράμματα όπως οτι ο διαχειριστής μπορούσε να μην σου αγοράζει όλη την παραγόμενη ενέργεια , ναι η όχι? Λυπάμαι αλλά με τέτοιους όρους δεν επενδύεις κα μετά να φωνάζεις.Το τανγκό θέλει δύο χορευτές…

 18. Όλοι εσείς δεν μπορείτε να συνταχθειτε κ να βγείτε μπροστά κατά αυτού του συστημικου συφερτου να νιώσουν την ανάσα σας; ποιον περιμένετε; ξεκινήστε, αφήστε τα πληκτρολόγια κ βγείτε στους δρόμους.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button