home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Γκιόλας: Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό

80.000 εποχικά εργαζόμενοι εκτιμάται πως δεν θα λάβουν το επίδομα ανεργίας καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαιραίτητα ένσημα.

Την ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, με την διευκόλυνση στην καταβολή επιδόματος ανεργίας το χειμώνα που έρχεται, ζητούν από τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση, συνυπογράφοντάς την και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό), σε 80.000 περίπου εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για φέτος, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και του lockdown.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό), περίπου 80.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για φέτος και λόγω κακοτεχνιών της νομοθεσίας και των συστημάτων του ΕΦΚΑ.

Σημειωτέον πως για την ένταξη εργαζόμενου στο εν λόγω βοήθημα είναι απαιτητό από το νόμο, η ύπαρξη 50 ενσήμων, ωστόσο με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση του 2021 και την εφαρμογή πολιτικών lockdown, στάθηκε ουσιαστικά απίθανο για τους εποχικά εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα εργασίας. Επιπλέον, εκείνοι που εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2021 στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν συμπλήρωσαν 85 ένσημα το 2020, αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας.

Επίσης δεν θα λάβουν επίδομα εκείνοι που βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και δεν κατάφεραν να ανεύρουν εργασία επειδή δεν επαναπροσλήφθηκαν ακόμα και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, επειδή δηλαδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν άνοιξαν φέτος.

Περαιτέρω, σε τεχνικό επίπεδο, ενώ στους ανωτέρω εργαζόμενους είχε εκχωρηθεί το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε συνάρτηση με τα 25 ένσημα το μήνα, αδυνατούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν τεχνικά να εμφανίσουν στον ΕΦΚΑ, τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή σύμβασης.

Αποτελεί λοιπόν, ζωτικής σημασίας η άμεση παρέμβασή για την οριστική διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν οι εποχικά εργαζόμενοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού στις τραγικές συνέπειες της σημερινής, κυβερνητικής αναλγησίας.

Επειδή ο τουρισμός τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, καθώς και της Κέρκυρας και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι πάρα πολλοί και η επιβίωση τους εξαρτάται από τον τουρισμό.

Επειδή στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 σας αποστείλαμε σχετική επιστολή, στην οποία δεν έχουμε λάβει σχετική απάντηση.

Επειδή με βάση τους στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής ευαισθησίας, δεν επιτρέπεται να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις από το υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας επιδόματα ανεργίας τον χειμώνα που έρχεται, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Θα στηρίξετε οικονομικά όσους δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε άμεσα, είτε με την περαιτέρω μείωση των αριθμών των ενσήμων για την λήψη επιδόματος ανεργίας;
  2. Προτίθεστε να στηρίξετε οικονομικά αυτούς που, ενώ είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν επαναπροσλήφθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button