home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Οι Ευέλπιδες τίμησαν τον Στάικο Σταϊκόπουλο και τα παλικάρια του

Οι λαμπαδηδρόμοι ξεκίνησαν από το Φουγάρο με κατάληξη το κάστρο του Παλαμηδίου, σε μία αναπαράσταση της νύχτας της 29ης Νοεμβρίου του 1822.
Λαμπαδηδρομία Παλαμήδειος Άθλος Ναύπλιο

Πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηδρομία για τον αυριανό Παλαμήδειο Άθλο στο Ναύπλιο. Την λαμπαδηδρομία τέλεσε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Οι λαμπαδηδρόμοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Φουγάρο και από εκεί με διαδρομή επί της Ασκληπιού, Σιδηράς Μεραρχίας και Πολυζωίδη και με σημεία διαδρομής και συμβολισμού, το Λιοντάρι των Βαυαρών και την Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου η φλόγα έφτασαν στο άγαλμα του Σταϊκοπούλου.

Οι λαμπαδηδρόμοι ολοκλήρωσαν το τρίτο και τελευταίο μέρος της με την άνοδο στο κάστρο.

Η συμβολική εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων των 199 χρόνων από την άλωση του κάστρου και της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από του Τούρκους και συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Παλαμήδειου Άθλου.

Όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος έφτασε στην κορυφή του Παλαμηδίου, άναψε ο βωμός και έσβησαν συμβολικά τα φώτα του κάστρου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου.

Η λαμπαδηδρομία είναι μια -κατά κάποιο τρόπο- αναπαράσταση της νύχτας της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.

Λαμπαδηδρομία Παλαμήδειος Άθλος Ναύπλιο (3)
Φώτο: fb (Nafplio Castle Run Παλαμήδειος Άθλος)
Λαμπαδηδρομία Παλαμήδειος Άθλος Ναύπλιο (2)
Φώτο: fb (Nafplio Castle Run Παλαμήδειος Άθλος)
Λαμπαδηδρομία Παλαμήδειος Άθλος Ναύπλιο (1)
Φώτο: fb (Nafplio Castle Run Παλαμήδειος Άθλος)
Λαμπαδηδρομία Παλαμήδειος Άθλος Ναύπλιο (4)
Φώτο: fb (Nafplio Castle Run Παλαμήδειος Άθλος)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis