home design 800x400
home design 1170Χ320

Κίνδυνος απένταξης του έργου ανάδειξης και προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων

Ανοικτή επιστολή αγωνίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου
μυκηναϊκοί τάφοι

Κραυγή αγωνίας από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου και τον π. Ελευθέριο για την τύχη των Μυκηναϊκών Τάφων στο προαύλιο του χώρου της Ευαγγελίστριας. Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», η οποία λήγει  στις 2-7-2022 και δεν έχει γίνει ακόμα κανένα βήμα:

 «Είναι γνωστό, ότι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου υπάρχουν Μυκηναϊκοί τάφοι. Από τις 11.12.2013 το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ με Αρ.Πρωτ.: ΥΠΠΟA/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/TAX/Φ4/ 242330/131309/15778/7041 και με την σύμφωνη γνώμη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, έπρεπε  οι Μυκηναϊκοί τάφοι να προστατευθούν και να αναδειχθούν. Η κα Παπαδημητρίου, την οποία και ευχαριστούμε για την προσπάθειά της να υλοποιηθεί το έργο, είχε πει στην συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. στις 36/26.11.2013 ‘Παράλληλα, η Εφορεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της ένταξης αυτού του έργου σε χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ζητώντας ένα υποέργο για τον καθαρισμό, την ανάδειξη, την προστασία και τη στερέωση αυτών των αρχαιοτήτων και ενδεχομένως έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνει μία ταχυμετρική αποτύπωση των αρχαιοτήτων, ώστε κάτι από αυτό το νεκροταφείο να μείνει και να εξαλειφθεί αυτή η αλγεινή εικόνα που έχουν οι τάφοι σήμερα’.

ΤΑΦΟΙ1
μυκηναϊκοί τάφοι

Επίσης, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στην απόφαση 1327/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας   αναφέρεται ότι η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού  « με την υλοποίηση του ως άνω έργου και την προβλεπόμενη ένταξή του στις χρηματοδοτήσεις … δίδεται μια μοναδική και ίσως η τελευταία ευκαιρία για την άρση των ανακολουθιών του παρελθόντος σε σχέση με την τεκμηρίωση, ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών καταλοίπων της Μυκηναϊκής Ναυπλίας ».

Στις 3-7-2019 υπογράφηκε  Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», η οποία έληγε στις 2-7-2021. Στη συνέχεια υπογράφηκε παράταση αυτής της Προγραμματικής σύμβασης για ένα έτος ακόμη. Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν προχώρησε η εφαρμογή της, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν σχετιζόταν το έργο αυτό με την πρόοδο των εργασιών του κτιρίου του Συσσιτίου, όπως προκύπτει σαφέστατα και με την απόφαση του Κ.Α.Σ., αφού επρόκειτο για δύο διαφορετικά έργα.

Σήμερα η Εφορεία αρχαιοτήτων έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού, τεύχη μελετών που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη των Μυκηναϊκών τάφων που βρίσκονται εντός του οικοπέδου όπου ανεγέρθηκε πρόσφατα κτήριο κοινωνικού χαρακτήρα του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το θέμα της ανάδειξης και προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων θα αργήσει να εξετασθεί. Αν ισχύει αυτό, τότε είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα χαθεί το έργο.

Ευχόμαστε να μην ισχύει αυτό και να εξετασθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Δεδομένου ότι μέχρι τις 2-7-2022,δηλαδή σε έξι μήνες, λήγει η Προγραμματική σύμβαση και ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα νέας παράτασης με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο ανάδειξης και προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων, αφού το έργο θα απενταχθεί από την υπάρχουσα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου,

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του  Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου απευθύνει έκκληση προς τους:

Α) Βουλευτές του Νομού μας κ. Ιωάννη Ανδριανό ,κ. Ιωάννη Γκιόλα και κ. Ανδρέα Πουλά, όπως καταθέσουν ερώτηση στην αρμόδια Υπουργό για την άμεση εξέταση του θέματος.

Β) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτριο Κωστούρο, όπως ενεργήσουν προς  το Υπουργείο Πολιτισμού, για την άμεση εξέταση και υλοποίηση του έργου».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis