home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Νέα Μέτρα: Τι θα ισχύει από το πρωί της Παρασκευής

Μάσκα παντού, διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, ακυρώνονται δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις
Μέτρα για τον κορωνοϊό

Σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, νέα μέτρα θα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει και για την εστίαση και τα γυμναστήρια, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η απουσία της για τη διασκέδαση ή άθληση. Οι πολίτες όμως θα πρέπει πχ να φοράνε μάσκα όταν μπαίνουν στο χώρο και πηγαίνουν στο τραπέζι τους.
  • Στους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται, όπως και ιδιωτικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Τα θεματικά πάρκα θα λειτουργήσουν με μέτρα.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR test 72 ωρών ή το Rapid test 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους. Πρόκειται όμως για σύσταση καθώς ο έλεγχος είναι δύσκολος.
  • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και άρα εκτιμάται ότι σχετίζονται με τη διασκέδαση. Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους νέους να βγουν και να διασκεδάσουν, αλλά να κάνουν τεστ πριν και μετά και να αποφύγουν στενές επαφές με γονείς και παππούδες.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν:

  • τη διασκέδαση
  • τις αθλητικές εκδηλώσεις
  • την τηλεργασία
  • γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα μέτρα αφορούν και την Εκκλησία. Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για επιστροφή των SMS, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άφησε ανοιχτό να υπάρξει αλλαγή των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει εισήγηση ή πρόθεση για λήψη μέτρων όσον αφορά στο λιανεμπόριο.

“Η χώρα μας βίωσε την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα και τις τελευταίας εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρξε η εξάπλωση της Όμικρον που βρίσκεται στη χώρα μας. Τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις. Είναι υποχρεωτικό να ληφθούν μέτρα. Ήμασταν η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες πάρα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί συνολικά ο εμβολιασμός στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι εμβολιαστικά θωρακιζόμαστε”, υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας και συνέχισε:

“Τα μέτρα θα ισχύσουν σε δύο φάσεις, από αύριο ως και τις 2 Ιανουαρίου και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα και εκεί θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων για το αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα”.

Σχόλια

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis