home design 800x400
home design 1170Χ320

Δυνατή Πόλη Ξανά: Ζητά κρατική επιδότηση για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη

«Θεωρήσαμε ότι είναι αδύνατο και αδιανόητο να ρίξουμε στις πλάτες των Αργείων πολιτών ένα ακόμα βάρος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη
Άργος πανοραμική

Το 40% φτάνει η αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Άργους – Μυκηνών ώστε να καλυφθούν, αφενός η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, αφετέρου το υψηλό κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων. Η δημοτική παράταξη Άργους-Μυκηνών «Δυνατή πόλη ξανά» καταψήφισε την αύξηση και ζητά, μεταξύ άλλων, κρατική επιδότηση προς το Δήμο και να γίνουν ορθολογικότερες αυξήσεις αν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση:

«Η “Δυνατή Πόλη Ξανά” στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε την αύξηση των Δημοτικών Τελών κατά 40%.

Θεωρήσαμε ότι είναι αδύνατο και αδιανόητο να ρίξουμε στις πλάτες των Αργείων πολιτών ένα ακόμα βάρος. Άλλωστε η παρούσα δημοτική αρχή για πολλά χρόνια έχει επιβάλλει υψηλά Δημοτικά Τέλη.

Τα οικιακά δημοτικά τέλη θα αυξηθούν κατά 0.90€/τ.μ ετησίως εκτοξεύοντας τα στα 2.95€/τ.μ από τα 2.05€/τ.μ που είναι σήμερα. Παράλληλα προβλέπεται και αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡΜ γεγονός που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναγνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την τεράστια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων προτείναμε, πρώτα να ζητηθεί από την κυβέρνηση η επιδότηση του Δήμου, προκειμένου και να μην προχωρήσουμε σε τόσο μεγάλη αύξηση και εφόσον γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας να προχωρήσουμε σε ορθολογικές αυξήσεις αν τότε χρειάζονται.

Η Δυνατή Πόλη Ξανά ήδη από το 2018 επεσήμανε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μελλοντικά με τα απορρίμματα, καθώς ήταν αναπόφευκτο να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι τον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους για περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιπλέον από τον προγραμματικό μας λόγο επισημάναμε το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους προτείνοντας την αντικατάσταση του φωτισμού με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και την τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ενέργειας στις οροφές των κτιρίων του Δήμου με τη μέθοδο του net metering, καθώς και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων (τα όποια φυσικά υπερψηφίσαμε πριν λίγο καιρό όταν με αρκετή καθυστέρηση έφερε προς ψήφιση η Δημοτική Αρχή).

Σήμερα θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται όλες οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ενεργειακή αύξηση και να μην επιδοτείται η Αυτοδιοίκηση. Προτείνουμε την άμεση επιδότηση των Δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Προτείνουμε επίσης την θέσπιση επιστροφής από το κράτος του ΦΠΑ της επεξεργασίας των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της επεξεργασίας. Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, ΕΝΠΕ) να καλέσουν τους ΟΤΑ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αναγκασθεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί τα δίκαια αιτήματα μας προς όφελος των πολιτών.

Εμείς θα είμαστε εκεί μαζί με τους πολίτες για να διεκδικήσουμε τους πόρους που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση και χρόνια τώρα αρνείται την απόδοση τους το κράτος με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στους πολίτες.

Μέχρι να γίνει αυτό θα καταψηφίζουμε κάθε αύξηση, αρνούμενοι να συναινέσουμε στην νέα υπερχρέωση των Δήμων λόγω της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής και καλούμε την Δημοτική Αρχή να διεκδικήσουμε μαζί από το κράτος ό,τι πόρους χρειάζονται, για να μην φορτώσουμε τους συμπολίτες μας με καινούργια βάρη.

Φτάνει πια».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis