home design 1800x300 (banner)
ΠελοπόννησοςΑυτοδιοίκηση

Ποια έργα 250 εκατ. ευρώ προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Ταμείο Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτείνει να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης έργα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ.

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ προτείνει να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εισήγησή της στη Συντονιστική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η Περιφέρεια προτείνει να ενταχθούν: η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία (150 εκ. ευρώ), η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (25 εκ. ευρώ), η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (15 εκ. ευρώ), η βελτίωση του δρόμου Μεγαλόπολη – Ελληνικό – Στεμνίτσα – Δημητσάνα (40 εκ. ευρώ), η ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μεγαλόπολη (10 εκ. ευρώ) και η κατασκευή πίστας μοτοκρός (10 εκ ευρώ).

Αναλυτικά οι προτάσεις της Περιφέρειας είναι οι εξής:

  • ΝΕΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΛΕΥΚΤΡΟ – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Η προτεινόμενη δράση αφορά την ανάπτυξη υποδομών μέσω δημόσιων επενδύσεων και κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα την εκπλήρωση της αναπτυξιακής πολιτικής του σχεδίου ανάπτυξης της Μεγαλόπολης και στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τουριστική βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμα

Η ολοκλήρωσή του θα φέρει τη Μεγαλόπολη πιο κοντά στη Δυτική Πελοπόννησο, και ταχύτερη οδική σύνδεση των Περιφερειακών Ενοτήτων, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους διαδρομής μεταξύ των προορισμών που θα εξυπηρετεί, ενώ θα αυξήσει θεαματικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας των μετακινουμένων.

Κατασκευή έργου: 150.000.000 ευρώ.

  • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ – ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΛΕΥΚΤΡΟ

Το εν λόγω έργο είναι αναπτυξιακό γιατί βοηθά στη δημιουργία υποδομών τόσο για τον τουρισμό όσο και για την αγροτική ανάπτυξη της Μεγαλόπολης ως κέντρου δραστηριότητας και συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών των περιοχών που θα εξυπηρετούνται. Μέσα από την ανάπτυξη υποδομών, γίνεται ενίσχυση της προσβασιμότητας, της μεταφορικής ικανότητας της περιοχής και των logistics.

Συμβάλλει στην ενίσχυση της εσωτερικής συνεκτικότητας της ΠΕ Αρκαδίας μέσα από την ενίσχυση της προσπελασιμότητας προς περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω της Μεγαλόπολης, διαμορφώνοντάς την έτσι ως ένα νέο τουριστικό κέντρο.

Κατασκευή έργου: 40.000.000 ευρώ.

  • ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, για την ενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ένταξή του στο διεθνές δίκτυο.

Με το έργο αυτό, εξασφαλίζεται η αναβαθμισμένη μεταφορική εξυπηρέτηση όλης της περιοχής της Μεγαλόπολης, με την απ’ ευθείας ένταξή της στο συνολικό πλέγμα του σύγχρονου σιδηροδρόμου της ελληνικής επικράτειας. Το έργο επίσης εντάσσεται και στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης “πράσινων” έργων φιλικών στο περιβάλλον, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης.

Η αναγκαιότητα κανονικοποίησης της γραμμής (σε εύρος 1,40 μ.) και της ένταξής της στο διεθνές δίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών Τρίπολης, Καλαμάτας, Μελιγαλά -και κυρίως της Μεγαλόπολης, όπου θα διευκολύνει τη μετάβασή της στη μεταλιγνιτική εποχή-, με το να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο και το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα που φέρνει αυτή η σύνδεση.

Κατασκευή έργου 25.000.000 ευρώ.

  • ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης πρόκειται να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων του τόπου.

Θα αποτελέσει μια σημαντική υποδομή για την υποστήριξη της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Η έκθεση μεγάλης αξίας αρχαιοτήτων (γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα, επιγραφές κτλ) στοχεύει στην ανάδειξη της Ιστορίας της Μεγαλόπολης, δηλαδή της μεγάλης ισχυρής πρωτεύουσας των αρχαίων Αρκάδων. Επιπλέον θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Κατασκευή έργου 10.000.000 ευρώ.

  • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Η λειτουργία του αναφερόμενου έργου θα συμβάλει στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την αύξηση ελκυστικότητας της περιοχής της Μεγαλόπολης. Αποτελεί μία δράση προετοιμασίας χωρικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, για την υποδοχή νέων επενδύσεων και νέων δραστηριοτήτων -η οποία με την σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας-, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής από τις επιπτώσεις της εξόρυξης του λιγνίτη και της λειτουργίας των ΑΗΣ, τόσο στα φυσικά και ανθρωπογενή της συστήματα, όσο και στο τοπίο της πόλης.

Κατασκευή έργου 10.000.000 ευρώ.

  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη καθίσταται με τα σημερινά δεδομένα επιτακτική, και η υλοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας εναρμονίζεται πλήρως τόσο με την τρέχουσα στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Προς τούτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν εντάξει το έργο σε πολύ υψηλή προτεραιότητα, επιδιώκοντας τη γρήγορη ωρίμανση και υλοποίησή του.

Κατασκευή έργου 15.000.000 ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button