home design800Χ400

home design 1170Χ320

Σε απεργία καλεί το σωματείο εργαζομένων νοσοκομειακής μονάδας Ναυπλίου

banner efxes anagn

Κίνδυνος μετατροπής των Νοσοκομείων σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες
Νοσοκομείο Ναυπλίου

Την Τετάρτη 1/12/2021, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, το σωματείο εργαζομένων εργαζομένων στη νοσοκομειακή μονάδα Ναυπλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου. Επίσης δημοσιεύει ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, φορείς, συλλόγους, δήμους κλπ ζητώντας τους να πάρουν θέση πάνω στο σοβαρότατο ζήτημα της υγείας. Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της επιδημίας και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να στοχοποιεί τους εργαζόμενους, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών, συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της «ατομικής ευθύνης», που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας.

Αντί να επιβάλλουν στους εργοδότες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τους αφήνουν ανενόχλητους να παραβιάζουν ακόμη και τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια, και να απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται. Εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχώς κρούσματα σε μαθητές.

Αντί για την επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, η κυβέρνηση συνεχίζει τις  («χρυσοφόρες» για τους επιχειρηματίες) συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, ενώ – εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας – πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Βασικό όμως χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Συνολικά, η αξιοποίηση της επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους ιδιωτικούς  ομίλους, που ανυπομονούν να αυξήσουν τα κέρδη τους και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» – που διαψεύδεται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1938 εργαζόμενους, στις οποίες προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας περισσότερων από 6.000 εργαζομένων πανελλαδικά, καθώς και της μείωσης της  χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων, πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και μετατρέπονται σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας και την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων, η κυβέρνηση επιμένει στην στοχοποίηση των εργαζομένων, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 6000 συνάδελφοι πανελλαδικά, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται». Όλα αυτά συντηρούν την καχυποψία και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται από διάφορες ομάδες, πολλές από τις οποίες δεν κρύβουν τον ακροδεξιό ή και φασιστικό χαρακτήρα τους.

Χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πρόκειται για εργαζόμενους που εργάστηκαν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, που «χόρτασαν», όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, από «χειροκροτήματα» και η «ανταμοιβή» τους είναι η επικείμενη απόλυση τους από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις – κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων – παράταση στις συμβάσεις τους αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Ενώ κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση «πανηγυρίζουν» για τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση του ΑΕΠ (του παραγόμενου πλούτου), δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθούς. Αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, γιατί δήθεν «δεν αντέχει η οικονομία», που όμως «αντέχει» τα δις ευρώ επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, που μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν και «χαρίζουν» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμη και το «κοινωνικό μέρισμα», το αξιοποιούν για να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα μας, όπως και το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την  «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους. Και αυτά όταν από τους συνολικούς φόρους, το 2022, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προβλέπεται να πληρώσουν μόνο το 5,46% ενώ το υπόλοιπο 94,54% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο μας υπάρχουν εξόφθαλμα και σοβαρότατα προβλήματα:

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ: Υπηρετούν μόνο 2 παθολόγοι με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν με ‘’εντέλλεσθε’’ 10 -15 εφημερίες / μήνα !!! Επιπλέον χρειάζεται ενίσχυση σε μέσα πχ προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον COVID-19.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος σε Ναύπλιο και Άργος!!! Η μόνη παιδίατρος (στο νοσοκομείο Ναυπλίου) αυτή την στιγμή είναι άρρωστη. Φυσικά και να μην ήταν έτσι, θα ήταν ένας μόνο γιατρός και για τα δύο νοσοκομεία!!!

MΕΘ: Η Αργολίδα είναι ο μοναδικός ίσως νομός της χώρας που δεν διαθέτει ούτε 1 κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ ούτε και η ΜΑΦ στο νοσοκομείο μας λειτουργεί ως τέτοια!!! Σοβαρότατη είναι και η έλλειψη αναπνευστήρων.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ: Υπάρχει σοβαρή έλλειψη μαιών και επίσης άθλια κατάσταση ιδιαίτερα στις τουαλέτες των επιτόκων!

Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τους ασθενείς με COVID που να περιμένουν ώσπου να βγουν οι εξετάσεις τους – περιμένουν έξω, στο κρύο ή την βροχή ή παραμένουν στα αυτοκίνητα τους!!!

Οι καθαρίστριες στην πρωινή βάρδια είναι μόνο 2, με αποτέλεσμα η μια να καλύπτει τα χειρουργεία και η άλλη ολόκληρο το νοσοκομείο – προφανώς επηρεάζοντας τις συνθήκες υγιεινής!

Ενίσχυση χρειάζεται και τα ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΤΕΠ που λειτουργούν παράλληλα τα πρωινά ανακυκλώνοντας το ίδιο προσωπικό.

Ταυτόχρονα είναι αρκετές οι περιπτώσεις, επικουρικών ιδίως εργαζομένων, που έχουν μετακινηθεί εκτός νομού με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα στελέχωσης του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

Ανάκληση της απόφασης για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων

Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς

Καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα ΒΑΕ

Επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία προσωπικού από το κράτος

Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.

Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Ειδικά για το νοσοκομείο μας χρειάζεται η άμεση επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων, καθώς δημιουργούν απαράδεκτες ή/και επικίνδυνες καταστάσεις, καθημερινά.

Καλούμε όλα τα σωματεία, φορείς, συλλόγους, δήμους κλπ να πάρουν θέση για το σοβαρότατο ζήτημα της υγείας, γιατί είναι κάτι που μας αφορά όλους».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis