home design

Ο Οικονόμου ενημερώθηκε για τα θέματα του Περιφερειακού Τύπου

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων πρότειναν στον υφυπουργό να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με στόχο να αξιολογηθούν και να αναζητηθούν άμεσες λύσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο

Την πρώτη τους κοινή συζήτηση με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τύπου Γιάννη Οικονόμου, είχαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ), Γιώργος Κατσαϊτης (ΣΗΠΕ) και Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ).

Τα θέματα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1) Ασφαλιστικά (επιβολή 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, οφειλές ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ).

2) Νέο Μητρώο έντυπου Τύπου – Αλλαγές στα κριτήρια ένταξης στο Μητρώο ιστοσελίδων.

3) Μέτρα ενίσχυσης Περιφερειακού & Κλαδικού Τύπου.

4) Ισοκατανομή στην Κρατική διαφήμιση – εφαρμογή του Ν. 2328/1995.

5) Μηδενικός ΦΠΑ στις πωλήσεις συνδρομών και φύλλων.

6) Προβλήματα στην διακίνηση των εντύπων μέσω ΕΛΤΑ.

ΕΙΕΤ

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Αντώνης Μουντάκης, αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

α) Ασφαλιστικά:

*Άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης, ακόμη και εντός του Ιανουαρίου 2022, για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις καταβάλλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

*Καταστατική τροποποίηση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να καλύπτονται πλήρως όσοι καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων και του είδους της εκδοτικής επιχείρησης περιφερειακού και κλαδικού Τύπου, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ΕΙΕΤ καθώς σχεδόν όλα τα μέλη της, παρ’ ότι καταβάλουν το 2% επί του τζίρου τους, δεν μπορούν να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ ως ιδιοκτήτες.

*Εξαίρεση των επιχειρήσεων περιφερειακού και κλαδικού Τύπου από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

β) Νέο Μητρώο έντυπου Τύπου – Αλλαγές στα κριτήρια ένταξης στο Μητρώο ιστοσελίδων.

Απαιτείται ένα νέο Μητρώο Τύπου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής που θα προστατεύει την επαγγελματικότητα και την ιστορικότητα κάθε εντύπου. Το ίδιο πρέπει να συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Μουντάκη, και στο Μητρώο ιστοσελίδων, όπου επί της ουσίας δεν υπάρχουν τα κριτήρια που θα αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύσουν τους πραγματικούς επαγγελματίες και θα αποκλείσουν όσους δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη κριτήρια κι όμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Μητρώο και στις τοπικές αγορές.  

γ) Μέτρα ενίσχυσης Περιφερειακού & Κλαδικού Τύπου.

Όπως αρκετές φορές η Ε.Ι.Ε.Τ. έχει επισημάνει είναι αναγκαίο να τεθεί ένα δίκαιο πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων, όχι μια εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή «βοηθήματος», αλλά διαχρονικά και με βάση τα όσα ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον Περιφερειακό Τύπο.

δ) Ισοκατανομή στην Κρατική διαφήμιση – εφαρμογή του Ν. 2328/1995, που προβλέπει το 30% να διατίθενται σε ΜΜΕ της Περιφέρειας.

Πρόκειται επίσης για ένα θέμα που η Ένωση μας έχει θέσει πολλές φορές και σε όλες τις κυβερνήσεις: Θεωρούμε απαραίτητη την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2328/1995 και του ΠΔ 261/1997 για την κατανομή του 40% της συνολικής δαπάνης για την κρατική διαφήμιση σε εφημερίδες και περιοδικά και του 30% τουλάχιστον στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την θέσπιση ποσόστωσης ανά κατηγορία μέσων (εφημερίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστοσελίδες), αλλά και της επιτροπής ελέγχου της διανομής της κρατικής διαφήμισης, την οποία θα αποτελούν υπάλληλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων (ανάλογη επιτροπή είχε συσταθεί το 2006, ωστόσο λειτούργησε μόνο για λίγα χρόνια). Υπενθυμίζουμε ότι η ποσόστωση ανά κατηγορία μέσων ίσχυε μέχρι το 2017 και ζητάμε την επαναφορά της που θα είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα (αλλαγή στα ποσοστά κατανομής, προσθήκη ενημερωτικών ιστοσελίδων που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια).

ε) Μηδενικός ΦΠΑ στις πωλήσεις συνδρομών και φύλλων.

Σήμερα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 6% για τις πωλήσεις φύλλων και για τις συνδρομές. Σε περίπτωση που αυτός μηδενιστεί, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ελάχιστο. Για το λόγο αυτό ζητάμε μηδενικό ΦΠΑ στις πωλήσεις φύλλων και συνδρομών, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια.

στ) Προβλήματα στην διακίνηση των εντύπων μέσω ΕΛΤΑ.

Όπως επισήμανε ο κ. Μουντάκης «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται πολύ μεγάλα προβλήματα στη διακίνηση του Τύπου μέσω των ΕΛΤΑ καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έντυπα μας καθυστερούν να φτάσουν στους συνδρομητές μας ακόμα και 15-20 μέρες, κάποια παραδίδονται μαζεμένα (π.χ. 3-4 φύλλα εβδομαδιαίας εφημερίδας παραδίδονται στους συνδρομητές μας μια φορά τον μήνα), ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που πολλά φύλλα δεν φτάνουν ποτέ στους συνδρομητές μας. Κι όμως τα ΕΛΤΑ χρηματοδοτούνται γενναία κάθε χρόνο από το Κράτος για τη διακίνηση του Τύπου.

Ο Οικονόμου

Μετά τις τοποθετήσεις των τριών Προέδρων, ο κ. Οικονόμου τους διαβεβαίωσε ότι τα θέματα που έθεσαν θα αξιολογηθούν και θα γίνουν προσπάθειες να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των Ενώσεων για τη δρομολόγηση επίλυσης τους.

Για το 2% επί του τζίρου, που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων καλούνται να καταβάλουν κάθε μήνα στον ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε ότι είναι άδικο και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση ως αντιστάθμισμα στο πλήγμα που έχουν δεχτεί οι εκδοτικές επιχειρήσεις, ενώ στο αίτημα του προέδρου της Ε.Ι.Ε.Τ. για την εξεύρεση λύσης για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ και τώρα καλούνται να τις καταβάλλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ, επισήμανε ότι θα γίνουν άμεσα επαφές με τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας για την οριστική λύση του θέματος.

Για τον μηδενικό Φ.Π.Α. στις πωλήσεις φύλλων και συνδρομών, είπε ότι είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και θα υπάρξει άμεσα απάντηση, ενώ για τα προβλήματα στη διακίνηση των εφημερίδων μέσω ΕΛΤΑ, διατύπωσε την σκέψη μιας ανοικτής προκήρυξης προς όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα διακίνησης εντύπων.

Να σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι των Ενώσεων πρότειναν στον κ. Οικονόμου να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας (ως συνέχεια ανάλογης ομάδας που είχε συσταθεί από τον κ. Λιβάνιο), στην οποία θα συμμετάσχουν συνεργάτες του κ. Οικονόμου και εκπρόσωποι των Ενώσεων με στόχο να τεθούν προς συζήτηση, αξιολογηθούν και να αναζητηθούν άμεσες λύσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο.

Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί στον κ. Οικονόμου υπόμνημα των θέσεων της Ε.Ι.Ε.Τ. για όλα τα παραπάνω θέματα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version