ΠελοπόννησοςΚοινωνία

Αργολίδα: Πότε ο κορωνοϊός θα περάσει σε ενδημική φάση – Τι συμβαίνει με τα ποσοστά ανοσίας

Θα γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τα ποσοστά ανοσίας στην Πελοπόννησο - Ποιος νομός της χώρας έχει ποσοστό μόλις 46%

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα για την πανδημία covid-19 και επεξεργάστηκε ο Νίκος Καρδούλας* εκτιμάται ότι συνολικά η χώρα μας αρχές Δεκεμβρίου 2021 έχει συνολικό ποσοστό ανοσίας 72%, ενώ θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τα εμβόλια να μπορούν να καλύπτουν και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, κάτι που δεν φαίνεται πως έχει επιτευχθεί ακόμα, από τη στιγμή που και οι εμβολιασμένοι κολλούν και μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό σημαίνει την έναρξη της ενδημικής φάσης του κορωνοϊού, με τις προϋποθέσεις ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2021 και ότι οι μολύνσεις θα συνεχισθούν με τον ημερήσιο μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου.

Μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, 3 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας είχαν ποσοστό ανοσίας πάνω από 80%. Πρόκειται για τρία άκρως τουριστικά νησιά, συγκεκριμένα η ΠΕ της Μυκόνου είναι ήδη σε ενδημική φάση με ποσοστό ανοσίας 90%, ενώ οι ΠΕ Θήρας (88%) και Πάρου (87%) είναι πολύ κοντά στο στόχο της ανοσίας του 90%. Στον αντίποδα σε μία ΠΕ το ποσοστό ανοσίας κάτω από 50% και αυτή είναι η ΠΕ Ευρυτανίας.

Θα γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός

Οι επιστήμονες παγκοσμίως θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δε θα εξαφανιστεί, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει ενδημικός. Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, ένας ενδημικός ιός είναι σχετικά σταθερός σε μεγάλο βαθμό σε έναν πληθυσμό και για να εισέλθει μία περιοχή στην «Ενδημική Φάση», θα πρέπει να υπάρχουν αντισώματα πάνω από 90% στο σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αποκτώνται είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη μόλυνση από τον ιό.

Στον παρακάτω χάρτη ανοσίας και πίνακα ποσοστών ανοσίας αποτυπώνονται τα ποσοστά ανοσίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου στις ΠΕ της χώρας, τα οποία υπολογίσθηκαν αθροίζοντας την εμβολιαστική κάλυψη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 30 Νοεμβρίου 2021 στον αντίστοιχο επιδημιολογικό χάρτη και όσους νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο ανά ΠΕ σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στον πίνακα παρουσιάζεται επίσης και η ημερομηνία που αναμένεται να επιτευχθεί ανοσία 90% στις ΠΕ της χώρας, σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο των εμβολιασμών του τελευταίου μήνα και τον ημερήσιο μέσο όρο όσων νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο.

Πίνακας ανοσίας
Πίνακας ανοσίας

Συμπεράσματα

Όσον αφορά τα ποσοστά ανοσίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021 συμπεραίνεται:

 • Το συνολικό ποσοστό ανοσίας για τη χώρα μας είναι 72%.
 • Η ΠΕ της Μυκόνου είναι ήδη σε ενδημική φάση με ποσοστό ανοσίας 90%, ενώ οι ΠΕ Θήρας (88%) και Πάρου (87%) είναι πολύ κοντά στο στόχο της ανοσίας του 90%.
 • Ανοσία από 71% έως 80% έχουν οι ΠΕ Βόρειου, Δυτικού, Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Θάσου, Κέας – Κύθνου, Κέρκυρας, Κω, Λευκάδας, Μήλου, Πειραιώς, Πρέβεζας, Ρόδου, Τήνου, Τρικάλων και Χίου.
 • Ανοσία από 66% έως 70% έχουν οι ΠΕ Αργολίδας, Άρτας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου – Κάσου, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λήμνου, Μαγνησίας και Σύρου.
 • Ανοσία από 61% έως 65% έχουν οι ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Έβρου, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Νάξου, Νήσων Αττικής, Ξάνθης, Πέλλας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Σποράδων, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Χανίων.
 • Ανοσία από 50% έως 60% έχουν οι ΠΕ Άνδρου, Αρκαδίας, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηλείας, Κιλκίς, Λακωνίας, Πιερίας, Σερρών, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
 • Τέλος, ανοσία κάτω από 50% έχει η ΠΕ Ευρυτανίας (46%).
Χάρτης
Χάρτης ποσοστών ανοσίας

Πότε θα πιάσουμε το 90%

Με τις προϋποθέσεις ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2021 και ότι οι μολύνσεις θα συνεχισθούν με τον ημερήσιο μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου, εκτιμάται συνολικά ότι η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022, με διαφοροποιήσεις ανά ΠΕ όπως:

 • Στις ΠΕ Θήρας και Πάρου μέχρι το τέλος του 2021.
 • Στις ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών και Ζακύνθου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
 • Στις ΠΕ Θάσου, Κέρκυρας, Κω, Λευκάδας και Πρέβεζας, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
 • Στις ΠΕ Αργολίδας, Δυτικού και Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέας – Κύθνου, Κοζάνης, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μήλου, Ξάνθης, Πέλλας, Σύρου και Τρικάλων, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.
 • Στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Λήμνου, Πειραιώς, Πιερίας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Ρόδου, Σποράδων και Φλώρινας, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022.
 • Στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλύμνου, Κιλκίς, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Νάξου, Σάμου, Σερρών, Τήνου, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022.
 • Στις ΠΕ Εύβοιας, Καρπάθου – Κάσου, Λακωνίας, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών και Φθιώτιδας, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022.
 • Στις ΠΕ Ηλείας και Ιθάκης, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022.
 • Στις ΠΕ Ανατολικής Αττικής και Ικαρίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.
 • Στις ΠΕ Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας και Φωκίδας, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2022.
 • Στην ΠΕ Άνδρου μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button