home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Λέξεις – Μαχαιριές: Η καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τους 10 πρώτους μήνες του 2021 πραγματοποιήθηκαν 7.809 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 15900, εκ των οποίων οι αφορούσαν περιστατικά βίας και τα 3.182 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών παρουσιάστηκε μια νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που ξεκίνησε ήδη να τρέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τίτλος της νέας καμπάνιας είναι «Μαχαιριές» και την παρουσίασε επίσημα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

«Είμαστε όλοι εδώ για να προλάβουμε και να καταπολεμήσουμε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα περιστατικά ξεκινάνε από κάποιες λέξεις. Τις λέξεις αυτές θέλουμε να τις ονομάσουμε ‘’μαχαιριές’’», ανέφερε η κ. Συρεγγέλα.

Οι λέξεις – μαχαιριές

«Συγγνώμη», «δεν θα ξαναγίνει», «ήταν η κακιά στιγμή» είναι κάποιες από τις λέξεις αυτές.

Η καμπάνια απευθύνεται τόσο στα θύματα έμφυλης βίας, τους δράστες αλλά και το συγγενικό περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι από ένα σημείο και μετά κάποιες λέξεις πραγματικά γίνονται μαχαιριές, κάποιες φορές εντός άλλες φορές εκτός εισαγωγικών.

Η καμπάνια προτρέπει τα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας να «ακούσουν» τις πράξεις και όχι τα λόγια των δραστών, ενώ τις συμβουλεύει να μιλήσουν άμεσα να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή 15900, που είναι η γραμμή για τις γυναίκες-θύματα βίας, ή να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και όπου παρέχεται δωρεάν ανεξαρτήτων εισοδηματικών κριτηρίων υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και πλέον και εργασιακής στήριξης.

«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες σαφώς όλοι και όλες πρέπει να καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα και κανένας άνδρας δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας» τόνισε η κ. Συρεγγέλα.

Όπως ανέφερε σκοπός της καμπάνιας είναι να σπάσουν τη σιωπή τους όχι μόνο τα θύματα, αλλά στόχος είναι να δραστηριοποιηθούν και τα τρίτα πρόσωπα: οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γείτονες, που μπορούν να γίνουν μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών. «Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την καταπίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τους 10 πρώτους μήνες του 2021 πραγματοποιήθηκαν 7.809 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 15900, εκ των οποίων οι αφορούσαν περιστατικά βίας και τα 3.182 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά, στα 2.699 οι δράστες ήταν νυν ή πρώην σύζυγοι.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button