home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Συνδυασμός εμβολίων κορωνοϊού και γρίπης – Οι τέσσερις οδηγίες Μαγιορκίνη

Πώς θα πρέπει να χορηγηθούν τα δύο εμβόλια, πότε μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα - Τί γράφει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας.

Για τη συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνει η χορήγησή τους.

Ο Γκίγκας Μαγιορκίνης αφού εξήγησε ποιες είναι οι διαφορές των δύο εμβολίων προχώρησε στους τέσσερις κανόνες με βάση τους οποίους πρέπει να γίνει η χορήγησή τους.

Αναλυτικά γράφει στην ανάρτησή του:

«Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19.

Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.

Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA.

Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Με βάσει, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:

1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει.

2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19.

3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα).

4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ.

Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.

Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button