home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Eντυπωσιακές εικόνες από το σμήνος ψαρονιών

Θύμισαν την ταινία του Χίτσκοκ “τα πουλιά”
ψαρόνια - psaronia

Eντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε στους κατοίκους του Ναυπλίου ένα τεράστιο σμήνος ψαρονιών που έκαναν ιδιαίτερους σχηματισμούς στον ουρανό, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου, απολύτως συγχρονισμένα. Τα ψαρόνια κάνουν στάση στην περιοχή για να τραφούν και να ξεκουραστούν.

Το χειμώνα, λόγω των παγετών, τα πουλιά αυτά μεταναστεύουν και στη νότια Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας, αλλά και στην Ασία. Δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο.

ψαρόνια - psaronia

Σε μεγάλους αριθμούς πετάνε αδιάκοπα με απίστευτες εναλλαγές σχημάτων, κυρίως για να μπορούν να αποφεύγουν την επίθεση από τα αρπακτικά του ουρανού. Ταυτόχρονα, αναζητούν τόπο για κούρνια σε ψηλά πεύκα κοντά στις πόλεις, ή σε τόπους προστατευμένους από την αλεπού και το ποντίκι στην ύπαιθρο.

Το ψαρόνι ήταν το πρώτο πτηνό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, το 1989, σε πρόγραμμα δακτυλίωσης για την επιστημονική μελέτη της μετανάστευσης.

Μπορούν να μιμούνται τους ήχους άλλων πουλιών, αλλά και την ανθρώπινη ομιλία αν εξημερωθούν. Όταν ταξιδεύουν τους αρέσει να δημιουργούν ένα σμήνος, στο οποίο υπάρχει απόλυτη οργάνωση και αυστηρή ιεραρχία.

ψαρόνια - psaronia

Τα ψαρόνια στο πίσω μέρος του σμήνους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντικαθιστούν αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, για να ξεκουράζονται. Αν δουν κάποιον εχθρό να πλησιάζει, συσπειρώνονται ακόμα πιο πολύ και δημιουργούν ένα τείχος για προστασία. Η κίνησή τους είναι εντελώς ήσυχη, ευγενική, απόλυτα συντονισμένη και κυματιστή.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis