home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πρόβλεψη σεισμών με ραδόνιο στη Μεσσηνία – Τι αποκαλύπτει ο Άκης Τσελέντης

Το ραδόνιο «δείχνει» ενδεχόμενο σεισμό, σύμφωνα με τον Έλληνα σεισμολόγο που βλέπει ακράδαντα στοιχεία προσεισμικών δεδομένων – Η περίπτωση της Ιταλίας.
Άκης Τσελέντης σεισμοί ραδόνιο

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο μελέτης πρόδρομων φαινομένων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου κυρίως Καλαμάτα, Πύλο, Κορώνη με την εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης ραδονίου και άλλων σύγχρονων σεισμογραφικών υποδομών. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, αναφερόμενος στη πρόβλεψη σεισμών με ραδόνιο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος μόλις πρόσφατα σταθμός μέτρησης ραδονίου για σεισμική πρόγνωση εγκαταστάθηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Μερικά 24ωρα πριν από όλους σχεδόν τους σεισμούς μεγαλύτερους των 4,5R στην περιοχή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου λαμβάνει συνεχώς μηνύματα ειδοποίησης αυξημένων συγκεντρώσεων ραδονίου στην ευρύτερη περιοχή».

Άκης Τσελέντης σεισμοί ραδόνιο (3)
Φώτο: fb (Akis Tselentis)

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην ανάρτησή του εξηγεί ότι το ραδόνιο είναι ένα αέριο που έχει παρατηρηθεί ότι εκλύεται  πριν από σεισμούς και σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν από σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Αριστοτέλης», παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση του ραδονίου σε σεισμούς άνω των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο είχαμε ακράδαντα στοιχεία προσεισμικών δεδομένων που επαληθεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μέθοδο ΒΑΝ γεννά ελπίδες για την υλοποίηση της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης μίας σεισμικής δόνησης μεγάλα ποσοστά επιτυχίας», αναφέρει.

Άκης Τσελέντης σεισμοί ραδόνιο (2)
Φώτο: fb (Akis Tselentis)

Ο μεγάλος σεισμός στο Αμπρούζο της Ιταλίας

Τον Απρίλιο  του 2009 ο Τζιανπάολο Τζουλιάνι, ένας τεχνικός που εργάζεται σε πείραμα νετρίνου στο Εθνικό Εργαστήριο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία εξέδωσε μια επείγουσα προειδοποίηση ότι ένας μεγάλος σεισμός επρόκειτο να «χτυπήσει» την περιοχή Abruzzo.

H πρόβλεψη βασιζόταν σε μετρήσεις που είχε ο ίδιος πραγματοποιήσει σε υψηλά επίπεδα ραδονίου, τα οποία προφανώς είχαν απελευθερωθεί από την εστιακή περιοχή και το σεισμογόνο ρήγμα.

Άκης Τσελέντης σεισμοί ραδόνιο (4)
Φώτο: fb (Akis Tselentis)

«Στις 6 Απριλίου, σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ «χτύπησε» την Λ’ Ακουιλα, στην κεντρική Ιταλία, σκοτώνοντας 300 ανθρώπους. Ο κ. Τζουλιάνι κάνει λόγο για δικαίωση της πρόβλεψής του, η οποία αγνοήθηκε από τους αρμόδιους», σημειώνει ο Άκης Τσελέντης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis