home design 800x400
home design 1170Χ320

Μεσσηνία: Από 3,20 μέχρι 3,50 ευρώ το φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Στην Ισπανία η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου άγγιξε τα 3,19 ευρώ το κιλό, στην Ιταλία τα 4,5 ευρώ και στην Τυνησία τα 3,48 ευρώ το κιλό.
Άργος: Μπούκαραν σε αποθήκη και έκλεψαν ελαιόλαδο και ρούχα

Από 3,20 μέχρι 3,50 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή του φρέσκου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, ενώ η τιμή του μαυρολίσιου δεν ξεπερνά τα 3,10 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου άγγιξε τα 3,19 ευρώ το κιλό (3,10 η ελάχιστη, 5,50 η μέγιστη), στην Ιταλία τα 4,5 ευρώ και στην Τυνησία τα 3,48 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του agrotypos.gr:

Ο Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 60% στην περιοχή. Από την άλλη τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί (από 14 ευρώ έφτασε στα 19 ευρώ το ίδιο προϊόν σε ένα χρόνο). Θα πρέπει να υπάρξει μια τιμή ασφαλείας για τον παραγωγό για να μπορέσει να συνεχίσει την καλλιέργεια».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας», «ακόμη ο συνεταιρισμός μας δεν έχει κάνει κάποια εμπορική πράξη για φετινό ελαιόλαδο. Οι τιμές που ακούμε έχουν μεγάλη διαφοροποίηση. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε όλη τη Μεσσηνία. Βασικό πρόβλημα είναι ότι αρχίζουν οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση κ.ά.) με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις και να αυξάνει το κόστος καλλιέργειας. Από την άλλη στη διεθνή αγορά κάνουν την εμφάνισή τους και νέοι παίκτες (Μαρόκο κ.ά.) που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας και είναι δύσκολο να τους ανταγωνιστούμε».

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Α.Σ. Καλαμάτας, αναφέρει ότι «εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας. Η παραγωγή είναι όπως όλα δείχνουν μειωμένη σε σχέση με πέρσι, ενώ σε κάποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την αγορά».   

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Λαζόγιαννης, πρόεδρος στην «Ένωση Μεσσηνίας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή μαυρολιάς, αλλά για το μαυρολίσιο ελαιόλαδο δεν υπήρξε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Έχει ξεκινήσει αυτές τις ημέρες η συγκομιδή κορωνέικης. Η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά υπάρχει πολύ καλή ποιότητα. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές και είναι όψιμη παραγωγή κατά περίπου 10 ημέρες. Είμαστε στην αρχή της συγκομιδής ακόμη και οι τιμές για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα κυμαίνονται από 3,40 έως 3,50 ευρώ το κιλό».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει ότι «με βάση τα στοιχεία των ελαιοτριβείων στην περιοχή, τον Οκτώβριο είχαμε μια παραγωγή 1.000 τόνων ελαιόλαδου. Η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά. Υπάρχει διαφοροποίηση ανά περιοχή της ποσότητας και των αποδόσεων του ελαιόλαδου. Η εκτίμησή μου είναι ότι αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 22.000 τόνων στην Τριφυλία».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis