home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ξέφραγο αμπέλι η Επίδαυρος σύμφωνα με βουλευτή – Υποτιμούν αρχαιοφύλακες και ΕΦΑ Αργολίδας

Σύμφωνα με την Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει αφύλακτος και απροστάτευτος, βορά στα χέρια επίδοξων διαρρηκτών! Μάλιστα κατέθεσε ερώτηση στη βουλή γαι το θέμα.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μία σοβαρή καταγγελία που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου και αφήνει υπονοούμενα για την ασφάλειά του, την ευθύνη του οποίου έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, κάνει η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου.

Μάλιστα υπέβαλε ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών «περί της ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου», λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι δεν υπάρχουν ούτε κάμερες, ούτε συναγερμός και ότι οι διαρρήκτες κάνουν πάρτι. Και όλα αυτά επικαλούμενη μαρτυρίες από αυτόπτες και επισκέπτες του Αρχαίου Θεάτρου και του Ασκληπιείου.

Επιπλέον αν συνυπολογιστεί πως στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μουσείο με ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα, τότε τα όσα καταγγέλλονται -αν και εφόσον ισχύουν- υποτιμούν και εκθέτουν παράλληλα την ΕΦΑ Αργολίδας και τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη του χώρου, τους οποίους εμμέσως στοχοποιεί και προσβάλλει με όσα γράφει η βουλευτής Αθηνών.

Η ερώτηση της βουλευτού

Όπως αναφέρει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου στην ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς:

«Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Είναι γεγονός, όπως επιβεβαιώνουν και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες-επισκέπτες του σχετικού χώρου, ότι ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου, ο οποίος περιλαμβάνει το ομώνυμο αρχαίο θέατρο, διάφορα αρχαία ευρήματα, καθώς και τον Ναό Ασκληπιού Επιδαύρου, παραμένει αφύλακτος και απροστάτευτος, βορά στα χέρια επίδοξων διαρρηκτών.

Έτσι, κατά καιρούς, έχουν σημειωθεί εντός της ανωτέρω περιμέτρου αξιόποινες πράξεις, όπως για παράδειγμα η λεηλασία μηχανημάτων επεξεργασίας μαρμάρου, άλλων μηχανημάτων μεγάλης αξίας, αλλά και διαφόρων μεταλλικών αντικειμένων. Πιο συγκεκριμένα, οι διαρρήκτες εκμεταλλεύθηκαν, κατά το παρελθόν, την έλλειψη εποπτείας του χώρου από κάμερες, καθώς και την έλλειψη, επίσης, συστήματος συναγερμού. Επισημαίνουμε, δε ότι, ο αρχαιολογικός αυτός χώρος βρίσκεται σε γεωγραφικά απόμερο σημείο, γεγονός που διευκολύνει παραβατικές συμπεριφορές, Ως εκ τούτου, ενισχύεται εκ των πραγμάτων, η ανάγκη καλύτερης διαφύλαξης και προστασίας του παραπάνω χώρου.

Εκ των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι, επιβάλλεται η βέλτιστη δυνατή φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας και του πανανθρώπινου πολιτισμού, διά της ενίσχυσής του με αρχαιοφύλακες, καθώς και με τοποθέτηση συστημάτων καμερών και συναγερμών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση, σε ο, τι αφορά στις σύνηθες ασφάλειας που επικρατούν στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου; Υπάρχουν κάμερες και συναγερμοί στον εν λόγω χώρο;
  2. Ποιοι είναι οι, κατά την κείμενη νομοθεσία, υπεύθυνοι για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας και ποιο είναι, ευρύτερα, το νομικό πλαίσιο που διέπει την φύλαξη των χώρων αυτών;
  3. Ποια μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας του ως άνω αρχαιολογικού χώρου προτίθεσθε να λάβετε, επιπλέον των υπαρχόντων;»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis