ΑργολίδαΠολιτική

Γκιόλας: Ποιος θα μαζέψει ελιές και πορτοκάλια;

Η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στην τελική μείωση της παραγωγής, αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη και την συνυπογραφή άλλων 44 βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Γκιόλας, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας άμεσες απαντήσεις για το αν και πότε θα υπάρξει επιτάχυνση στη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης, στην πιο κρίσιμη μάλιστα περίοδο για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, η επιστροφή στην πρότερη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πλέον επιφέρει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Έχουμε ήδη μπει στην περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση σε εργατικά χέρια για τη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών με κύρια ζήτηση στα εσπεριδοειδή, τις ελιές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνταν για την εξεύρεση του εργατικού δυναμικού μέσω της μετάκλησης εργατών πολιτών τρίτων χωρών. Η οργάνωση αυτής της διαδικασίας μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για είσοδο, γίνονταν μέσω της οικείας Περιφέρειας.

Με την νεότερη νομοθεσία (Άρθρο 16 του N. 4783/2021), η αίτηση για τη διαδικασία εισόδου μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στον αγροτικό τομέα για σύντομη χρονική περίοδο πραγματοποιείτο πλέον ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη (γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται η υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Η καταληκτική ημερομηνία γα την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4783/2021, ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2021. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Έτσι, μετά την ημερομηνία αυτή, επανέρχεται η χρονοβόρα διαδικασία υποχρέωσης θεώρησης εισόδου μέσω αιτήσεων στα κατά τόπους τμήματα Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να καλέσουν και να έχουν διαθέσιμους έγκαιρα, για τη συγκομιδή που ξεκινά, μετακλητούς εργάτες γης βάσει της νόμιμης θεσπισμένης διαδικασίας.

Την περίοδο αυτή οι ανάγκες εργατικών χεριών, κυρίως στις Νότιες περιοχές, στα νησιά και τα παράλια, είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της έναρξης της ελαιοσυλλογής αλλά και της συλλογής εσπεριδοειδών. Η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στην τελική μείωση της παραγωγής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καρπόπτωσης ενός μέρους της. Άλλωστε η όψιμη συλλογή επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Είναι ακατανόητος ο προσδιορισμός καταληκτικής ημερομηνίας μετάκλησης εργατών γης χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την μετέπειτα περίοδο, γεγονός που είχε επισημανθεί και κατά την συζήτηση και ψήφιση του Νόμου. Η επιστροφή στην πρότερη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πλέον επιφέρει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιών και εσπεριδοειδών,

Επειδή η μη έγκαιρη συγκομιδή αφενός θα έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων όσο και τη μείωση της συγκομισθείσας παραγωγής και συνεπακόλουθα θα μειώσει το προσδοκώμενο εισόδημα των ελλήνων παραγωγών,

Επειδή η διόγκωση των φαινομένων εξεύρεσης εργατικών χεριών μέσω «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας λόγω των καθυστερήσεων της διαδικασίας μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υποσκάπτει τόσο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και την καταχώρηση της αμοιβής των εργατών στα έξοδα των αγροτών,

Επειδή οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές και διαμερίσματα ανά την επικράτεια αποκτούν δικαίωμα εργασίας μετά από 6μηνο από την κτήση του Δελτίου Αιτούντος, υφίσταται η δυνατότητα επικουρικής αξιοποίησής τους, ώστε να καλυφθεί και το επιπλέον κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε εργάτες γης,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Σε ποιες ενέργειες ή και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα μια ταχεία διαδικασία μετάκλησης την πιο κρίσιμη περίοδο για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων σε μια σειρά καλλιεργειών;
 2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε για την αξιοποίηση της δυνατότητας επικουρικής αξιοποίησης των αιτούντων άσυλο που πληρούν τα κριτήρια εργασίας και που διαμένουν σε δομές και διαμερίσματα ανά την επικράτεια, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κενό που έχει δημιουργηθεί σε εργάτες γης;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

3 Σχόλια

 1. Δεν υπάρχουν μόνο αλλοδαποί για αυτές τις δουλειές. Και πριν 40 χρόνια, πάλι ντόπιοι δούλευαν.

  Άμα θέλετε άτομα, πρέπει να πληρώσετε και να βάλετε ένσημα. Αλλιώς το παίζω και εγώ επιχειρηματίας.

  Θα μπορούσατε να οργανωθείτε και να ζητήσετε ανθρώπους στον ΟΑΕΔ για παράδειγμα. Δώστε εσείς αυτά που απαιτεί ο νόμος και θα έρθουν. Στο κάτω κάτω στα χρόνια της κρίσης μέχρι και φυλλάδια μοίραζαν. Δεν στέκει η καραμελίτσα με τον ντόπιο “άεργο”. Άντε, πληρώστε.

  Τι να λέμε τώρα;

 2. Δεν διαφωνω μαζι σας κ.Γκιολα . φτανει να μπορω να πληρωνω τους εργατες απο τις τρίτες Χωρες 10 ευρω την μερα και χωρις ενσημα φαγητο κλπ..
  ΥΓ. Αλλιώς δεν υπαρχει λογος να τους παρω,αυτο παιζει στην πιατσα !

 3. Συμφωνώ με το Δαναο κ επ αυξανω, άτομα χωρίς επίσημα έγγραφα, πιστοποίηση υγείας δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται στη χώρα μας, ο αείμνηστος πατέρας μου όταν πήγε στη Αμερική το 1959 μια ολόκληρη μέρα ήταν σε νοσοκομείο της πρεσβείας για έλεγχο ακόμη και από ψυχολόγους της εποχής, 62ωχεινια μετά στη χώρα μας έρχονται αξεξεκεγξτα πολίτες με χιλιάδες αρωστειες κ. Νοσήματα, ποιος τους ελέγχει κύριοι βουλευταδες;; και θέλουν και 30 ευρώ μεροκάματο και φαγητό;; εγώ αντιπροτείνω στο φίλο Δαναο το ποσό των 5 ευρώ με φαγητό και 10 ευρώ χωρίς φαγητό και είναι και πολλά, φίλοι αργολιδεις κανένας παράνομος δεν έχει δικαίωμα εργασίας στη χώρα μας όταν νόμιμοι πολίτες είναι άνεργοι.!!!!!!!! Διαφορετικά αντί οι μπάτσοι να κυνηγούν νόμιμους καταστήματαρχες και νόμιμους ανεμβολιαστους πολίτες να κυνηγούν τους παράνομους εισερχόμενους πολίτες που δουλεύουν στα χωράφια μαύρα με 30 ευρώ μεροκάματο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button