home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ

Όσα ισχύουν από σήμερα σε λιανεμπόριο, ωράρια σούπερ μάρκετ, μάσκες και αποστάσεις.

Αλλαγές υπάρχουν με βάση την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε σχέση με τα ωράρια των σούπερ μάρκετ, τη χρήση μασκών και τις αποστάσεις ασφάλειας για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν ήταν ότι καταργείται το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στα σούπερ μάρκετ, ενώ η απόσταση ασφάλειας ορίζεται στο 1,5 μέτρο ή αλλιώς ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τα μέτρα που ισχύουν είναι:

Υποχρεωτικές οι μάσκες

Υποχρεωτικά πρέπει ο πολίτες να φορούν τη μάσκα τους:

  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
  • Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • Τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Αποστάσεις

Όσον αφορά τις αποστάσεις και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών:

  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, ένα άτομο ανά 2 τ.μ., σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Κατάργηση διευρυμένου ωραρίου

Επιπλέον, με την κοινή υπουργική απόφαση καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00, επαναφέροντας το ωράριο στο 8:00 – 21:00.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button