home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΟικονομίαFeatured

Αργολίδα: Σε αναβρασμό οι αγρότες – Εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

Παρέμβαση από το Επιμελητήριο με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες στην Αργολίδα, σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρεθούν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση. Το Επιμελητήριο Αργολίδας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, να επανεξετάσει το θέμα, καθώς μια τέτοια απόφαση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και στον Έλληνα αγρότη.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα ΚΑΠ 2021 -2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Όπως :

  • Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων
  • Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
  • Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες,
  • Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
  • Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
  • Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β΄ και γ΄ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
  • Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριαςπαραγωγής.
  • Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.
  • Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Κύριε Υπουργέ, η χώρα μας έρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, από μια διετή κρίση λόγω πανδημίας και τώρα δοκιμάζεται από ένα κύμα ακρίβειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι πολιτικές που ζητάμε από εσάς είναι πολιτικές που να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και τον Έλληνα αγρότη.

Για το λόγο αυτό ζητάμε, να επανεξετάσετε το θέμα και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button