home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γυναικοκτονίες 2021: Στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου

Ειδική εκδήλωση προγραμματίζει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη μνήμη της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς από το Βέλο Κορινθίας

ΗΓαρυφαλλιά Ψαρράκου, η 26χρονη φαρμακοποιός από το Βέλο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως όλοι θυμόμαστε, έπεσε θύμα γυναικοκτονίας τον Ιούλιο του 2021.

Στη μνήμη της το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: Γυναικοκτονίες 2021: Στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής στις 27-7-2021, η Γαρυφαλλιά “πέρασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ το 2013 και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ήρθε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος για να κάνει την πτυχιακή της εργασία. Η Γαρυφαλλιά στην πτυχιακή της εργασία, με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη για την επιστήμη και το επάγγελμά της, ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της καρδιοπροστατευτικής δράσης των φαρμάκων ρανολαζίνη και λεβοσιμεντάνη έναντι συγγενών καρδιομυοπαθειών που χαρακτηρίζονται ως δεσμινοπάθειες. Κατόπιν, η Γαρυφαλλιά ακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος με τίτλο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ενώσεων», με κατεύθυνση τη «Φαρμακολογία». Έτσι, η εργαστηριακή μας «παρέα» την αγκάλιασε με μεγάλη χαρά και για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής της εργασίας. Σε αυτήν, ανέδειξε τη μετφορμίνη ως πιθανό καρδιοπροστατευτικό παράγοντα έναντι της καρδιοτοξικότητας που επάγεται από το φάρμακο καρφιλζομίμπη σε μύες με συννοσηρότητες όπως η ηλικία και τα αποτελέσματα της εργασίας της θα δημοσιευτούν σύντομα.

Με την περιγραφή των παραπάνω επιτευγμάτων της Γαρυφαλλιάς προσπαθούμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στη μνήμη της και να συμβάλλουμε στην υστεροφημία της. Κυρίως όμως θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Γαρυφαλλιά ήταν μαζί μας κάθε μέρα, ήταν η φοιτήτριά μας, ένα από τα «παιδιά» μας, συνάδελφος και φίλη. Όπως όλα τα παιδιά με τη μοναδική τους προσωπικότητα, έτσι και η Γαρυφαλλιά συμπλήρωσε την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας και ήταν πάντα παρούσα με χαμόγελο, καλοσύνη, σεβασμό και αξιοπρέπεια στις ερευνητικές δραστηριότητες και στις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.”

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

19.15 «Οι γυναικοκτονίες σε καιρό #metoo»
Μαίρη Λεοντσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ, Πρόεδρος της ΕΙΦ – ΕΚΠΑ.

19.30 «Έμφυλη ανισότητα, γυναικοκτονίες και δημοκρατία»
Μάρω Παντελίδου Μαλούτα, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.

20.00 «Στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς»
Ιωάννα Ανδρεάδου, Καθηγήτρια Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ

20.15 «Επίδοση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου»
Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης, Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis