home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκησηΛακωνίαFeatured

Η συνεργασία των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα οδηγός για Άργος και Ναύπλιο

Οι δύο γετονικοί δήμοι της Λακωνίας έχουν συστήσει δίκτυο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ τους. Σε ποιους τομείς οργανώνουν κοινές δράσεις.

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ανάπτυξης και Συνεργασίας των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, ομόφωνα υπερψήφισε τη δημιουργία των παρακάτω 4 συνδέσμων που ταυτόχρονα και παράλληλα θα αποτελούν και «υπηρεσίες» των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα και του Αναπτυξιακού Δικτύου για την ανάπτυξη της περιοχής:

  • Το Δίκτυο Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα
  • Το Δίκτυο Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (με τη συμμετοχή όλων όσων απασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών φυτικών προϊόντων, αρωματικών και καλλυντικών, από τα φοβερά φυτά και βότανα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου)
  • Το Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα
  • Το Δίκτυο Φίλων της Τεχνολογίας

Η συνεργασία των δύο αυτών γειτονικών δήμων είναι υποδειγματική, καθώς δεν σταματούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν κοινές δράσεις προς όφελος και των δύο. Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε Άργος και Ναύπλιο, όπου οι δύο δήμαρχοι δεν έχουν ουσιαστικά καμία επικοινωνία μεταξύ τους, πόσω μάλλον να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία για κοινές δράσεις των δύο πόλεων αλλά και σε επίπεδο δήμων γενικότερα. Ώρες ώρες οι δήμοι Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων δίνουν την εντύπωση ότι ενεργούν σαν δύο αυτόνομα «κρατίδια», μη δείχοντας την παραμικρή διάθεση για συνεννόηση μεταξύ τους. Τα όσα συμβαίνουν στη Λακωνία δεν είναι γι’ αυτούς οδηγός για να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Αυτοί χάνουν…

Οι Δήμοι Σπάρτης και Ευρώτα

Σύμφωνα με τη δήλωση της κας. Δεδεδήμου, όσον αφορά την Αγροτική Ανάπτυξη:

«Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή Ευρώτα, θεωρούν ότι ο Αγροτικός Τομέας της οικονομίας της περιοχής μας, θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των επόμενων ετών.

Γι΄ αυτό επιθυμούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων στη περιοχή μας, ώστε να βελτιωθούν τα εισοδήματα και να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Με τις παρακάτω δράσεις και ενέργειες, συνέχισε η κα. Δεδεδήμου, θεωρούμε, και με τον Αντιδήμαρχο Αγροτικού, κ. Χρήστο Κανακάκο, πως θα δώσουμε νέα ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας (δίνοντας παράλληλα και το παράδειγμα σε άλλους Δήμους να υιοθετήσουν το στρατηγικό μας σχεδιασμό).

Αναλυτικά ο σχεδιασμός μας έχει ως εξής:

Δημιουργούμε τα δύο πρώτα δίκτυα: (1) των παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, και (2) των παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών, από βότανα και φυτά του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου!

Τα Δίκτυα Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και των Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους παραγωγούς της περιοχής μας, σε θέματα όπως:

  • η προώθηση των εξαγωγών,
  • η βελτίωση των συστημάτων προβολής, μάρκετινγκ, επικοινωνίας και πληροφορικής και διάθεσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές με τη βοήθεια των νέων ηλεκτρονικών μέσων
  • η βελτίωση των συστημάτων προμηθειών εφοδίων
  • η επίτευξη εκπτώσεων (κατοχύρωση μειωμένων τιμών)για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων, εφοδίων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, κλπ.
  • η αξιοποίηση των διαπιστευμένων οργανισμών πιστοποίησης για το πώς οι παραγωγοί μπορούν να πιστοποιηθούν ως παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να τους οδηγήσουν στο να γίνουν «βιοπαραγωγοί».
  • η συνεχής εκπαίδευση και παροχή συμβουλών για τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας και προς τους Νέους Παραγωγούς, από τους καλύτερους ειδικούς.
  • η αξιοποίηση διαπιστευμένων οργανισμών πιστοποίησης για τη δημιουργία Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ): SPARTAN, για το ελαιόλαδο και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες
  • η δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας στη Σπάρτη
  • η στενή συνεργασία με Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα όπως το Wageningen University, το Universitat Politecnica De Valencia, Yale, Rutgers, κ.α.,
  • η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας με εκπαίδευση και συμβουλές από τους καλύτερους ειδικούς του τομέα,
  • η ενημέρωση για την αξιοποίηση Προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ,
  • η ανάδειξη και βελτίωση του Made in Sparta / RealSparta Product «brand name» & «brandrecognition», για να υποδηλώνουμε ξεκάθαρα τα τρία «Σ» μιας επιτυχημένης επωνυμίας: συνεκτικότητα, συνέπεια, σαφήνεια – προκαλώντας την αίσθηση στο αγοραστικό κοινό πως όταν αγοράζει κάποιο από αυτά τα προϊόντα, «αγοράζει» ένα κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας της Σπάρτης.
  • η πιο ενεργητική παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις, με σοβαρό διαφημιστικό υλικό και δυναμική παρουσίαση, κλπ.
  • η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και η προώθηση των συνεργασιών που να αξιοποιούν τα σχετικά κρατικά κίνητρα
  • η παροχή συμβουλών από ειδικούς για τη δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων νέων αγροτικών / φυτικών προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.
  • η διευκόλυνση της δικτύωσης με άλλους παραγωγούς, εμπόρους, εξαγωγείς, επενδυτές, κλπ.
  • συμβολή -όπου είναι εφικτό- στον εντοπισμό των αγροτικών προβλημάτων και την αντιμετώπισή τους
  • η συμβολή στην ενεργοποίηση της τεράστιας δύναμης των Ομογενών.
  • η αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου στο κέντρο της Σπάρτης, για την προώθηση των αγροτικών / καλλυντικών μας προϊόντων
  • η αξιοποίηση των Εκδηλώσεων για τα 2500 Χρόνια και γενικότερα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την πόλη της Σπάρτης και την διεθνούς φήμης ιστορία της(όσο ενδιαφέρον καταφέρουμε μόνοι μας να προκαλέσουμε), για την αύξηση της αναγνωσιμότητας των προϊόντων του Δήμου μας!
  • η αξιοποίηση όλων των τοπικών γιορτών στη περιοχή μας:

✓ Η Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σελλασία

✓ Η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα

✓ Η Γιορτή του Τσίπουρου στο Γεωργίτσι

✓ Η Γιορτή της Πιταρούδας στα Χρύσαφα

✓ Η Γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρι

✓ Η σχεδιαζόμενη Γιορτή του Κρασιού στους Γοράνους

✓ Το Πανηγύρι του Μυστρά

✓ Η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Μετρό στο Σύνταγμα

✓ Η διοργάνωση της SPARTAGROTICA = Διεθνούς Έκθεση Σπαρτιατικών Προϊόντων

αξιοποίηση άλλων αξιόλογων πρωτοβουλιών, όπως η lolivers.org, και άλλων που θα δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας!

η ανάδειξη καινοτόμων πρωτοβουλιών όπως της Southern Lights.orgτης Σάϊλας Ντάρμου
http://thesouthernlights.org/εισαγωγή-στα-βρώσιμα-δάση-και-στην-περ-2/?lang=el «Περμακουλτούρα με τη δημιουργία ‘βρώσιμου’ δάσους μαθαίνοντας τα βασικά της προετοιμασίας του εδάφους, της φύτευσης λαχανικών, της αποθήκευσης σπόρων και της διάδοσης των φυτών και όλα τα βασικά ενός βρώσιμου δάσους!»

— Ειδικότερα, από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Λακωνική Γη που έχουμε καταγράψει είναι: Λάδι – Ελιές – Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπ φρούτ) – κηπευτικά (τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, κ.α.) – Πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, χόρτα, μαρούλια, κ.α.) – Κρεμμύδια (τα ονομαστά Βατικιώτικα κρεμμύδια) -Ροδάκινα & νεκταρίνια – Βερίκοκα – Ρόδια – Αβοκάντο – Φρέσκα σύκα και φραγκόσυκα – Χυμοί – Τραχανάς – Χυλοπίτες – Μέλι -Χοιρινά – Παστά – Κρασί – Σταφύλια – Τσίπουρο – Παξιμάδια – Τυριά – Μυζήθρα – Γαλακτοκομικά – Γλυκά κουταλιού – Κάστανα – Πέστροφες – Βαλσαμόλαδο – καθώς και Κηραλοιφές από Θυμάρι, Κρίταμο, Τσουκνίδα, Αχιλεία ή Αφροξυλιά, Γεράνια, Φασκόμηλα, Ρίγανη, Φραγκόσυκα, Βάλσαμο / Υπερικό και πολλά άλλα και μίγματα των παραπάνω.

Θα συνδράμουμε τη συμμετοχή των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ανάδειξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ήδη στις 02/07/21, υπογράψαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Σπάρτης, του ICC – The International Chamber of Commerce Greece (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) και του ICC WOMEN HELLAS (δηλ. του Τομέα Γυναικών του ICC Ελλάδας)!

Σχεδιάζουμε με το ICC Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το New York College, στα πλαίσια του Sparta Economic Forum, ένα webinar με θέματα:
➢ Regenerative organic products from Greek herbs & honey και

➢ Έξυπνη Γεωργία – και πώς αυτή θα στηρίξει πράσινες κυκλικές οικονομίες, στοχεύοντας στην καλή διατροφή, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά βιοδραστικά οργανικά υλικά και καινοτόμες πρακτικές, για τη δημιουργία αναγεννητικών βιολογικών προϊόντων από ελληνικά βότανα και μέλι με υψηλή θρεπτική αξία και εκπληκτική γεύση»!!!

Σχεδιάζουμε με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, την αναβλάστηση περιοχών του Πάρνωνα με την πρωτοποριακή μέθοδο της φυσικής σποράς δεκάδων ειδών σπόρων, π.χ., οπωροφόρα, δασικά δένδρα, σιτηρά, λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης, κλπ., του κ. Παναγιώτη Μανίκη.

Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και λειτουργήσουμε παντοπωλείο / εκθεσιακό χώρο Σπαρτιατικών προϊόντων που θα διαθέτει όλα τα αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και τα Σπαρτιατικής παραγωγής καλλυντικά και βοτανικά προϊόντα, όλων των παραγωγών! (Το παντοπωλείο θα πρέπει να θυμίζει κάτι από τα παντοπωλεία του 1960!)

Θα καταγράψουμε σε ένα μητρώο όλες τις επιχειρήσεις και τους απλούς αγρότες και βιοτέχνες που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και την παραγωγή φυτικών προϊόντων

Θα καταγράψουμε σε ένα απλοποιημένο και περιεκτικό ενημερωτικό e-φυλλάδιο όλα τα πρωτογενή και μεταποιημένα αγροτικά και αγροτοδιατροφικά προϊόντα και καλλυντικά που παράγονται στη Λακωνία, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα

Θα καταγράψουμε ξεχωριστά και αυτά τα προϊόντα που παράγονται από γυναίκες παραγωγούς.
Σε αυτά θα αναφέρονται και οι διάφορες προστατευτικές για την υγεία ιδιότητες των κύριων συστατικών τους, όπως αυτές καταγράφονται στις ειδικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες (ως ένα επιπλέον εργαλείο προώθησής τους),

Θα συμβάλλουμε στη διεξαγωγή ημερίδων για την προβολή της «Λακωνικής Διατροφής» και της τοπικής Γαστρονομίας ανά περιοχή της Λακωνίας (Σπάρτη, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Μάνη, Ελαφόνησος, Μονεμβασιά) για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, με σκοπό τη προβολή των τοπικών προϊόντων.

Θα συμβάλλουμε στη διοργάνωση επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες, ελαιώνες – ελαιοτριβεία, οινοποιεία και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις, με tour γευσιγνωσίας, μαθημάτων μαγειρικής (cooking classes), κλπ.
Οι επισκέψεις να γίνονται εφόσον οι επιχειρήσεις πληρούν κάποια κριτήρια που θα τεθούν (φερεγγυότητα, πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων κ.λπ.)

Η προβολή (και κατανάλωση) των προϊόντων της Λακωνικής γης θα βοηθηθεί και από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη περιοχή μας: αυτό θα το πετύχουμε με το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης που ήδη έχουμε συντάξει, με διαφημιστική εκστρατεία στον κατάλληλο χρόνο, και με το πλήθος των αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και γεωπολιτικών εκδηλώσεων που έχουμε σχεδιάσει.

Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στον επανασχεδιασμό των συστημάτων άρδευσης και της τιμολογιακής πολιτικής του νερού άρδευσης

Προετοιμάζουμε τη SPARTAGROTICA – του μεγάλου Αγροτικού Συμποσίου για την ανάδειξη των προϊόντων της Λακωνικής γης -με έμφαση στις εξελίξεις για τις νέες καλλιέργειες, τους σπόρους, τα εφόδια, τη βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τα νέα υδροπονικά και αρδευτικά συστήματα, τα τρακτέρ και τα παρελκόμενα, τις εξελίξεις στα λιπάσματα, τις ασφαλίσεις, τις ασθένειες, αλλά και τη Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα!

Αυτά σε συνεργασία με το ICC The International Chamber of Commerce Ελλάδας (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας).

Φυσικά, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί και από την κινητοποίηση και πολλών συμπολιτών μας σε εθελοντική βάση!

Σχεδιάζουμε να προσκαλέσουμε διακεκριμένους Ομιλητές και εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς επιστημονικού χώρου, καθώς και

➢ γεωπόνους και agricultural economists από την Ολλανδία και το Ισραήλ, για να μας αναλύσουν τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η Λακωνική γη (δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα!!)

➢ τραπεζίτες και fund managers για να μας υποδείξουν τρόπους χρηματοδότησης, όπως η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ.

➢ ειδικούς στα θέματα των γεωργικών ασφαλίσεων

➢ ειδικούς στα θέματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων

➢ ειδικούς στα θέματα άρδευσης και διαχείρισης αποβλήτων

Εξετάζουμε τρόπους βράβευσης και απονομής επαίνου για καινοτόμες αγροτικές πρωτοβουλίες, καθώς και για τις γυναίκες που καινοτομούν στην αγροτική οικονομία

Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με:
➢ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

➢ το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας,

➢ τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης,

➢ το International Chamber of Commerce / ΔιεθνέςΕμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας,

➢ το Yale University School of Public Health / Olive Initiative

➢ τα Πανεπιστήμια Wageningen University και Universitat Politecnica De Valencia,

➢ το Πανεπιστήμιο Rutgers {The Stavros NiarchosFoundation (SNF) το οποίο «has gifted a landmark grant of $27,477,000 to support a major initiative that aims to help revitalize one of Greece’s most critical sectors – agriculture – by training and developing a new generation of farmers and inspiring agriculture and food entrepreneurs. — The three-year project is spearheaded by Rutgers University–New Brunswick in partnership with the Agricultural University of Athens (AUA) and American Farm School (AFS). The interdisciplinary team from Rutgers, AUA, and AFS will strive to create job opportunities for youth in agriculture, which is Greece’s second-largest employer; help to prepare young workers for jobs at food-related businesses and family farms, as well as help them start their own businesses. The grant is part of SNF’s Recharging the Youth €100 million initiative.»}

➢ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Γεωπονίας Καλαμάτας

➢ τη Γεωπονική Αθηνών,

➢ τη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

➢ το New York College και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα

➢ τον ΟΓΑ (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων),

➢ τον ΟΠΕΚΕΠΕ (= ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης),

➢ τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,

➢ τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button