home design800Χ400

home design 1170Χ320

Σε καραντίνα πέντε Έλληνες για την μετάλλαξη Όμικρον – Όλοι ήρθαν από χώρες της Αφρικής

banner efxes anagn

Απομονώθηκαν, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου και θα υποβληθούν στους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό – Σε ισχύ τα μέτρα για την παραλλαγή της Μποτσουάνα από σήμερα – Η αντεπίθεση των εμβολίων.
aerodromio

Συναγερμός σήμανε στο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς πέντε Έλληνες, όλοι τους ναυτικοί, αφίχθησαν από χώρες της Αφρικής. Με την παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» να έχει κάνει έντονα την παρουσία της στην Αφρικανική ήπειρο και ήδη να έχουμε τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Μ. Βρετανία), όπως ήταν φυσικό και οι πέντε τέθηκαν σε καραντίνα.

Δεν έχουν εμφανίσει κάποια συμπτώματα, αλλά πρόκειται για προληπτική καραντίνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο ήρθαν στην Ελλάδα από τη Ζιμπάμπουε και οι τρεις από τη Νότια Αφρική με ενδιάμεσο σταθμό το Ντουμπάι.

Ύστερα από τον έλεγχο που τους έγινε στο «Ελ. Βενιζέλος», απομονώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου. Έχουν τεθεί ήδη σε δεκαήμερη καραντίνα και θα υποβληθούν στους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία θα υποβληθούν θα γίνουν γνωστά την Κυριακή (28/11) ή τη Δευτέρα (29/11).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Θυμίζουμε πως το μπλοκ των «27» της ΕΕ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις από τη Νότια Αφρική όπου και ξέσπασαν τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Η Moderna σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Moderna επισημαίνει ότι οι μεταλλάξεις του στελέχους Όμικρον έχουν ομοιότητες με αυτές της Δέλτα «οι οποίες εκτιμάται ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα» αλλά «και μεταλλάξεις που παρατηρήθηκαν στις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, τα οποία πιστεύεται ότι οδηγούν σε ανοσολογική “διαφυγή” (ς.ς. δηλαδή ότι “αγνοούν” την ανοσία των εμβολίων και της πρότερης νόσησης)».

H Moderna, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι αυτός ο συνδυασμός μεταλλάξεων της Όμικρον εγείρει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η εξασθένηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αλλά και της φυσικής ανοσίας (μέσω νόσησης).

Τι σχεδιάζει η Moderna

Στο ανακοινωθέν της, η Moderna επισημαίνει ότι έχει σχεδιάσει μια τριπλή στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις όπως η Όμικρον.

«Πρώτον, η Moderna έχει ήδη δοκιμάσει μια ενισχυτική/τρίτη δόση με μεγαλύτερη δοσολογία (σ.σ. 100μg έναντι 50μg) για υγιείς ενηλίκους» αναφέρει αρχικά, τονίζοντας ότι άμεσα ξεκινούν τεστ για να φανεί αν αντιμετωπίζεται καλύτερα η μετάλλαξη Όμικρον με αυτή την υψηλότερη δόση.

«Δεύτερον, η Moderna ήδη εξετάζει την αποτελεσματικότητα δυο booster εμβολίων τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στην παραλλαγή Όμικρον» σημειώνει ακολούθως. Σύμφωνα με τη Moderna, το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, με τη διακριτική ονομασία mRNA-1273.211, περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην παραλλαγή Όμικρον, οι οποίες υπήρχαν και στη Βήτα. Το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο (mRNA-1273.213) καλύπτει πολλές από τις μεταλλάξεις που βρίσκονται στην Όμικρον, οι οποίες υπάρχουν και στις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα. Η Moderna θα επιταχύνει τις έρευνες για να διαπιστωθεί το πόσο αποτελεσματικά είναι τα δυο αυτά εμβόλιο έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.

Η τρίτη στρατηγική της Moderna είναι η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύσει ειδικά στη μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, θα είναι ένα booster (ενισχυτική δόση) που θα φέρει την ονομασία mRNA-1273.529.

H Moderna τονίζε ότι έχει ήδη αποδείξει τη δυνατότητά της να προχωρά σε κλινικές δοκιμές των νέων εμβολίων σε διάστημα 60 με 90 ημερών. «Από την αρχή είχαμε πει ότι όσο ψάχνουμε τρόπους να επικρατήσουμε της πανδημίας είναι ύψιστης σημασίας το να λειτουργούμε προληπτικά, καθώς ο ιός εξελίσσεται. Οι μεταλλάξεις στην παραλλαγή Όμικρον προκαλούν ανησυχία, όμως τις τελευταίες ημέρες κινούμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα ώστε να κάνουμε πραγματικότητα τη στρατηγική μας για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μετάλλαξη» δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

AstraZeneca: Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε νέες μεταλλάξεις

Η AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.
«Εξετάζουμε επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 απέναντι σε αυτήν την παραλλαγή και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του, αφού περιέχει δύο ισχυρά αντισώματα με διαφορετική και συμπληρωματική δράση απέναντι στον ιό».

Η AstraZeneca υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής το εμβόλιό της αποδείχθηκε αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις επικίνδυνες παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα ανάπτυξης εμβολίων με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί ταχύτατα απέναντι σε νέες μεταλλάξεις – παραλλαγές του κορωνοϊού.

«Τρέχει» και η Pfizer

Με τις «μηχανές» στο… φουλ κινείται και το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος, το αργότερο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα μετάλλαξη Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2» εξήγησε εκπρόσωπος της BioNTech στο AFP.

Η Pfizer και η BioNTech υποστηρίζουν είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis