home design 800x400

Έρευνα: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε κορονοϊό ανάλογα με το εμβόλιο και την ηλικία σας

Αυτό που προκύπτει ως γενική παραδοχή είναι ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ή να καταλήξουν

Μια αποκαλυπτική έρευνα για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια ανά ηλικιακή κατηγορία και πόσο κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι να κολλήσουν κορονοϊό, ανάλογα με το εμβόλιο που έχουν κάνει, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. Η στατιστική μελέτη αφορά μια μόνο ημέρα, ενώ δεν είναι γνωστό το δείγμα για κάθε εμβόλιο, συνεπώς θεωρείται μόνο ενδεικτική, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον.

Ηλικιακή ομάδα 18-39

Σε αυτή την κατηγορία οι καλύτερες επιδόσεις είναι για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και οι χειρότερες για το εμβόλιο της JJ. Αναλυτικότερα, το 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω όμως από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία- κοντά στο 70%- των εμβολιασμένων που νόησαν, είχαν κάνει το μονοδοσικό της JJ. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Ηλικιακή ομάδα 40-59

Και σε αυτή την κατηγορία, οι καλύτερες επιδόσεις ήταν για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca– ήταν δηλαδή οι λιγότεροι που κόλλησαν τον ιό- και οι χειρότερες για το εμβόλιο της Moderna. Αναλυτικότερα, το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της JJ. Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Ηλικιακή ομάδα 60-79

Σε αυτή την κατηγορία όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της JJ ήταν οι πιο προστατευμένοι και αντίθετα όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca, σχεδόν το 40% κόλλησαν. Ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer και κόλλησε κορονοϊό. Αγγίζουν όμως το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% ήταν εκείνοι που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και κόλλησαν, ενώ πολύ μικρότερο του 10% ήταν το ποσοστό εκείνων που είχαν κάνει το εμβόλιο της JJ και παρόλα αυτά κόλλησαν κορονοϊό. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ, πολύ λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ή να καταλήξουν. Και έχει τεράστια σημασία όλοι να κάνουν και την 3η δόση που προστατεύει ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Σχόλια

Exit mobile version