home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΆρθρο

ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Πυργέλλας: Σπέρνοντας αγάπη, σοδιάζεις χαμόγελα και ζεστές αγκαλιές

του Γιώργου Κόνδη

Όταν το Μάρτιο του 2019 εγκαινιάστηκε το ολοκαίνουργιο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του συλλόγου ΑΜΕΑ Αργολίδας στην Πυργέλλα του Άργους, λάμβανε σάρκα και οστά ένα όνειρο για το οποίο αμέτρητες ώρες προσπάθειας είχαν προσφερθεί από την δυναμική Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σούλα Παπαγεωργοπούλου, από εθελοντές, από την Ι.Μ. Αργολίδας που παραχώρησε το οικόπεδο, από ιδιώτες που πίστεψαν στην αναγκαιότητα  του έργου και το στήριξαν με τις χορηγίες τους και, τέλος, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που ενίσχυσε την προσπάθεια εντάσσοντας το έργο στο ΕΣΠΑ.

Λίγα χρόνια πριν, στον αγιασμό για τον θεμέλιο λίθο του κτιρίου, ίσως λίγοι να φαντάζονταν και ακόμη λιγότεροι να πίστευαν πως σύντομα, το αποτέλεσμα του αγώνα των ανθρώπων του Συλλόγου θα κατέληγε στο αποτέλεσμα που βλέπουμε. Ένα όμορφο εξωτερικά κτίριο με σύγχρονους εσωτερικούς χώρους που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των ατόμων που εξυπηρετεί. Επειδή όμως οι τοίχοι, όσο όμορφα φτιαγμένοι κι αν είναι παραμένουν άψυχοι και κρύοι, η πραγματική ομορφιά στο εσωτερικό οφείλεται στους ανθρώπους που εργάζονται και στη θερμή συνάντησή τους με όλες και όλους εκείνους που το χρειάζονται. Όλες και όλοι μαζί έχουν σπείρει αγάπη και σοδιάζουν χαμόγελα και ζεστές αγκαλιές για 24 ολόκληρα χρόνια!

ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Πυργέλλα (2)
Φώτο: Γιώργος Κόνδης

Βρέθηκα πριν λίγες μέρες εκεί για να παρακολουθήσω δράσεις μεταπτυχιακών φοιτητριών* που εντάσσονται στη συνεργασία του ΠΜΣ με το Σύλλογο ΑΜΕΑ Πυργέλλας και είχα μια εξαιρετική εμπειρία δράσεων, προσωπικού και χώρων. Ξεκινώντας από τους τελευταίους θα πρέπει να σημειώσω πως έχουν οργανωθεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο και τις ειδικές προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση  των αναγκών ατόμων με αναπηρία. Παρ’ ότι δε κόσμος πήγαινε κι ερχόταν, όπως γίνεται κάθε μέρα, οι χώροι αυτοί έλαμπαν από καθαριότητα και η ομορφιά τους (διακόσμηση, οργάνωση, έπιπλα, κλπ) σου δημιουργούσε μια ευχάριστη διάθεση παραμονής και συμμετοχής στις δράσεις.

Στο επίπεδο της οργάνωσης το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Πυργέλλας φαίνεται καλά στελεχωμένο με 17 ειδικότητες: Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλευτικό προσωπικό, Φροντιστές, Οδηγοί. Προσφέρει δε από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων σε δυο ομάδες ατόμων καθώς το ΚΔΑΠ φιλοξενεί άτομα ηλικίας από 10 έως 60 χρονών. Η Δ/ντρια κα Σοφία Τζανέτου, ένας νέος άνθρωπος ανάμεσα σε νέους ηλικιακά και ψυχολογικά εργαζόμενους, μου έδωσε πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όπως η μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, τα καλλιτεχνικά, η γυμναστική, κλπ.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως δημιουργούν στον επισκέπτη τα προγράμματα που στοχεύουν την δημιουργία προϋποθέσεων αυτόνομης διαβίωσης, καθώς τα μεγαλύτερα κυρίως άτομα κάποτε χάνουν γονείς και μερικοί δεν έχουν ούτε συγγενείς για να τους συνδράμουν. Από το μαγείρεμα, το σιδέρωμα και τις διάφορες δουλειές του σπιτιού, μέχρι ιδιαίτερα προγράμματα όπως «τα φιλαράκια», δηλ. ένα συμβόλαιο φιλίας μεταξύ ενός εργαζόμενου και ενός φιλοξενούμενου, επιτρέπει σημαντικά βήματα απο-ιδρυματοποίησης με την έξοδο στην πόλη για καφέ ή για ψώνια ή ακόμη για μια επίσκεψη σε μουσείο, κλπ. Βασικός στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων και των δράσεων, η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία, η αποφυγή ενός πραγματικού και συμβολικού εγκλεισμού, η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και βεβαιότητας πως δίπλα τους υπάρχουμε εμείς και για εμάς υπάρχουν δίπλα μας αυτοί!

ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Πυργέλλα (3)
Φώτο: Γιώργος Κόνδης

Ευτυχώς, για την ώρα δεν εμφανίζονται δυσλειτουργίες  στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο έχει ενταχθεί το ΚΔΑΠ και η ροή των χρηματοδοτήσεων είναι κανονική. Πάντα βέβαια υπάρχει ανάγκη και γι’ αυτό στο καλαίσθητο φυλλάδιο που μου προσφέρει η Δ/ντρια του ΚΔΑΠ, εκτός από την πλούσια πληροφόρηση σημειώνεται και ο παρακάτω τραπεζικός λογαριασμός για όσες/όσους θέλουν να επιβραβεύσουν το πραγματικά μεγάλο έργο του Κέντρου και της ομάδας του: Τράπεζα Πειραιώς: GR8901725000005500077762800.

Εάν θέλετε να έχετε περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα του ΚΔΑΠ στο facebook (https://www.facebook.com/ SyllogosAmeaArgolidas/). Αφήνοντας το ΚΔΑΠ με ευχαριστημένους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους για τη ροή και το αποτέλεσμα των δράσεων των μεταπτυχιακών φοιτητριών μου πρόσφεραν ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο που σας το προσφέρω με τη σειρά μου με την ευχή όλων για μια νέα χρονιά που θα μας κάνει καλύτερους και πιο αλληλέγγυους. Μια χρονιά 2022 που θα μας χαρίζει υγεία και χαρά.

* Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και διά Βίου Μάθηση», Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Γιώργος Κόνδης

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button