home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Πότε θα ξεβρωμίσει ο σκουπιδότοπος της Καραθώνας

Μελέτες για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ
anapli empros xometeri karahona

Πολύ νερό στ’ αυλάκι κύλησε από τότε που τα πρώτα σκουπίδια εναποτέθηκαν στην ομορφότερη παραλία τ’ Αναπλιού.

Δημοτικές αρχές ήρθαν και πέρασαν και το «παραμύθι» της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Καραθώνα συνέχισε να έχει «δράκους» αλλά ποτέ το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Το αίτημα ολόκληρου του Ναυπλιακού λαού παραπεμπόταν κάθε φορά στις καλένδες. ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ και άλλες «μαγικές» λέξεις προστέθηκαν στο λεξιλόγιο και μόνο χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο να παίρνεται.

Σήμερα, με την έναρξη του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ» φαίνεται πως ο δρόμος μπορεί να ανοίξει και το φως να φανεί στην άκρη του τούνελ.

Η Καραθώνα θα πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα όχι μόνο ως περιοχή φυσικού κάλλους αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι μελέτες που θα έπρεπε να έχουν εκπονηθεί εδώ και χρόνια προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε Χρηματοδοτικά και Αναπτυξιακά Προγράμματα είναι χρονοβόρες και έχουν ως προαπαιτούμενο την ομαλή επανένταξη του χώρου στο φυσικό περιβάλλον και την απαλοιφή των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ο Δήμος προχωρά στην ανάθεση σύμβασης προκειμένου η αγαπημένη παραλία να αποκατασταθεί.

Τι έργα πρέπει να γίνουν

Συνοπτικά, τα προτεινόμενα έργα που αναμένεται να απαιτηθούν για την αποκατάσταση του χώρου, είναι τα εξής:

Χωματουργικές εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων από τη συνολική έκταση του ΧΑΔΑ και συγκέντρωσης τους σε μικρότερη έκταση.

Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου, έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι κλίσεις του ανάγλυφου, με ταυτόχρονη χρήση τεχνικών έργων αντιστήριξης.

Έργα τελικής κάλυψης.

Έργα διαχείρισης ομβρίων.

Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων.

Έργα διαχείρισης βιοαερίου.

Έργα μεταφροντίδας αποκατεστημένου χώρου.

Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ΧΑΔΑ.

Έργα πρασίνου και άρδευσης.

Λοιπά έργα (περίφραξη, δεξαμενή άρδευσης / πυρόσβεσης κ.λπ.).

Τι μελέτες χρειάζονται

Η προς ανάθεση σύμβαση περιλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους μελέτες:

Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ).

Τοπογραφική Μελέτη.

Γεωτεχνική μελέτη.

Οριστική Μελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης.

ΣΑΥ – ΦΑΥ

Αρχείο

Καθώς η Καραθώνα εξακολουθεί να παραμένει η μεγάλη αγαπημένη των Ναυπλιέων και δημοφιλής προορισμός για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, η αποκατάστασή της είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ερώτημα όμως παραμένει το ποιος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο και κατά πόσο οι δημότες θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσω των δημοτικών τελών.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis