home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΚοινωνία

Χαστούκι σε Κυπαρισσία και Λαγανά από τη Σύμβαση της Βέρνης

Συστάσεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους δύο κόλπους. - Απειλούνται με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε νέες συστάσεις για την κατάσταση στους κόλπους του Λαγανά και της Κυπαρισσίας προχώρησε η Σύμβαση της Βέρνης, φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της άγριας ζωής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή», οι παρατηρήσεις αφορούν τη συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές και γενικά την απροθυμία του ΥΠΕΝ και των τοπικών Αρχών να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, καθώς αποτελεί προάγγελο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για δύο περιπτώσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο σε πρώτο βαθμό.

Οι νέες συστάσεις για τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο εστάλησαν στις ελληνικές Αρχές πριν από δύο εβδομάδες. Οι παρατηρήσεις αφορούν την προστασία των περιοχών ωοτοκίας της Caretta Caretta και αναφέρουν:

Διαβάστε ακόμα
  • Για τον Κυπαρισσιακό, η Σύμβαση της Βέρνης επισημαίνει ότι γίνεται «ανεπαρκής εφαρμογή της νομοθεσίας», ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για τη διάνοιξη νέων παράνομων οδών προς την παραλία, την πορεία των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση τόσο των αμμοθινών όσο και των περιοχών όπου είχαν παλαιότερα διανοιχθεί παράνομες οδοί που αποκλείστηκαν.
  • Για τον Λαγανά, η Σύμβαση ζητεί πληροφόρηση για την κατεδάφιση παλαιότερων παράνομων κατασκευών και για τα «ανεπαρκή», όπως αναφέρει, μέτρα προστασίας του Εθνικού Πάρκου.

Περαιτέρω, η Σύμβαση της Βέρνης εκφράζει και στις δύο περιπτώσεις την ανησυχία της για ορισμένα κοινά θέματα:

  • Τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης (ν.4819/21) με την οποία επετράπη η εξαίρεση τμημάτων από προστατευόμενες περιοχές, με τη δημιουργία «υπο-ζωνών» για επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • Τη ρύθμιση (από τον ίδιο νόμο) με την οποία αφαιρείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που θα απορροφήσει κάποια στιγμή τους 36 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών) η αρμοδιότητα διατήρησης της βιοποικιλότητας και η δυνατότητα γνωμοδότησης για κατασκευαστικά έργα που μπορεί να επηρεάσουν προστατευόμενες περιοχές.
  • Τέλος, ζητεί πληροφόρηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (η προαναφερθείσα υποκατάσταση των φορέων από τον ΟΦΥΠΕΚΑ).

6ετές σχέδιο για την καρέτα καρέτα

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Σύμβαση της Βέρνης χαιρετίζει την πρόσφατη θέσπιση 6ετούς σχεδίου δράσης για την καρέτα καρέτα, παροτρύνει όμως τις ελληνικές Αρχές να ασχοληθούν με την εφαρμογή του.

«Ο κόλπος του Λαγανά και ο Κυπαρισσιακός είναι δύο υποθέσεις που δεν λένε να κλείσουν γιατί το νομικό πλαίσιο δεν τηρείται, δεν επιβάλλονται πρόστιμα, δεν αποκαθίστανται οι ζημιές που έχουν γίνει. Δυστυχώς και στις δύο περιοχές δεν έχει υπάρξει βελτίωση», λέει στην «Κ» η Νάντια Ανδρεανίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων και πολιτικής στην περιβαλλοντική οργάνωση MEDASSET, που είναι μόνιμο μέλος της Σύμβασης της Βέρνης.

«Επιπλέον με την πρόσφατη νομοθεσία υποβαθμίζεται ο ρόλος του ΟΦΥΠΕΚΑ πριν καν αναλάβει καθήκοντα, μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερος, γιατί καλείται να εφαρμόσει την πολιτική για τη βιοποικιλότητα».

Να σημειωθεί ότι η Σύμβαση της Βέρνης εκδίδει μόνο συστάσεις, βρίσκεται όμως σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οποία οι δύο ελληνικές υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button