home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κορωνοϊός: Από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Σφίγγει ο κλοιός για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο, αλλά και για τις επιχειρήσεις που δεν προβαίνουν σε ελέγχους των πελατών τους.

Με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τη χώρα να εισέρχεται σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση υιοθετεί για ακόμα μία φορά τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί η δυναμική του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους δύσπιστους να εμβολιαστούν.

Ως εκ τούτου υιοθετούνται πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου για τους ανεμβολίαστους, που συνοδεύονται φυσικά με επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Χωρίς rapid test ή Μοριακό τεστ για κορωνοϊό οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν ούτε να δουλέψουν, ούτε να συνεργαστούν με το Δημόσιο, ούτε να ψωνίσουν, ούτε να διασκεδάσουν, ούτε να κουρευτούν. Τους επιτρέπεται μόνο να πάνε στο σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο και την εκκλησία.

Απορρίπτεται το lockdown

Με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση επιβολής lockdown ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το διατύπωσε πολύ προσεκτικά μιλώντας για αναγκαστική «προσαρμογή» στην νέα έκρηξη της πανδημίας και στα δεδομένα του χειμώνα.

Επανέλαβε δε ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Η ύπαρξη του εμβολίου είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι, τόνισε ο υπουργός, απευθύνοντας νέα έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Να μην αμελήσουν και την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους, υπογράμμισε επίσης ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους άνω των 18 ετών.

Για όσους δε έχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι πάνω από το 85% στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Από το Σάββατο επιπλέον μέτρα για ανεμβολίαστους

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης οι περιορισμοί θα αφορούν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.

Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.

Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Εξαιρέσεις

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος.

Σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Πού και σε ποιους θα χρειάζεται υποχρεωτικό rapid test

Δύο rapid test θα είναι υποχρεωτικά σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά.

Η πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, στους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες θα γίνεται υποχρεωτικά με rapid test ή μοριακό.

Με λίγα λόγια θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε φαρμακεία, εκκλησίες και σούπερ μάρκετ.

Τέλος, διπλασιάζονται οι ποινές για τα καταστήματα, καθώς το πρόστιμο θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας, ενώ θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis