home design 800x400
home design 1170Χ320

Ψάχνουν εργάτες για να μαζέψουν τα μανταρίνια σε Αργολίδα και Λακωνία

Πεσμένες εξαγωγές και ακύρωση παραγγελιών – Η τιμή για ναβαλίνες και κλημεντίνες – Φόβοι ότι Ισπανία και Νότια Αφρική έχουν γεμίσει την Ευρωπαϊκή αγορά με φθηνό προϊόν.
Μεγάλη η ζήτηση για νωπό μανταρίνι από την Αργολίδα

Παρά τις καλές εμπορικά επιδόσεις των μανταρινιών, προβληματισμοί κυριαρχούν για το πορτοκάλι, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με ζητήματα όπως η έλλειψη εργατικών χεριών και η υποτονικότητα στη ζήτηση του εξωτερικού, παρότι φέτος οι όγκοι είναι μειωμένοι σε παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Στην περίπτωση των μανταρινιών, οι Κλημεντίνες, αλλά και τα Νόβα δείχνουν να κλείνουν τη σεζόν με καλές τιμές και αντίστοιχες εμπορικές επιδόσεις. Το ίδιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει και για το πορτοκάλι και ειδικότερα για τις Ναβαλίνες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανάλογα και με τις περιοχές παραγωγής.

Έλλειψη χεριών και χαμηλή απορρόφηση στην Αργολίδα

Για ρυθμούς εξαγωγής, που σε εθνικό επίπεδο δείχνουν αυτή την ώρα κατά 10.000 τόνους λιγότερους από πέρυσι, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας-ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος. Η απορρόφησή τους γίνεται με πολύ μικρούς ρυθμούς και οι τιμές τους είναι σχεδόν σε αντίστοιχο επίπεδο με τα Μέρλιν, διαφορετικά από το σύνηθες, υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι συνήθως η πρώτη, ως πρώιμη ποικιλία, έχει υψηλότερη τιμή σε αντίθεση με την κύρια, που είναι τα Μέρλιν.

Σήμερα, οι τιμές για την περιοχή κυμαίνονται στα 17-22 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα και για τις δύο ποικιλίες και, όπως αναφέρει, «δεν θεωρείται ικανοποιητική τιμή παραγωγού, ούτε καλύπτει το κόστος». Η εικόνα αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μια χρονιά με απώλειες που ξεκινούν από το 40% και ανεβαίνουν για το σύνολο των πορτοκαλιών, αλλά και για το μανταρίνι.

Το τελευταίο, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε εντελώς διαφορετικά στην αγορά, αφού έχει σχεδόν τελειώσει με καλές επιδόσεις και τιμές ικανοποιητικές, της τάξεως των 45-50 λεπτών/κιλό για τις Κλημεντίνες και 40-45 λεπτών/κιλό για τα Νόβα και «πολύ καλούς ρυθμούς απορρόφησης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τιμές με το κόστος κοπής.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής και θα δούμε. Θα περιμέναμε σίγουρα καλύτερα πράγματα λόγω της COVID-19 και της μειωμένης παραγωγής, που τα έχουμε δει μόνο στα μανταρίνια», τονίζει.

«Η έλλειψη εργατικών χεριών, για την ώρα, είναι εμφανέστατη για την Αργολίδα», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα έντονης ανησυχίας για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών στην περιοχή. Ένα πρόβλημα που, όπως επισημαίνει, επηρεάζει όλη την Ελλάδα και σε άλλες παραγωγές κατά τη φετινή χρονιά.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να το λύσουμε υπεύθυνα και όχι να τρέχουμε την τελευταία στιγμή ή εκ των υστέρων», υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας παράλληλα και το αίτημα της περιοχής για αποζημίωση των παραγωγών λόγω των παγετών της άνοιξης, στους οποίους αποδίδονται οι φετινές σημαντικές μειώσεις των εσπεριδοειδών.

Ακυρώνουν παραγγελίες στη Λακωνία λόγω έλλειψης εργατών

Με κύριο πρόβλημα την έλλειψη εργατών, Ναβαλίνες που δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί και κάποιες κοπές που ξεκινούν σιγά-σιγά στα Μέρλιν είναι η εικόνα από τη Λακωνία. Σύμφωνα με τον Λάζαρη, γεωπόνο του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», πρόκειται για το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί την οργάνωση, καθώς αντιμετωπίζει ζήτημα στην εξυπηρέτηση παραγγελιών λόγω του ότι δεν μπορεί να συλλέξει τα πορτοκάλια.

Κατά τον ίδιο, η περιορισμένη ζήτηση στην αρχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εργατικά χέρια για τη συλλογή, αλλά και το ότι έμειναν αρκετές ποσότητες ασυγκόμιστες, πίεσαν και τις τιμές.

Όπως εξηγεί, οι τιμές είναι χαμηλότερες των περσινών για τη Ναβαλίνα, που φτάνει αυτήν τη στιγμή μέχρι 15 λεπτά στον παραγωγό, ενώ τα Μέρλιν είναι και πιο χαμηλά. «Πέρυσι, καμία Ναβαλίνα δεν πωλήθηκε κάτω από 20 λεπτά και κανένα Μέρλιν κάτω από 13 λεπτά», θυμάται, αναφέροντας ότι στα Μέρλιν φέτος οι τιμές ξεκινούν από το περσινό κατώτατο όριο.

«Φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός και σε περίπτωση που υποβαθμιστούν ποιοτικά τα πορτοκάλια στους αγρούς, θα συμπιεστούν και αυτές οι τιμές», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να έχει απορροφήσει ποσότητες και σε μεγαλύτερο ποσοστό, εάν υπήρχε το εργατικό δυναμικό. Όπως αναφέρει ενδεικτικά, μόνο μέσα στον Δεκέμβριο ακύρωσε παραγγελίες της τάξεως των 300-400 τόνων, που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

ypaithros.gr

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Με ένσημα, νόμιμα κλπ;

  2. Να ερωτηθει κ να δώσει λύση για το θέμα ο κος πανεπιστήμονας, που ασχολείται με θέματα αστροφυσικής μέχρι και το μετρο Που θα συνδέσει το Ναύπλιο με την Ερμιονίδα…αυτος θα λύσει τα εργατικά ζητήματα του νόμου μας και όχι μόνο!!!!!!!

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis