home design 800x400
home design 1170Χ320

Η ζωή των δούλων στην Ρωμαϊκή Έπαυλη στην περιοχή Civita Giuliana

Το περιβάλλον που βρέθηκε ο στάβλος αποθήκη και ο χώρος των δούλων

Νέα ευρήματα από την έπαυλη στην περιοχή Civita Giuliana κοντά στην Πομπηία φωτίζουν την ζωή των σκλάβων.

Επιμέλεια & μετάφραση από τα Ιταλικά: Νάνσυ Πανουσιέρη

Τις ανασκαφές στην έπαυλη της Civita Giuliana την γνωρίσαμε τον περασμένο Ιανουάριο όταν ήρθε στο φως ένα άρμα. Αυτή την φορά η ανασκαφική έρευνα στην έπαυλη έφερε στο φως ένα νέο δωμάτιο σε εξαιρετική κατάσταση διατήρηση που όπως φανερώνουν τα ευρήματα ήταν το δωμάτιο των σκλάβων. Έτσι δίνεται μια ιδιαίτερη ματιά στην καθημερινή ζωή μιας κατηγορίας ανθρώπων που έως τώρα παρέμενε στο σκοτάδι, των σκλάβων.

Το περιβάλλον που βρέθηκε ο στάβλος αποθήκη και ο χώρος των δούλων
Εικ.1: Το περιβάλλον που βρέθηκε ο στάβλος/αποθήκη και ο χώρος των δούλων / ΦΩΤΟ: Parco Archeologico di Pompei

Η ανακάλυψη έγινε όχι πολύ μακριά από τη στοά, όπου τον Ιανουάριο του 2021, ανακαλύφθηκε ένα τελετουργικό άρμα το οποίο σήμερα αποτελεί αντικείμενο παρεμβάσεων στερέωσης και αποκατάστασης. Λίγα βήματα από το σημείο όπου ήταν σταθμευμένο το πολύτιμο τελετουργικό άρμα και όχι μακριά από τον κοντινό στάβλο που ανασκάφηκε το 2018, αναδύεται τώρα μια από τις λιτές συνοικίες των δούλων που φρόντιζαν για τις καθημερινές εργασίες σε μια ρωμαϊκή έπαυλη, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της προετοιμασίας του άρματος. Χάρη σε αυτή τη νέα σημαντική ανακάλυψη, εμπλουτίζεται η γνώση της καθημερινής ζωής στην αρχαία Πομπηία, ιδιαίτερα αυτού του τμήματος της κοινωνίας που είναι ακόμα ελάχιστα γνωστό έως σήμερα.

Ορθοφωτογραφία από το περιβάλλον των δούλων στην Ρωμαϊκή έπαυλη της civita giuliana
Εικ.2: Ορθοφωτογραφία από το περιβάλλον των δούλων στην Ρωμαϊκή έπαυλη της Civita Giuliana / ΦΩΤΟ: Parco Archeologico di Pompei

Αυτό είναι ένα παράθυρο στην πραγματικότητα των ανθρώπων που σπάνια εμφανίζονται σε ιστορικές πηγές, γραμμένες σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες που ανήκουν στην ελίτ, και οι οποίοι επομένως κινδυνεύουν να παραμείνουν αόρατοι σε μεγάλες ιστορικές ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο η αρχαιολογία μας  βοηθά να ανακαλύψουμε ένα μέρος του αρχαίου κόσμου για το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το εντυπωσιακό είναι η κοινωνική τάξη των δούλων για την οποία μιλάει αυτό το περιβάλλον, εμφανίζει έναν κοιτώνα και μια αποθήκη μόλις 16 τετραγωνικών μέτρων, την οποία μπορούμε τώρα να ανακατασκευάσουμε χάρη στις εξαιρετικές συνθήκες διατήρησης που δημιούργησε η έκρηξη του 79 μ.Χ. Η μελέτη αυτού του περιβάλλοντος, η οποία θα εμπλουτιστεί από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα δεδομένα για τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης των σκλάβων στην Πομπηία και στον ρωμαϊκό κόσμο.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis